Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Παρακάτω δημοσιεύονται εργασίες μαθητών του 26ου Δημοτικού σχολείου.
Πηγή 26ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας.http://26dim-laris.lar.sch.gr

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΝΑ - ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


 
Την προηγούμενη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη, πήγαμε στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής. Μας φιλοξένησαν η κα. Δέσποινα και ο κ. Κώστας.
Μόλις φτάσαμε, μπήκαμε μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλές καρέκλες. Καθίσαμε και περιμέναμε. Όταν άρχισε η συζήτηση κάναμε όλη ησυχία. Μιλήσαμε για την καλλιέργεια της ελιάς. Με ειδικά χτενάκια «χτενίσαμε» ένα κλαδί ελιάς. Μάθαμε για τον εχθρό της ελιάς τον δάκο. Όταν τελειώσαμε πήγαμε στο κυλικείο για να ψωνίσουμε.

Λίγη ώρα αργότερα, είδαμε ένα παραμύθι που ο τίτλος του ήταν «Η υπόσχεση». Μιλούσε για δύο κοριτσάκια: για την Ευγενία και την Φατμέ. Ήταν πολύ ωραίο και συγκινητικό. Μετά βγήκαμε έξω και κάναμε μία εξερεύνηση το χώρο. Βρήκαμε υπέροχα λουλούδια σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Επίσης ανακαλύψαμε ένα μικρό ποταμάκι και ένα σκεπαστό μέρος που από επάνω είχε αγκαθωτά λουλούδια.
Αργότερα μας πήγαν να δούμε παλιά πράγματα που είχαν οι άνθρωποι τότε. Είδαμε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ζωή τους. Όπως ο μύλος με τον οποίο άλεθαν το σιτάρι κ.α. Επίσης παρακολουθήσαμε πως έφτιαχναν το μαλλί και με τι το έφτιαχναν. Μάθαμε με ποιον τρόπο έβγαζαν το κόκκινο μαλλί και πως το χρησιμοποιούσαν.
Μετά ο κ. Κώστας μας ξενάγησε στο σπίτι που έμενε παλιά όλη η οικογένειά του. Μας έδειξε τις στολές που φορούσαν, τα κοσμήματα, τα αρώματα που έβαζαν, το χώρο όπου κοιμόταν, τα όπλα που είχαν, τα γράμματα που σώθηκαν και όλα τα αντικείμενα που είχαν στην κουζίνα. Επίσης μας εξήγησε πως έπαιρναν το φαγητό τους. Μας πήγε να δούμε τα δωμάτια της γιαγιάς και του παππού. Ήταν πολύ μικρά και στενά με λίγα έπιπλα μέσα.
Μου άρεσε εκεί που πήγαμε, γιατί μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για την ελιά, αλλά και για τη ζωή των ανθρώπων που έμεναν εκεί. Θα ήθελα να ξαναπάμε εκεί το Μάιο για να μπορέσουμε αυτή τη φορά να πάμε στο χωράφι να φυτέψουμε αλλά και να «χτενίσουμε» μια ελιά!



ΚΑΦΑΝΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Ο ΚΡΟΝΟΣ





Προτείνω το στόχο 3 (Κρόνο μαζί με το σύστημα τον δακτυλίων του) γιατί θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη με ιδιαίτερη έμφαση στον Ισημερινό του και πως αυτό επηρεάζεται από τους δακτυλίους (αν επηρεάζεται). Το ίδιο και για το βαρυτικό πεδίο, μεταβολή έντασης από τους Πόλους έως τον Ισημερινό με ιδιαίτερη έμφαση της μεταβολής της βαρύτητας (εάν υπάρχει τέτοια ) στο σημείο τομής του πλανήτη απ’ τους δακτυλίους και ιδιαίτερα στο τμήμα που δημιουργούν σκιές αυτοί. Να μελετήσουμε τον Βόρειο Πόλο,ο σχηματισμός εξαγώνου σε αυτόν, την ένταση των ανέμων σε αυτόν, στον Ισημερινό και στα ενδιάμεσα τμήματα του πλανήτη. Ακόμα θα έχουμε την δυνατότητα να φωτογραφίσουμε και να μελετήσουμε καλύτερα τους δακτυλίους και ιδιαίτερα τους δορυφόρους που βρίσκονται μέσα σε αυτούς και την μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Μετρώντας διάφορες ιδιότητες του φωτός (διάθλαση, απορρόφηση) των αστέρων που διέρχεται μέσα απ’ τους δακτυλίους θα μπορέσουμε να έχουμε πολλές πληροφορίες για την δομή τους και τις ιδιότητες τους. Σε όλα τα μήκη και πλάτη θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την επιφάνεια του Κρόνου (δομή, ιδιότητες) τόσο στην πλευρά που βλέπει ο Ήλιος αλλά και στο σκοτεινό τμήμα του. Θα μπορούσαμε μελετήσουμε καλύτερα και θα εξάγουμε σημαντικές πληροφορίες για το δυναμικό σύστημα πλανήτη-δακτυλίων-δορυφόρων, για οποιαδήποτε μεταξύ τους αλληλεπίδραση (κυρίως βαρυτική αλληλεπίδραση αλλά και μαγνητική).Θα συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη και ενδεχομένως για την σύσταση του ίδιου του πλανήτη.Να εξάγουμε πληροφορίες για την ακτινοβολία που δέχεται και εκπέμπει ο πλανήτης αλλά και όλο το σύστημα μαζί με τους δορυφόρους και τους δακτυλίους και την εξήγηση της όλης διαδικασίας. Θα κατανοήσουμε καλύτερα πως επηρεάζονται οι δακτύλιοι από την ύπαρξη των δορυφόρων καθώς και από την κίνηση τους μέσα σε αυτούς (σχήμα δακτυλίων,ενδιάμεσα κενά κ.τ.λ.)Πως η αντανάκλαση του φωτός στον Κρόνο επηρεάζει το χρώμα και την εμφάνιση των δακτυλίων.Θα συλλεχτούν πληροφορίες για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πλανήτη. Πως τα συστατικά των δακτυλίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (συγκρούσεις,δημιουργία θραύσματος από αυτές , συνενώσεις μικρότερων κομματιών σε μεγαλύτερα , η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα διάφορα θραύσματα στους δακτυλίους). Θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε καλύτερα γιατί συντηρείται ο τέλειος δίσκος των δακτυλίων και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που δεν επιτρέπουν στα σωματίδια να ξεστρατίσουν.Θα μπορούσαμε να εξακριβώσουμε καλύτερα ποιός ήταν ο μηχανισμός δημιουργίας των δακτυλίων . Θα κατανοήσουμε την συμμετρικότητα της μαγνητόσφαιρας του πλανήτη. Θα μελετήσουμε τη συμπεριφορά των κηλίδων των δακτυλίων (φαίνονται σαν ακτίνες όπως τις φωτογράφισαν τα Voguager1 και 2)τη δυναμική σχηματισμού και αποσχηματισμού τους καθώς και τις περιόδους περιστροφής τους η οποία φαίνεται να συμπίπτει με εκείνη του μαγνητικού πεδίου.
Χρησιμοποίησα πληροφορίες από τα παρακάτω βιβλία:
1 ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ(ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΗ),TERENCE DICKINSON.
2 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ,COLIN A. RONAN.
3 ΣΥΝΧΡΟΝΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Α.ΣΑΒΒΑΛΑΣ , Σ. ΣΑΒΒΑΛΑΣ , Κ. ΚΑΛΤΕΡΗΣ.
Ε τάξη 26 Δημοτικού Σχολείου Λάρισας




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου