Τρίτη 2 Απριλίου 2013

10 φυσικοί τρόποι για να μην μυρίζει το στόμα σας άσχημα





Πλησιάζετε κάποιον να του μιλήσετε από κοντά και διακριτικά εκείνος στρέφει το πρόσωπο του αλλού; Φλερτάρετε με επιτυχία μια γυναικα και όταν έρθει η στιγμή του πρώτου φιλιού εκείνη αναπάντεχα, σας λέει πως δεν μπορείτε να ξανασυναντηθείτε; Μιλάτε στο τηλέφωνο και από το ακουστικό σας μυρίζει κάτι άσχημα; Μήπως είναι η ίδια σας η αναπνοή; Μήπως το στόμα σας μυρίζει σαν οχετός και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι από το να μασάτε τσίχλες όλη την ώρα; Υπάρχει λύση; πως θα βελτιώσετε την ποιότητα της αναπνοή σας, να μην μυρίζει, να είναι δροσερή και καθαρή; Σας παρουσιάζουμε 10 απλά κόλπα για να μην σας αποκαλούν... “βρωμόστομα”.  

Αρχικά δεν είναι απαραίτητο να μασάτε τσίχλα όλη την ώρα, κάθε ημέρα. Εξάλλου η καθαρή αναπνοή δεν είναι μόνο θέμα μυρωδιάς, αλλά και υγιεινής του στόματος. Οπότε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο για κάποιο χαλασμένο δόντι ίσως να είναι η λύση.
Επίσης πρώτα από όλα, θα πρέπει μετά από κάθε γεύμα να βουρτσίζετε τα δόντια σας και όχι μόνο, αλλά και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα, το οποίο μπορεί να απομακρύνει υπολείμματα τροφών που κρύβονται ανάμεσα στα δόντια και προκαλούν με τον καιρό κακοσμία.
Σημαντικό επίσης είναι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, να μην ξεχνάτε τη... γλώσσα σας. Ναι καλά διαβάσατε. Το να βουρτσίζουμε (ελαφριά σαν μασάζ) τη γλώσσα μας, απομακρύνουμε πολλά μικρόβια που υπάρχουν εκεί και που συντελούν και εκείνα στην κακοσμία.
Μπορείτε να έχετε μαζί σας γαρίφαλα. Όχι το λουλούδι αλλά το μπαχαρικό, το οποίο μπορείτε να πιπιλάτε και θα αφήνει μια ευχάριστη δροσιά στο στόμα, αλλά και μια ευχάριστη μυρωδιά για τους άλλους.
Να τρώτε σπόρια κάρδαμου. Σε πολλές καραμέλες χρησιμοποιούνται διότι δίνουν μια γλυκύτητα αλλά και αρωματίζουν την αναπνοή. Ομοίως μπορείτε να μασήσετε και λίγο μαϊντανό. Έχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και καθαρίζει την αναπνοή. Εδώ χρειάζεται μια μικρή προσοχή διότι μπορεί κάποιο πράσινο φυλλαράκι να κολλήσει στα δόντια σας και όταν χαμογελάσετε, να ξεκαρδιστούν οι άλλοι.
Να τρώτε πολλά φρούτα με βιταμίνη C, όπως οι φράπες, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα ακτινίδια. Η συγκεκριμένη βιταμίνη εξουδετερώνει τα βακτήρια του σώματος και καταπολεμά την κακοσμία.
Ο δυόσμος, η μέντα και ο ευκάλυπτος χαρίζουν ευχάριστη αναπνοή αλλά επίσης μπορούν να δράσουν και κατά διαφόρων μικροβίων στο λαιμό και στο στόμα.
Μια πολύ καλή λύση που δρα σε λίγες ημέρες είναι η κατανάλωση γιαουρτιού. Μέσα σε ένα 15νθήμερο τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας θα περιορισθούν και η αναπνοή θα είναι πιο απελευθερωμένη και πιο ευχάριστη.
Τέλος είναι πολύ σημαντικό να ελαττώσετε, όσο μπορείτε τους καφέδες και τα διάφορα αναψυκτικά τα οποία μαζί με το τσιγάρο κάνουν το στόμα μας να μυρίζει χειρότερα και από θάλαμο αερίων.

Πόσο ασφαλές είναι να παίρνουμε πολυβιταμίνες αντί για θεραπεία;

Αλήθεια σε πόσα σπίτια δεν υπάρχουν σκευάσματα πολυβιταμινών που καθημερινά τα λαμβάνουμε όχι γιατί έχουμε κάτι, απλά για να νιώσουμε καλύτερα και να πιστέψουμε ότι θωρακίζουμε τον οργανισμό μας; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πλήρως τι είναι οι πολυβιταμίνες και πότε χρειάζεται να τις παίρνουμε.  

Του Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Ρευματολόγου.
Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χωρίς υποβιταμίνωση, παίρνουν πολυβιταμίνες για θεραπεία;
Το ερώτημα δεν είναι φιλολογικό, είναι μια πραγματική απορία που έχω από πολλά χρόνια και παρά τις προσπάθειές μου δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Θα μπορούσε βέβαια να προσθέσει κανείς στον τίτλο « και γιατί εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο με σοβαρές υποβιταμινώσεις, δεν παίρνουν τίποτε για θεραπεία», αλλά το θέμα ξεφεύγει των ορίων των θεμάτων του ιστότοπου.
Τι κάνει τόσους ανθρώπους να καταναλώνουν καθημερινά πολυβιταμίνες, παρόλο που είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές, που να αποδεικνύουν ότι πράγματι έχουν κάποια θεραπευτική δράση σε φυσιολογικά άτομα. Αλλά και πάλι, τι θεραπευτική δράση να έχουν, αφού αυτοί που τις παίρνουν δεν έχουν κάποιο πραγματικό ενόχλημα που θα δικαιολογούσε την λήψη τους.
Δηλαδή κάποιος που έχει πυρετό παίρνει κάποιο αντιπυρετικό και κάποιος που πονά παίρνει κάποιο αναλγητικό. Το αιώνιο ερώτημά μου είναι από τι πάσχει αυτός που παίρνει βιταμίνες και ελπίζει ότι με αυτές θα γίνει καλά; Μήπως από στρες, μήπως από κατάθλιψη, μήπως του το υποβάλουν οι σχετικές διαφημίσεις στα ΜΜΕ;
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο ιατρικό είναι και οικονομικό. Μόνο στις ΗΠΑ οι πολυβιταμίνες έχουν μία αγορά 30 δισεκατομυρίων δολλαρίων κάθε χρόνο, η οποία συνεχώς αυξάνεται. Οι αμερικανοί δηλαδή πληρώνουν κάθε χρόνο δύο φορές το χρέος της Κύπρου σε πολυβιταμίνες.
Αυτός ίσως ήταν και ο λόγος που ώθησε τον διατροφολόγο-επιδημιολόγο Regan Bailey και τους συνεργάτες του, να κάνουν μια σχετική μελέτη σε 12000 ενήλικες αμερικανούς, που διήρκεσε από το 2007 έως το 2010 και τα αποτελέσματά της πρόσφατα δημοσιεύθηκαν online στο περιοδικό JAMA Internal Medicine (4-2-2013).
Τα ευρήματά τους είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα.
Σύμφωνα με την μελέτη, το 45% από αυτούς έπαιρναν πολυβιταμίνες πιστεύοντας ότι βελτιώνουν την υγεία τους, το 33% από αυτούς για να διατηρήσουν την ήδη καλήυγείατους και οι υπόλοιποι δεν ήξεραν γιατί τις έπαιρναν.
Μόνο στο 23% από αυτούς που έπαιρναν τις πολυβιταμίνες, τους τις είχε συστήσει κάποιος γιατρός και αφορούσε την λήψη ασβεστίου για τα οστά (24%), ψαρόλαδου για την καρδιά (12%), συμπληρώματα διατροφής (11%) και στο 18% από αυτούς ο γιατρός μάλλον τις έδινε άνευ ειδικού λόγου.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι τα άτομα που ελάμβαναν από μόνα τους πολυβιταμίνες ήταν αυτά που είχαν και την πιο υγιεινή ζωή, δηλαδή δεν κάπνιζαν, δεν έπιναν, έτρωγαν υγιεινά και γυμνάζονταν. Σε τι άραγε βοηθούσαν παραπάνω σε αυτά τα άτομα οι πολυβιταμίνες;
Τελικά φαίνεται ότι οι πολυβιταμίνες δρουν σαν εικονικά φάρμακα ή όπως ονομάζονται διεθνώς placebos και σαν τέτοια έχουν μεγάλη χρησιμότητα. Ετυμολογικά η λέξη placebo είναι λατινική και αφορά την ευχαρίστηση που προκαλεί (please, satisfy) κάποιο αντικείμενο στον άνθρωπο. Επομένως εάν κάποιος αισθάνεται καλύτερα με τις πολυβιταμίνες γιατί να επέμβω εγώ σαν γιατρός και να του πω να τις διακόψει; Στο κάτω κάτω της γραφής καλύτερα να παίρνει πολυβιταμίνες και να αισθάνεται ευτυχισμένος παρά αντικαταθλιπτικά.