Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Δημιουργήστε την οικογένεια που ονειρεύεστε


Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι πάντα εύκολο. Συνήθως ξεκινάει από τον τρόπο που νιώθει και εκτιμά τον εαυτό του, από τη θετική σκέψη και από μικρές, καθημερινές αλλαγές στην αλληλεπίδραση με τα παιδιά του που θα βοηθήσουν στο χτίσιμο μιας υγιούς και σταθερής σχέσης.

Για να γίνετε, λοιπόν, ένας καλύτερος γονιός και ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος… Ξεκινήστε με το να ορίσετε κάποια δέσμευση για τον εαυτό σας.

Οραματιστείτε τη ζωή σας όπως θα είναι αν έχετε εκπληρώσει αυτές τις δεσμεύσεις. Παρατηρήστε πόσο πιο κοντά έχετε έρθει στο παιδί σας, πόσο πιο χαρούμενο και πιο συνεργατικό είναι.

Επανεξετάζετε καθημερινά τις δεσμεύσεις σας, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθάνεστε παραμένοντας σταθεροί στις δεσμεύσεις σας.

Όταν κάνετε κάτι λάθος, απολογηθείτε στο παιδί σας και κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση που θέλετε.

Κάντε καθημερινά μικρές θετικές αλλαγές. Αρχικά μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι εμφανή αλλά οι μικρές αλλαγές θα οδηγήσουν σε μεγάλες.

Αν αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε, ιδού 10 δεσμεύσεις που μπορείτε να κάνετε με τον εαυτό σας.

Να φροντίζετε τον εαυτό σας και να παραμείνετε επικεντρωμένοι στο στόχο σας. Aυτό πρακτικά σημαίνει να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα, να τρώτε υγιεινά, να αντικαθιστάτε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές και να μειώσετε τους ρυθμούς σας για να απολαύσετε τη ζωή. Πάνω από όλα δεσμευτείτε ότι θα διαχειρίζεστε τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας για να μην ξεσπάτε σε φανταστικούς εχθρούς, δηλαδή στα παιδιά σας.

Να αγαπάτε το παιδί σας για αυτό που είναι. Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους αλλά είναι σημαντικό να νιώθουν και τα ίδια ότι αγαπιούνται και είναι αποδεκτά για αυτό που είναι. Το δύσκολο κομμάτι για τον κάθε γονιό είναι να αποδεχτεί το ποιο είναι πραγματικά το παιδί του και το μυστικό είναι να δει την πραγματικότητα από τη δική του σκοπιά με θετικό τρόπο.

Να παραμείνετε δεμένοι μεταξύ σας. Θυμηθείτε ότι η επανασύνδεση – ακόμα και μετά από κάποιες ώρες στο σχολείο – είναι σημαντικό να περιλαμβάνει τη σωματική επαφή, δηλαδή μια αγκαλιά ή ένα φιλί και μια μικρή συζήτηση για τα νέα της ημέρας, λίγο χρόνο δηλαδή που θα το αφιερώσετε απερίσπαστα στο μικρό σας.

Να γίνετε το πρότυπο σεβασμού. Έχετε πάντα κατά νου ότι είστε το πρότυπο για τα παιδιά σας συνεπώς ακόμα και όταν είστε θυμωμένοι φροντίστε να διαχειρίζεστε το θυμό σας. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και μιλήστε του με σεβασμό. Δείξτε του ότι το εκτιμάτε για να δείξει και εκείνο από την πλευρά του το σεβασμό και την εκτίμηση στο πρόσωπό σας.

Να διδάξετε την συναισθηματική νοημοσύνη ή με άλλα λόγια να διδάξετε στο παιδί σας πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Αυτό θα επιτευχθεί, μαθαίνοντας του πώς να καθησυχάζει τον εαυτό του, στέλνοντας το μήνυμα πως είναι κατανοητά και αποδεκτά όλα του τα συναισθήματα, δίνοντας έμφαση σε αυτά τα συναισθήματα και ακούγοντάς το όταν θέλει να εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει.

Να αντιλαμβάνεστε τις ανάγκες του πίσω από τη συμπεριφορά του. Οτιδήποτε κάνει το μικρό σας οφείλεται σε κάποιο λόγο, συνεπώς για να αλλάξετε την άσχημη συμπεριφορά του μικρού σας θα πρέπει να ανταποκριθείτε στην ανάγκη ή να λύσετε το πρόβλημα που κρύβεται από πίσω.

Να καθοδηγείτε αντί να τιμωρείτε. Τα παιδιά κάνουν πράγματα για να ευχαριστήσουν τους γονείς τους. Αντί να εστιάσετε στην συνεχή κριτική, στην τιμωρία και στην αρνητική συμπεριφορά, εστιάστε στις ανάγκες του, ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά και θέστε όρια με κατανόηση.

Να θυμάστε τι είναι σημαντικό. Να σκέφτεστε θετικά και να «διαλέγετε» τους τσακωμούς σας, σταματώντας να είστε επιθετικοί εκεί που δεν αξίζει.

Να αποδέχεστε τον εαυτό σας και να είστε συμπονετικοί. Αν θέλετε να προσφέρετε μεγαλύτερη αγάπη τότε ξεκινήστε από το να χαρίσετε απλόχερα αγάπη στον εαυτό σας.

Να διατηρείτε την οπτική σας γωνία. Σαφώς δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς και τέλεια παιδιά αλλά ούτε και τέλειες οικογένειες. Ωστόσο υπάρχουν οικογένειες στις οποίες υπάρχει πολλή αγάπη και λόγω αυτού ευημερούν. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσετε μια τέτοια οικογένεια είναι να κάνετε μικρές καθημερινές επιλογές που θα σας οδηγήσουν εκεί.

Μπορεί να θέλει δουλειά και προσπάθεια αλλά αν συνεχίζετε να κάνετε μικρά θετικά βήματα, ξαφνικά οι αλλαγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες από όσες αναμένατε.

Πηγή: happyparenting.gr
Επιμέλεια: Κατερίνα Θέου

Πανελλαδικές: Σκληρή δοκιμασία για όλους

Αυτή η φορά δεν θα είναι σαν τις άλλες. Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που ξεκινούν στις 17 Μαΐου, θα διεξαχθούν με φόντο το εφιαλτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί για εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες πλέον βιώνουν δραματικότερα από ποτέ την οικονομική κρίση, την αβεβαιότητα για το μέλλον και τον εφιάλτη της ανεργίας, που έχει εκτοξευτεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, στο 27,2%.

Γονείς οι οποίοι αναγκάζονται να κόβουν δαπάνες από παντού, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα για ιδιαίτερα, φροντιστήρια και άλλα απαραίτητα βοηθήματα –εξαιτίας του στρεβλού τρόπου λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος– και μαθητές οι οποίοι, πέρα από το άγχος για τις εξετάσεις, προσπαθούν να διαχειριστούν και να συνειδητοποιήσουν το αβέβαιο μέλλον το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τελειώνοντας το σχολείο, αφού γνωρίζουν πως ακόμα κι αν επιτύχουν στις πανελλαδικές, αυτό σε καμία περίπτωση δεν τους διασφαλίζει μια θέση στην αγορά εργασίας.

Οδηγός επιβίωσης


Μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά σε αυτή τη δύσκολη και ευάλωτη περίοδο και πώς;

«Και βέβαια μπορούν», απαντά η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου , «το άγχος των παιδιών δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξετάσεις αυτές καθαυτές, έχει να κάνει και με την αγωνία για το αύριο και κυρίως με τις προσδοκίες των γονιών και του οικογενειακού περιβάλλοντος. Τα παιδιά γνωρίζουν ότι οι γονείς έχουν επενδύσει χρήματα από το υστέρημά τους και έχουν στραμμένο το βλέμμα πάνω τους να δουν πώς θα αποδώσουν. Αυτή η κατάσταση τα γεμίζει άγχος, το οποίο δρα αρνητικά». Η εισαγωγή ενός παιδιού στο πανεπιστήμιο, δυστυχώς, πολλές φορές καθίσταται οικογενειακή υπόθεση, μια επιτυχία ή αποτυχία πιστώνεται ή χρεώνεται και στους γονείς, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι καταστροφικό για την ψυχολογία ενός παιδιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επισημαίνουν είναι η φράση που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων «δίνουμε πανελλαδικές».

Η κ. Καππάτου υπογραμμίζει: «Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ο έφηβος αισθάνεται υπόλογος στο τι θα πουν και πώς θα αισθανθούν οι γονείς από μια ενδεχόμενη αποτυχία, ενώ ειδικά στην τωρινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης τα παιδιά νιώθουν ένοχα για τα χρήματα που δαπάνησαν οι οικογένειές τους για την προετοιμασία για τις πανελλαδικές. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος. Δεν είναι “στόχος οικογένειας”, είναι ένας προσωπικός αγώνας του παιδιού. Οι εξετάσεις είναι προσωπική υπόθεση του υποψηφίου. Επομένως, ο βαθμός του άγχους των παιδιών έχει να κάνει σε πολύ μεγάλη έκταση και με το άγχος που έχουν οι γονείς τους γύρω από αυτό το θέμα. Ο γονιός θα πρέπει να είναι πολύ διακριτικός, δίπλα και ίσως πίσω κάποιες φορές από τον έφηβο».

Η πίεση για διάβασμα

«Το πρώτο που θα πρέπει να αποφύγουν οι γονείς αυτή την περίοδο είναι να πιέσουν το παιδί να διαβάσει. “Γιατί δεν διάβασες;”, “πότε θα διαβάσεις;”, “γιατί βγαίνεις έξω;” είναι ερωτήσεις που τελικά δεν λειτουργούν θετικά και συχνά φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Εάν ένα παιδί δείχνει να έχει υπερβολικό άγχος, θα πρέπει με ηρεμία οι γονείς να του εξηγήσουν πως αυτό που γίνεται είναι ένας αγώνας, και αυτό που μετράει δεν είναι ο βαθμός, αλλά ο βαθμός της προσπάθειας γι’ αυτό τον αγώνα. Και βέβαια να τονίσουν πως, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων, αυτοί θα είναι πάντα δίπλα του, να αναζητήσουν μαζί κάθε εναλλακτική λύση».

Προσοχή… επισημαίνουν οι ψυχολόγοι. Σε αυτές τις δύσκολες και εύθραυστες συναισθηματικά στιγμές του παιδιού δεν θα πρέπει να του επισημάνουν τις οικονομικές θυσίες που έχουν κάνει γι’ αυτό, όσο μεγάλες και όσο οδυνηρές κι αν ήταν. Ο έφηβος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να νιώσει τη δεδομένη στιγμή ως μια «μετοχή» από την οποία προσδοκάται απόδοση εξαιτίας της μεγάλης επένδυσης της οικογένειας.

Όταν το άγχος γίνεται νοσηρό…

«Σίγουρα υπάρχουν συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν και να κινητοποιήσουν τους γονείς: Όταν το παιδί αισθάνεται μόνιμα κουρασμένο, θέλει διαρκώς να κοιμάται, δεν έχει όρεξη για τίποτα ή, αντίθετα, έχει μια μόνιμη υπερδιέγερση, εκνευρισμό και δυσανεξία ή μια τάση διαρκούς απομόνωσης. Όταν περιορίζει το φαγητό ή τρώει υπερβολικές ποσότητες. Τότε θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το άγχος έχει μετατραπεί από δημιουργικό σε παθολογικό. Σε αυτή την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να πατήσουν το διακόπτη για να αποφορτίσουν το παιδί, μέσα από ψύχραιμη συζήτηση, θετικές κουβέντες, αλλά και τη μετάδοση του μηνύματος πως το σημαντικό είναι η προσπάθεια ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Θα πρέπει να το προτρέψουν να πάει μια βόλτα με φίλους, για ψώνια το κορίτσι με τη μαμά ή μια μέρα στο γήπεδο ο γιος με τον μπαμπά. Υπάρχουν τρόποι και μαγικά κλειδιά που κρατούν οι γονείς, τα οποία, ενώ είναι απλά, αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά». Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς είναι ότι για να αποδειχθούν αποτελεσματικά θα πρέπει να συνοδεύονται από ανάλογα συναισθήματα: «Εάν οι γονείς είμαστε πανικόβλητοι…ό,τι και να πούμε στο παιδί, δεν πρόκειται να του μεταδώσουμε το μήνυμα, αφού εμείς ζούμε σε ένα περιβάλλον αγωνίας».

Και «προς Θεού!» επισημαίνουν οι ειδικοί σε όλους τους τόνους, «ποτέ γονείς έξω από εκπαιδευτικά κέντρα!».

Αν στο τέλος της κούρσας …το παιδί σταματήσει το διάβασμα;

«Και εκεί ο γονιός θα πρέπει να σταθεί υποστηρικτικά στο παιδί, με ηρεμία να συζητήσει τους λόγους για τους οποίους σταμάτησε, να είναι ψύχραιμος και να προσπαθήσει να το κινητοποιήσει. Για παράδειγμα, να το βοηθήσει σε κάποια επανάληψη ή ακόμα και να του πει εάν θέλει να του πει κάποιο μάθημα. Άλλωστε, αυτό που θα πρέπει να έχουν υπόψη οι γονείς είναι πως είναι καλύτερα ο υποψήφιος να χάσει μια-δυο μέρες διαβάσματος, βγαίνοντας, για παράδειγμα, μια βόλτα με φίλους, παρά να τον πιέσουν να μην το κάνει, κι έτσι, με την ψυχολογική πίεση που θα νιώσει, να χάσει πολύ περισσότερες.
Πάνω απ’ όλα αυτή τη στιγμή θα πρέπει να μπει η ψυχική ισορροπία του μαθητή. Προσοχή θα πρέπει παράλληλα να δοθεί και στη σχέση με τους καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα ή φροντιστήρια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονιών που φτάνουν σε έναν παιδοψυχολόγο και διαπιστώνεται στην πορεία ότι το υπερβολικό άγχος που νιώθει ένα παιδί έχει προκληθεί από τη λανθασμένη συμπεριφορά και την πίεση κάποιου καθηγητή. Η ανασφάλεια και το άγχος μπορούν να κάνουν το παιδί όχι μόνο να δυσκολευτεί να προσπαθήσει, αλλά και να ακινητοποιηθεί πλήρως» υπογραμμίζει η κ. Καππάτου.

Προσανατολισμός προς μία κατεύθυνση

Δυστυχώς, όπως είναι διαμορφωμένο το σύστημα των πανελλαδικών, δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι οι οποίοι αποφασίζουν τελευταία στιγμή και με βάση τους βαθμούς τους σε ποια σχολή θα δηλώσουν προτίμηση, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η μία ή η άλλη επιλογή θα τους ακολουθεί πιθανόν σε όλη τους τη ζωή. «Το παιδί πρέπει να έχει συγκεκριμένους στόχους και ο γονιός ρεαλιστικές προσδοκίες. Θεωρώ», επισημαίνει η κ. Καππάτου, «ότι είναι απαραίτητο να το κατευθύνει σε ένα επάγγελμα το οποίο πρέπει να είναι το κύριο και σε ένα εναλλακτικό, ένα δεύτερο πλάνο. Δεν δείχνουμε αγωνία, λειτουργούμε καθησυχαστικά και υποστηρικτικά, και αν τα αποτελέσματα δεν είναι τα προσδοκώμενα, και πάλι χωρίς κατηγορίες και υποδείξεις προσπαθούμε να βρούμε τις εναλλακτικές κατευθύνσεις. Ας μην ξεχνούν, άλλωστε, οι γονείς ότι ήδη το παιδί θα αισθανθεί άσχημα βλέποντας τους φίλους του ενδεχομένως να έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή, επομένως δεν χρειάζεται περαιτέρω ψυχική πίεση».

Έως και τις 26 Απριλίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να προμηθευτούν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, στις 15 Μαΐου θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα και την Παρασκευή 17 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις, με πρώτο μάθημα Γενικής Παιδείας τη Νεοελληνική Γλώσσα.

Το κύριο μήνυμα που θα πρέπει να εμπεδώσουν οι μαθητές (αλλά και οι γονείς) είναι ότι η ζωή δεν σταματάει στις εξετάσεις. Πάντα υπάρχει η επόμενη λύση, που πολλές φορές αποδεικνύεται καλύτερη…

Πηγή: akappatou.gr
Επιμέλεια Κατερίνα Θέου

Τα 12 βήματα για να κατακτήσετε την ευτυχία!

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ρομέν Ρολάν υποστήριζε ότι «Ευτυχία είναι να γνωρίζεις τα όριά της και να προσαρμόζεσαι σ' αυτά»… Αλήθεια ή ψέματα, η επιστήμη σήμερα έχει να επιδείξει, ότι η ευτυχία είναι εφικτή εφόσον ακολουθήσετε τα 12 βήματα που ακολουθούν.

Η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συγγραφέας, Sonja Lyubomirsky, διδάσκει την… ευτυχία και εμείς σας ενημερώνουμε…για το πώς να την κατακτήσετε.

Βήμα 1ο: Κάντε περισσότερα

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της ευτυχίας είναι να κάνετε περισσότερα από όσα σας αναλογούν. Στο σπίτι, στη δουλειά, όπου και αν είστε αναζητήστε περισσότερες προκλήσεις και εμπειρίες, οι οποίες θα σας «γεμίσουν» ως προσωπικότητες. «Χαθείτε» στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του καινούργιου και του άγνωστου και κάντε πράξη αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ροή».

Η ψυχική κατάσταση λειτουργίας δηλαδή, κατά την οποία ένα πρόσωπο που εκτελεί μια δραστηριότητα είναι πλήρως βυθισμένο σε ένα αίσθημα ενεργοποιημένης εστίασης, στην πλήρη συμμετοχή και την απόλαυση στη διαδικασία της δραστηριότητας. Στην ουσία, η ροή χαρακτηρίζεται από ολοκληρωτική απορρόφηση σε αυτό που κάνει κάποιος.

Βήμα 2ο: Απολαύστε τις χαρές της ζωής

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε στιγμιαίες χαρές και μικρά καθημερινά «θαύματα» της ζωής μέσα από τη σκέψη, τη γραφή ή όποια άλλη εσωτερική σας ανάγκη. Χαρείτε την οικογένεια σας, την παρέα των φίλων και του περίγυρού σας. Εξάλλου η ευτυχία είναι στιγμές ενός καλοσχηματισμένου πάζλ… Εσείς απλά χρειάζεται να ενώσετε τα κομμάτια της.

Βήμα 3ο: Μάθετε να συγχωρείτε


Η συγχώρεση είναι αγαλλίαση και κάθαρση της ψυχής, που απομακρύνει το νου από τις μικρότητες και τις καθημερινές μικροκακίες… Σε ένα ημερολόγιο, γράψτε όλα όσα σας θυμώνουν, σας στενοχωρούν ή σας αναστατώνουν. Όταν τα «βγάλετε» όλα από μέσα σας, θα αισθανθείτε καλύτερα με τον εαυτό σας.

Βήμα 4ο: Καλοσύνη στην πράξη

Αυθόρμητα ή προγραμματισμένα, προς γνωστούς ή αγνώστους, προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά μικρά «καλά» πράγματα. Από το να δώσετε τη σειρά σας περιμένοντας στο ταμείο σε κάποιον ηλικιωμένο για παράδειγμα, μέχρι χαρίζοντας πράγματα, που δε χρειάζεστε σε συνανθρώπους σας που τα έχουν ανάγκη, όλες αυτές οι «μικρές» στιγμές είναι στιγμές πραγματικής ευτυχίας.

Βήμα 5ο: Επενδύστε σε σχέσεις

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αυτές που διαμορφώνουν την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου… Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σας, επενδύστε χρόνο και ενέργεια και θα απολαύσετε σύντομα τους «καρπούς» των προσπαθειών σας.

Βήμα 6ο: Αισιοδοξία

Η αισιοδοξία είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό, που ομορφαίνει τη ζωή. Όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα, οι αισιόδοξοι πάντα βλέπουν μια αχτίδα φωτός. Ακολουθήστε αυτή τη λογική και θα δείτε, ότι τα πράγματα γύρω σας θα αρχίζουν να αλλάζουν προς το καλύτερο… Μία καλή πρακτική είναι να γράφετε σε ένα ημερολόγιο όλα όσα θα θέλατε, θα ευχόσασταν και θα φανταζόσασταν να σας συμβούν στο μέλλον.

Βήμα 7ο: Αποφύγετε την υπερ-ανάλυση

Υπεραναλύοντας τα γεγονότα της ζωής σας και μπαίνοντας σε μία διαδικασία κοινωνικής σύγκρισης, σας εμποδίζει να «ξεφύγετε» και να δείτε τα πράγματα καθαρά… Η υπερβολική ανάλυση οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, που τις περισσότερες φορές ελάχιστη σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Στρατηγικές όπως η απόσπαση της προσοχής (κάνοντας άλλα πράγματα) στην ουσία, σας προστατεύουν και σας περιφρουρούν από τη δυστυχία.

Βήμα 8ο: Αναπτύξτε νέες τακτικές

Αναζητήστε πρακτικούς τρόπους για να αντέξετε γεγονότα και συμβάντα στη ζωή σας, που θα σας βοηθήσουν με ξεπεράσετε ανεξέλεγκτες και ξαφνικές κακουχίες. Με απλά λόγια, βρείτε τη δική σας προσωπική άμυνα.

Βήμα 9ο: Εκφράστε ευγνωμοσύνη

Κανείς στη ζωή του δεν πορεύεται μόνος του. Κάποια στιγμή, κάποτε στο παρελθόν ή στο μέλλον υπήρξε ή θα υπάρξει κάποιος άνθρωπος, ο οποίος σας στάθηκε ή σας υποστήριξε…Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας και μην ξεχνάτε να λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο.

Βήμα 10ο: Μείνετε πιστοί στους στόχους σας

Επιλέξτε τους στόχους που θέλετε να κατακτήσετε στη ζωή σας και αφιερώστε χρόνο και προσπάθεια για να τους… καταδιώξετε. Επιμείνετε παρά τις όποιες αντιξοότητες ενδεχομένως, σας παρουσιαστούν και θα δείτε, ότι στο τέλος, ο επιμένων νικά.

Βήμα 11ο: Αγαπήστε το σώμα σας

Το σώμα είναι ο ναός της ψυχής, άρα θα ήταν, αν μη τι άλλο, «βέβηλο» να το κακομεταχειρίζεστε. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας, το πώς φαίνεστε και αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη σας κάθε πρωί, θα σας αγαπήσουν και οι γύρω σας εξάλλου. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαροποιούν είτε αυτό είναι άσκηση, διαλογισμός κλπ.

Βήμα 12: Η ευτυχία ΔΕΝ είναι μία

Αν είστε από κείνους που αναζητούν μαγικά ελιξίρια ευτυχίας, μάλλον θα απογοητευτείτε πλήρως. Δεν υπάρχουν λύσεις, ούτε συνταγές ευτυχίας και σε καμία περίπτωση η ευτυχία δεν είναι…μία.

Αντίθετα είναι στιγμές, που σαν κομμάτια από ένα καλοσχηματισμένο παζλ, συμπληρώνεται σιγά σιγά σε βάθος χρόνου. Η άσκηση, ένα καλό γεύμα, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η συντροφιά φίλων και απλές καθημερινές βόλτες με τον/ την σύντροφό σας είναι στιγμές ευτυχίας, που προσθέτουν το δικό τους «στίγμα» στην τελική εικόνα.

Πηγή: clickatlife.gr