Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Το παιδί και τα καρφιά – Μια ιστορία για το θυμό…


Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα παιδί που θύµωνε µε το παραµικρό και είχε πολύ κακούς τρόπους. Ο πατέρας του, του έδωσε ένα σακούλι µε καρφιά και του είπε ότι κάθε φορά που θα φέρεται άσχηµα θα πρέπει να καρφώνει ένα καρφί στο φράχτη.

Την πρώτη µέρα το παιδί κάρφωσε δεκαέξι καρφιά. Όµως, καθώς περνούσαν οι εβδοµάδες, όλο και κατάφερνε να χαλιναγωγεί τη συµπεριφορά του και τα καρφιά ολοένα λιγόστευαν. Είχε καταλάβει ότι του ήταν προτιµότερο να ελέγχει τις τάσεις του παρά να τρέχει να καρφώνει καρφιά στο φράχτη. Και τελικά έφτασε η µέρα που το παιδί δεν έχασε καθόλου την ψυχραιµία του. Το είπε λοιπόν στον πατέρα του και τότε εκείνος του είπε ότι τώρα θα έπρεπε να ξεκαρφώνει ένα καρφί για κάθε µέρα που δεν θα ξεσπούσε σε οργή.

Οι µέρες πέρασαν και ο νεαρός τελικά είπε στον πατέρα του ότι είχε βγάλει όλες τις πρόκες. Τότε ο πατέρας πήρε το γιο του απ’ το χέρι και τον πήγε κοντά στο φράχτη, κι εκεί του είπε: «Πολύ καλά τα κατάφερες γιε µου, για δες όµως τις τρύπες στο φράχτη. Ποτέ πια ο φράχτης µας δεν θα είναι όπως πριν.Όταν είσαι θυµωµένος και λες άσχημα λόγια, αυτά αφήνουν πληγές. Μπορείς να µαχαιρώσεις κάποιον, και µετά να τραβήξεις το µαχαίρι, αλλά, όσες φορές κι αν θα ζητήσεις συγγνώµη, η πληγή θα µείνει εκεί.Κι ένα τραύµα µε λόγια είναι τόσο κακό όσο κι ένα τραύµα στο σώµα».

Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, είναι εύκολο. Αλλά να θυμώσεις με το σωστό άνθρωπο, στο σωστό βαθμό, για το σωστό λόγο, τη σωστή στιγμή και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.
Μπορείς να μαντέψεις το μέγεθος ενός ανθρώπου από το μέγεθος των πραγμάτων που τον κάνουν να θυμώνει.

Πηγή: infokids.gr

“Έλληνες μαθητές στα όρια της λιμοκτονίας” - Συγκλονιστικές μαρτυρίες εκπαιδευτικών στη “De Morgen”

Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα γίνεται πλέον αισθητή και στις σχολικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας, υποστηρίζει ρεπορτάζ στο σαββατιάτικο φύλλο της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» υπό τον τίτλο «Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία: Μαθητές ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια».

Η εφημερίδα συνομιλεί με το διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου του Πειραιά, ο οποίος μιλάει για μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια ή εκλιπαρούν τους συμμαθητές τους να τους δώσουν τα υπολείμματα του κολατσιού τους. Ιδιαίτερη μνεία κάνει για έναν 11χρονο μαθητή, ο οποίος φέρεται να υποφέρει από ασιτία, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να τον σιτίσουν λόγω έλλειψης χρημάτων συνεπεία της κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθυντής, «ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βιώναμε παρόμοιες καταστάσεις στο ελληνικό σχολείο και ότι θα βλέπαμε μαθητές να στερούνται τα στοιχειώδη και να είναι αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια και η ανεργία -των νέων- να ανέρχεται πλέον στο 60%. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής πολλών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να υποσιτίζονται, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Α. Λινού, η ποιότητα της διατροφής πολλών παιδιών στην Ελλάδα παραπέμπει σε αφρικανικές χώρες. Καθώς πληθαίνουν τα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο και οι δύο γονείς να χάνουν τη δουλειά τους και να μην είναι σε θέση να μεριμνήσουν για τη διατροφή των παιδιών τους, πολλά από τα οποία καταφεύγουν σε κλοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, συμπληρώνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε παρόμοιες ιστορίες (περί παιδιών που λιμοκτονούν) ως «αβάσιμες και υπερβολικές», τώρα αναγνωρίζει το πρόβλημα και παραδέχεται ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν παραλείπει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η σίτιση μαθητών που προέρχονται από άπορες οικογένειες.

πηγή newsit.gr

Υποχρεωτικές μεταθέσεις για δασκάλους και καθηγητές

Λίστες με καταλόγους που θα περιλαμβάνουν υπεράριθμους εκπαιδευτικούς ανά ειδικότητα και ανά περιοχή ετοιμάζει το υπουργείο και με βάση αυτή τη λίστα θα γίνονται οι υποχρεωτικές μεταθέσεις με τις οποίες θα καλύπτονται τα κενά που προκύπτουν από το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς έγκριση. Επί της ουσίας προβλέπει υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών εκείνων που δεν συμπληρώνουν το 745% του απαιτούμενου ωραρίου τους.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα θεωρούνται υπεράριθμοι και θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που θα συντάσσονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το Έθνος” το διάταγμα αφορά στους εκπαιδευτικούς που πλεονάζουν εξ ολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και είναι περισσότεροι από τις οργανικές θέσεις που αφορούν στην οικία περιοχή.

Το νέο διάταγμα πάντως μετά και την αύξηση του ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα για όλους τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους καθηγητές και λιγότερο τους δασκάλους.