Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

25 τρόποι για να γίνεις καλύτερη μαμά!

1. Σταμάτησε αυτό που κάνεις και άκουσε τα παιδιά σου

2. Τραγούδησέ τους ένα τραγούδι

3. Μίλα με τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά σου μπροστά στους ξένους (αλλά και στα ίδια)

4. Ζήτησε τους συγγνώμη όταν κάνεις λάθος

5. Πες τους ότι δεν είσαι τέλεια και ότι δεν περιμένεις ούτε από αυτά να είναι.

6. Πες τους ότι είναι ότι καλύτερο σας έχει συμβεί στη ζωή

7. Πες τους την αλήθεια.

8. Διέθεσε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα να σου μιλήσουν για ότι τα απασχολεί

9. Δείξε ενδιαφέρον για τα ενδιαφέροντά τους

10. Φέρσου καλά στους φίλους τους

11. Γίνε φίλη τους

12. Μίλησέ τους για τις αξίες της ζωής

13. Πες τους «ναι»

14. Κάνε τα να γελάσουν

15. Βάλτους για 50η φορά το Σρεκ σε d.v.d

16. Άφησε τα να είναι παιδιά

17. Αγκάλιασε τα όταν κλαίνε. Και άφησέ τα να σ’ αγκαλιάσουν κι αυτά.

18. Μην μαρτυράς τα μυστικά τους

19. Ενθάρρυνε τα καθημερινά

20. Δίδαξε τους ότι δεν είναι καλύτερα από κανέναν άλλον. Και επίσης ότι κανένας άλλος δεν είναι καλύτερος από αυτά.

21. Άφησε τα να σου μάθουν καινούρια πράγματα.

22. Ευχαριστήσου την παρέα τους. Θυμήσου πως αυτό δε θα κρατήσει για πάντα.

23.Μάθετέ τα να βοηθούν τους άλλους

24.Απάντησε στην ερώτησή τους. Έστω κι αν αυτήν την ερώτηση στην κάνει για χιλιοστή φορά.

25.
Ρώτησε τα για ποιους λόγους σας θεωρούν καλή μαμά. Και ετοιμαστείτε να…κλάψετε πολύ.

Εντοπίστηκαν και άλλα προϊόντα με κρέας αλόγου

Οι έρευνες σε προϊόντα κρέατος συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη
 
Κρέας αλόγου ανίχνευσε ο ΕΦΕΤ σε ακόμα δύο προϊόντα κρέατος, αυτή τη φορά στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

Πρόκειται για κατεψυγμένο «κεμπάπ τύπου Αρμένικο» με την εμπορική ονομασία «ΑΡ-ΚΑΣ», που παρασκευάζει και συσκευάζει η «Αφοί Μπατανιάν, ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου» και το οποίο πωλούνταν στο σουπερμάρκετ ΜΕΤΡΟ ΑΒΕΕ, στο υποκατάστημα της Καβάλας.

Ακόμα, σαλάμι βοδινό με εμπορική ονομασία «Destan», που παρασκευάσθηκε από την ολλανδική εταιρεία DEMKA GmbH και πωλούνταν στο παντοπωλείο «Γιακούπ Γιακούπ, Φιλύρα Σαπών, Ροδόπης».

Και τα δύο προϊόντα ανακλήθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί 84 δείγματα από διάφορες κατηγορίες προϊόντων, από τα οποία έχουν αναλυθεί τα 33 και 4 έχουν βρεθεί θετικά.

Χθες, Τετάρτη, από τον ΕΦΕΤ είχε ανακοινωθεί ότι θετικές σε DNA αλόγου βρέθηκαν δύο παρτίδες βοδινού κατεψυγμένου κρέατος προέλευσης Ρουμανίας, συνολικής ποσότητας 1.064 κιλών.

9η Γεωργική Κτηνοτροφική και Περιβαλλοντική Εκθεση Λάρισας

Αύξηση των τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα τη νύχτα - Κίνδυνος για την υγεία

Η καύση των επεξεργασμένων ξύλων αυξάνει τα επίπεδα ρύπανσης, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στην ατμόσφαιρα εμφανίζονται διπλάσιες έως και τριπλάσιες τις νυχτερινές ώρες από τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής. 

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα της μεγάλης επιστημονικής μελέτης που έγινε στην Ελλάδα για την αιθαλομίχλη από τα τζάκια.

Τα σωματίδια που παράγονται από την καύση του ξύλου στα τζάκια και τις ξυλόσομπες, με βάση το μέγεθός τους και τη χημική τους σύσταση, είναι το ίδιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία με τα σωματίδια από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις άλλες πηγές καύσης. Οι επί ένα μήνα μετρήσεις των επιστημόνων δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιουργείται τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις, όταν συνδυάζεται η καύση ξύλων με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες και άπνοια).

Οι ερευνητές επεσήμαναν, ότι λόγω της πτώσης των θερμοκρασιών από τα μέσα Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε εκτεταμένη καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα να σημειωθούν αρκετά επεισόδια «αιθαλομίχλης» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για την παρακολούθηση των επιπέδων της χειμερινής ατμοσφαιρικής ρύπανσης πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 10 Ιανουαρίου - 10 Φεβρουαρίου 2013 λεπτομερείς μετρήσεις των αιωρούμενων σωματιδίων, με εξειδικευμένες χημικές αναλύσεις, στις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο μπαμπάς έτρεξε να βοηθήσει...!

Τι μπορεί να πάθει ένα μωρό όταν κάνει μπάνιο ;Φοβάται το νερό ; Το σαμπουάν ; Η μάλλον τη...μαμά του ; Κι όμως! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό που τρομάζει τον μπόμπιρα του βίντεο είναι η μαμά του, η οποία έχει βάλει μια μάσκα ομορφιάς στο πρόσωπό της, η οποία έχει...αγριέψει το παιδάκι!



Για να πούμε την αλήθεια κι εμάς μαζί!

Δείτε το βίντεο...!


Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πως είναι ένας διαστημικός σταθμός στο εσωτερικό του; Πώς ζουν οι άνθρωποι εκεί μέσα;

Ένα εκπληκτικό βίντεο και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εντυπωσιακή ξενάγηση (από μιά ενδιαφέρουσα ξεναγό !!!) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ξεναγός αιωρείται και μας δείχνει όλα τα τμήματα του Σταθμού (Αμερικάνικο, Γιαπωνέζικο, Ρώσικο) και επεξηγεί όλες τις λειτουργίες του . . .


ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=doN4t5NKW-k

Θερίζει η πείνα μαθητές σε Δημοτικά σχολεία στην Κύπρο

-Έρχονται στο σχολείο με άδειο στομάχι
-Καθηγητές και δάσκαλοι φτιάχνουν στο σπίτι τους σάντουιτς και κέικ για τα παιδιά
-Μόνο στα δημοτικά σχολεία σιτίζονται πάνω από 2.500 χιλιάδες μαθητές

Η κατάσταση έχει ξεφύγει τους τελευταίους μήνες, καθώς τα περιστατικά με μικρά παιδιά που φθάνουν στο σχολείο πεινασμένα, αυξάνονται, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις μαθητές να λιποθυμούν από ασιτία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, σε γυμνάσιο της Λεμεσού, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν νέα κρούσματα λιποθυμιών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις καθηγητές, μη αντέχοντας πλέον να αντικρίζουν τις επιπτώσεις της φτώχειας, ετοιμάζουν σάντουιτς και κέικ για τα παιδιά από το σπίτι τους.
Σε δημοτικό σχολείο της Λευκωσίας, το οποίο σιτίζεται από την Αρχιεπισκοπή, μέσω της σχολικής εφορείας, υπήρξαν 14 παρόμοιου τύπου περιστατικά, με παιδιά που έχασαν τις αισθήσεις τους από την πείνα.
Το Newsit επικοινώνησε με αρμόδιο λειτουργό της δημοτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ανέφερε ότι το ποσοστό σίτισης στα δημοτικά σχολεία, αυτή την στιγμή, ανέρχεται στο 9% παγκύπρια.
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα διερευνήσει τις πληροφορίες που έθεσε ενώπιον του το Newsit, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) & τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Κλασικού Προγράμματος

Οργανικότητα 
Ολοήμερα ΔΣ 
Κλασσικού Τύπου 
Ολοήμερα ΔΣ ΕΑΕΠ 
Σύνολο ΔΣ 
1/θέσια
155
707
2/θέσια
427
779
3/θέσια
267
394
4/θέσια
214
289
5/θέσια
83
104
6/θέσια
1.108
1.312
7/θέσια
183
253
8/θέσια
230
279
9/θέσια
94
113
10/θέσια
178
251
11/θέσια
33
46
12/θέσια
405
800*
1.277
Σύνολο
3.377
5.804
Μειονοτικά
Διαπολιτισμικά Πειραματικά Πιλοτικά Ολοήμερα Ειδικής Αγωγής 
442
Σύνολο 
3.819
*αύξηση σε 961 για τη σχολική χρονιά 2011-2012

 



2.   Αριθμός σχολείων που αφορά η επέκταση των 800 ΕΑΕΠ σε 961
Οργανικότητα 
800 Ολοήμερα με ΕΑΕΠ (2010-11)
161 Νέα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ
961 Νέα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ (2011-12)
Αριθμός Μαθητών
203.295 
48.300*
251.595
Αριθμός Μαθητών Ολοήμερου
43.722 
9.799*
53.521
Συνολικός Αριθμός Μαθητών Δημοτικών Σχολείων
674.600

Ποσοστό μαθητών Ολοήμερων ΕΑΕΠ επί του συνόλου των μαθητών δημοτικού

30%
--
40%

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Κάθετα αντίθετοι στο σχέδιο «Αθηνά» οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κοινή συνέντευξη τύπου για το σχέδιο «Αθηνά» παραχώρησαν οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Παναγιώτα Δριτσέλη, Γελαλής Δημήτρης και Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος.
Η κοινή αυτή συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ/ ΕΚΜ Τρικάλων και αποτελεί τον πρώτο σταθμό των συλλογικών επισκέψεων των βουλευτών της αριστεράς σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας που φιλοξενούν τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης.
Στόχος των κοινών αυτών δράσεων είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της ακαδημαϊκής κοινότητας για τις επικίνδυνες επιπτώσεις του σχεδίου «Αθηνά» στην δημόσια παιδεία της χώρας και εντάσσονται σε μία ενωτική λογική – απάντηση – στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να διχάσει με πελατειακές μεθοδεύσεις τις τοπικές κοινωνίες.
Στην εισηγητική της τοποθέτηση η βουλευτής Τρικάλων Παναγιώτα Δριτσέλη τόνισε «Το σχέδιο Αθηνά αποτελεί μία ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη για την δημόσια παιδεία της χώρας, καθώς πρόκειται στην ουσία για έναν εύσχημο τρόπο δικαιολόγησης των τεραστίων δαπανών που επιβάλλονται από τους δανειστές. Τα ακαδημαϊκά κριτήρια με τα οποία το Υπουργείο Παιδείας υποτίθεται ότι συγχωνεύει σχολές και τμήματα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, ενώ και αυτή την φορά η λογική των καταργήσεων είναι αμιγώς πελατειακή. Η πραγματική στόχευση του σχεδίου Αθηνά είναι η ραγδαία περιστολή δαπανών, μέσω της κατάργησης δομών, της απόλυσης προσωπικού, της μείωσης των εισακτέων, της επιβολής διδάκτρων και του ξεπουλήματος της περιουσίας των πανεπιστημίων. Για κάθε ένα από αυτά τα θέματα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει κάνει όλα τα θεσμικά διαβήματα στην Βουλή και έχει καταδείξει τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης. Από τον προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο μέχρι τις διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις άλλες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιπολιτευθεί με μοναδικό γνώμονα την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την δυνατότητας πρόσβασης όλων σε αυτό το θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Λάρισας ,Δημήτρης Γελαλής, αναφέρθηκε στις οικονομικές στοχεύσεις του σχεδίου «Αθηνά». Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι «πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης και αλλοίωσης των Ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών της Ανώτατης Εκπαίδευσης εν ονόματι της δημοσιονομικής προσαρμογής στους όρους των Μνημονίων. Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα ΑΕΙ που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών. Η πολιτική αυτή ξεκίνησε με το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και συνεχίστηκε με το κούρεμα των αποθεματικών των Ιδρυμάτων, τους διαρκώς μειούμενους προϋπολογισμούς τους, το πέρασμα της ακίνητης περιουσίας τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι υφιστάμενες κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές όχι μόνο δεν αξιοποιούνται, αλλά εγκαταλείπονται είτε για να αξιοποιηθούν ίσως μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε ως μελλοντικά ιδιωτικά πανεπιστήμια».
Ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι «κάνει αίσθηση, αν μη τι άλλο, να ονομάζεται σχέδιο ένα σύνολο από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το οποίο δεν έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τις κοινωνικές ομάδες και τους φορείς που επηρεάζονται άμεσα και δραματικά, χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον χιλιάδων φοιτητών, για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα και για πολλά άλλα ζητήματα. Μόνο σχέδιο δεν μπορεί να ονομαστεί αυτή η τροχάδην και στο πόδι μεταρρύθμιση. Πέρα από το να καλέσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ την κοινωνία να διώξουμε τις τρόικες και τα μνημόνια για να ανοίξουμε ένα παραγωγικό, δημοκρατικό, ανεξάρτητο δρόμο, θέλουμε να καλέσουμε τους νέους ανθρώπους να μείνουν εδώ και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής για όλους. Για εμάς οι φοιτητές, το επιστημονικό δυναμικό αυτής της χώρας δεν είναι πρόβλημα, όπως τους θεωρεί η συγκυβέρνηση. Αντιθέτως είναι οι βασικοί συντελεστές για την πολιτική, δημοκρατική, κοινωνική, και οικονομική αναγέννηση αυτού του τόπου».
Αναφερόμενοι στην δική τους θέση για το σχέδιο «Αθηνά», οι βουλευτές τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ /ΕΚΜ έχει δεσμευτεί να αποσύρει όλους τους μνημονιακούς νόμους που διαλύουν την δημόσια παιδεία. Άμεσος στόχος μιας αριστερής διακυβέρνησης είναι πρώτα από όλα το σταμάτημα της καταστροφής και η άμεση επούλωση των μνημονιακών τραυμάτων. Ο επανασχεδιασμός του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με αναπτυξιακά κριτήρια είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Μία τέτοια προσπάθεια μπορεί φυσικά να γίνει μόνο με την στήριξη και την κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

πηγή onlarissa.gr

Αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τη νέα χρονιά αποφάσισαν οι δήμαρχοι Δυτικής Μακεδονίας

Στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων θα προχωρήσουν από τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα από τις 7 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινάει το σχολικό έτος, οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω έλλειψης χρημάτων για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.
Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της περιοχής.
 "Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε θερμοκρασία -10 και -15 βαθμούς Κελσίου", δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Μάκης Ιωσηφίδης.
 Πρόσθεσε, δε, ότι η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης επηρεάζει το σύνολο της λειτουργίας των δήμων, οι οποίοι, όπως είπε, στην περίπτωση ενός χιονιά σαν τον περσινό, δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

META ΑΠΟ 2-3 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ...ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

META ΑΠΟ 2-3 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ...ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ βγήκε από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Θωμά για 10 μέρες ΥΠΟΜΟΝΗ για την παράδοση της αίθουσας πολλαπλών εκδηλώσεων.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ....και έχει ο Θεός.
 

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Αύριο στις 20.00 μ.μ ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 26ου Δημοτικού μαζί με τον Εκπολιτιστικό  Σύλλογο Αγίου Θωμά έχει συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου.Όσοι μπορείτε να παραβρεθείτε.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Παρακάτω δημοσιεύονται εργασίες μαθητών του 26ου Δημοτικού σχολείου.
Πηγή 26ο Δημοτικό σχολείο Λάρισας.http://26dim-laris.lar.sch.gr

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΑΝΑ - ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ


 
Την προηγούμενη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη, πήγαμε στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής. Μας φιλοξένησαν η κα. Δέσποινα και ο κ. Κώστας.
Μόλις φτάσαμε, μπήκαμε μέσα σε μία μεγάλη αίθουσα με πολλές καρέκλες. Καθίσαμε και περιμέναμε. Όταν άρχισε η συζήτηση κάναμε όλη ησυχία. Μιλήσαμε για την καλλιέργεια της ελιάς. Με ειδικά χτενάκια «χτενίσαμε» ένα κλαδί ελιάς. Μάθαμε για τον εχθρό της ελιάς τον δάκο. Όταν τελειώσαμε πήγαμε στο κυλικείο για να ψωνίσουμε.

Λίγη ώρα αργότερα, είδαμε ένα παραμύθι που ο τίτλος του ήταν «Η υπόσχεση». Μιλούσε για δύο κοριτσάκια: για την Ευγενία και την Φατμέ. Ήταν πολύ ωραίο και συγκινητικό. Μετά βγήκαμε έξω και κάναμε μία εξερεύνηση το χώρο. Βρήκαμε υπέροχα λουλούδια σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Επίσης ανακαλύψαμε ένα μικρό ποταμάκι και ένα σκεπαστό μέρος που από επάνω είχε αγκαθωτά λουλούδια.
Αργότερα μας πήγαν να δούμε παλιά πράγματα που είχαν οι άνθρωποι τότε. Είδαμε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή ζωή τους. Όπως ο μύλος με τον οποίο άλεθαν το σιτάρι κ.α. Επίσης παρακολουθήσαμε πως έφτιαχναν το μαλλί και με τι το έφτιαχναν. Μάθαμε με ποιον τρόπο έβγαζαν το κόκκινο μαλλί και πως το χρησιμοποιούσαν.
Μετά ο κ. Κώστας μας ξενάγησε στο σπίτι που έμενε παλιά όλη η οικογένειά του. Μας έδειξε τις στολές που φορούσαν, τα κοσμήματα, τα αρώματα που έβαζαν, το χώρο όπου κοιμόταν, τα όπλα που είχαν, τα γράμματα που σώθηκαν και όλα τα αντικείμενα που είχαν στην κουζίνα. Επίσης μας εξήγησε πως έπαιρναν το φαγητό τους. Μας πήγε να δούμε τα δωμάτια της γιαγιάς και του παππού. Ήταν πολύ μικρά και στενά με λίγα έπιπλα μέσα.
Μου άρεσε εκεί που πήγαμε, γιατί μάθαμε ενδιαφέροντα πράγματα για την ελιά, αλλά και για τη ζωή των ανθρώπων που έμεναν εκεί. Θα ήθελα να ξαναπάμε εκεί το Μάιο για να μπορέσουμε αυτή τη φορά να πάμε στο χωράφι να φυτέψουμε αλλά και να «χτενίσουμε» μια ελιά!



ΚΑΦΑΝΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Ο ΚΡΟΝΟΣ





Προτείνω το στόχο 3 (Κρόνο μαζί με το σύστημα τον δακτυλίων του) γιατί θα μπορούσαμε να μελετήσουμε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη με ιδιαίτερη έμφαση στον Ισημερινό του και πως αυτό επηρεάζεται από τους δακτυλίους (αν επηρεάζεται). Το ίδιο και για το βαρυτικό πεδίο, μεταβολή έντασης από τους Πόλους έως τον Ισημερινό με ιδιαίτερη έμφαση της μεταβολής της βαρύτητας (εάν υπάρχει τέτοια ) στο σημείο τομής του πλανήτη απ’ τους δακτυλίους και ιδιαίτερα στο τμήμα που δημιουργούν σκιές αυτοί. Να μελετήσουμε τον Βόρειο Πόλο,ο σχηματισμός εξαγώνου σε αυτόν, την ένταση των ανέμων σε αυτόν, στον Ισημερινό και στα ενδιάμεσα τμήματα του πλανήτη. Ακόμα θα έχουμε την δυνατότητα να φωτογραφίσουμε και να μελετήσουμε καλύτερα τους δακτυλίους και ιδιαίτερα τους δορυφόρους που βρίσκονται μέσα σε αυτούς και την μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Μετρώντας διάφορες ιδιότητες του φωτός (διάθλαση, απορρόφηση) των αστέρων που διέρχεται μέσα απ’ τους δακτυλίους θα μπορέσουμε να έχουμε πολλές πληροφορίες για την δομή τους και τις ιδιότητες τους. Σε όλα τα μήκη και πλάτη θα μπορέσουμε να μελετήσουμε την επιφάνεια του Κρόνου (δομή, ιδιότητες) τόσο στην πλευρά που βλέπει ο Ήλιος αλλά και στο σκοτεινό τμήμα του. Θα μπορούσαμε μελετήσουμε καλύτερα και θα εξάγουμε σημαντικές πληροφορίες για το δυναμικό σύστημα πλανήτη-δακτυλίων-δορυφόρων, για οποιαδήποτε μεταξύ τους αλληλεπίδραση (κυρίως βαρυτική αλληλεπίδραση αλλά και μαγνητική).Θα συλλέξουμε πολύτιμες πληροφορίες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη και ενδεχομένως για την σύσταση του ίδιου του πλανήτη.Να εξάγουμε πληροφορίες για την ακτινοβολία που δέχεται και εκπέμπει ο πλανήτης αλλά και όλο το σύστημα μαζί με τους δορυφόρους και τους δακτυλίους και την εξήγηση της όλης διαδικασίας. Θα κατανοήσουμε καλύτερα πως επηρεάζονται οι δακτύλιοι από την ύπαρξη των δορυφόρων καθώς και από την κίνηση τους μέσα σε αυτούς (σχήμα δακτυλίων,ενδιάμεσα κενά κ.τ.λ.)Πως η αντανάκλαση του φωτός στον Κρόνο επηρεάζει το χρώμα και την εμφάνιση των δακτυλίων.Θα συλλεχτούν πληροφορίες για την ατμοσφαιρική κυκλοφορία του πλανήτη. Πως τα συστατικά των δακτυλίων αλληλεπιδρούν μεταξύ τους (συγκρούσεις,δημιουργία θραύσματος από αυτές , συνενώσεις μικρότερων κομματιών σε μεγαλύτερα , η ταχύτητα με την οποία κινούνται τα διάφορα θραύσματα στους δακτυλίους). Θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε καλύτερα γιατί συντηρείται ο τέλειος δίσκος των δακτυλίων και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που δεν επιτρέπουν στα σωματίδια να ξεστρατίσουν.Θα μπορούσαμε να εξακριβώσουμε καλύτερα ποιός ήταν ο μηχανισμός δημιουργίας των δακτυλίων . Θα κατανοήσουμε την συμμετρικότητα της μαγνητόσφαιρας του πλανήτη. Θα μελετήσουμε τη συμπεριφορά των κηλίδων των δακτυλίων (φαίνονται σαν ακτίνες όπως τις φωτογράφισαν τα Voguager1 και 2)τη δυναμική σχηματισμού και αποσχηματισμού τους καθώς και τις περιόδους περιστροφής τους η οποία φαίνεται να συμπίπτει με εκείνη του μαγνητικού πεδίου.
Χρησιμοποίησα πληροφορίες από τα παρακάτω βιβλία:
1 ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ(ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΣΗ),TERENCE DICKINSON.
2 Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ,COLIN A. RONAN.
3 ΣΥΝΧΡΟΝΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Α.ΣΑΒΒΑΛΑΣ , Σ. ΣΑΒΒΑΛΑΣ , Κ. ΚΑΛΤΕΡΗΣ.
Ε τάξη 26 Δημοτικού Σχολείου Λάρισας




 

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΣΤΕΓΗ ΜΕ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ.

Κάτω από την ίδια στέγη γείτονες, σε ιδέες και όνειρα για τη συνοικία μας, ο Εκπολιτιστικός και ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων (26ου Δημοτικού) Αγ. Θωμά.
Μια ευγενική χειρονομία όλων των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, από την πρώτη κιόλας φόρα που τους έγινε γνωστό το πρόβλημα στέγασης του Συλλόγου μας.
Γνωστό μάλιστα στα δύσκολα, εκεί που για πρώτη φορά δώθηκε κοινή μάχη για τις δυο αίθουσες
που πήγαν να πάρουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης κάποιοι ... υπεύθυνοι του Δήμου Λάρισας για λογαριασμό ενός ιδιώτη.... δάσκαλο κικ μπόξινγκ.
Οπως χωρίς σχέδιο όλη η συνοικία και οι σύλλογοι παλέψαμε μπρόστα στο άδικο και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΜΕ, έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά πλέον ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Σέ λίγες μέρες, αφού γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές στο χώρο, θα δωθούν πληροφορίες για τις ημέρες και τις ώρες που θα μπορείτε να μας βρείτε εκεί, να σηζητάμε ότι μας αποσχολεί και να αλλάξουμε πράγματα για το καλό των παιδιών μας.

Ευχαριστούμε από καρδιάς.

Τώρα ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ.







Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΘΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓ. ΘΩΜΑ


Μετά από συνάντηση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Θωμά και του κυρίου Κυριτσάκα με τον Κύριο Τσαλαπόρτα που ξεσκόνισε τα...χαρτιά, ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ η συνοικία του Αγ.Θωμά και η μεγάλη αίθουσα έρχεται προς χρήση του συλλόγου της ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ.
Σε 10 μέρες φεύγει η ιδιωτικής προέλευσης εκμετάλλευση.

 ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

 Τα παρακάτω που γράφονται, δεν είναι προσωπική άποψη αλλά η συνολική άποψη των κατοίκων
που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ παίχτηκε σήμερα στις 10-2-2013 και ώρα11.00, στην προκαθορισμένη συγκέντρωση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Αγ. Θωμά με φορείς του Δήμου αλλά και με κατοίκους της Συνοικίας.
Αποσβολωμένοι με την  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των φορέων του Δήμου, έμειναν οι κάτοικοι του Αγ. Θωμά,που περίμεναν υπομονετικά τους υπευθύνους του Δήμου να συνομιλήσουν μαζί τους για δύο ολόκληρες ώρες.
Αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί προφανώς την ίδια ώρα θα υπήρχαν ...πιο σοβαρές εκδηλώσεις να
παραβρεθούν οι αρμόδιοι, από τη συνέλευση στον Αγ. Θωμά.
Την στήριξή τους στην παρακάτω ανακοίνωση, έδωσαν με τις υπογραφές τους, ΕΝΕΝΗΝΤΑ και πλέον οικογένειες που περίμεναν υπομονετικά, όλους τους ....ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ που με την ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ, έδειξαν την Εκτίμηση  που τρέφουν σε κοινωνικά σύνολα.
Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για τη άμεση κάλυψη των γεγονότων.

ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

1. Να επιστραφεί  η μεγάλη αίθουσα προς χρήση στους ΜΑΘΗΤΕΣ της συνοικίας μας αλλά και για χρήση από το Σύλλογο, μιας και μέχρι χθές αποτελούσε την κύρια σκέπη, όλων των εκδηλώσεων που καταγράφονται με την παρακάτω ανακοίνωση.

2. Να μην μεταφερθούν τα πράγματα του Συλλόγου από το χώρο όπου είναι σήμερα.

3. Κάθε αλλαγή που πραγματοποιείται και μεταφέρει περιουσία από το κοινωνικό σύνολο σε ατομικό επίπεδο, όχι μόνο με τη λογική των κατοίκων της περιοχής, αλλά με την ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ, είναι απαράδεκτη.
Πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται από τις αρχές της Πόλης.


ΙΔΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.




Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Πρόσκληση για την ανάρτηση του Β1 σταδίου της μελέτης «Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως και Πράξη Εφαρμογής σε τμήμα της Π.Ε.13, στην περιοχή Άγιος Θωμάς Λάρισας».

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
          Για την  ανάρτηση του Β1 σταδίου της μελέτης «Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως και Πράξη Εφαρμογής σε τμήμα της Π.Ε.13, στην περιοχή Άγιος Θωμάς Λάρισας».
        Σας ενημερώνουμε ότι  την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 13.30 θα γίνει  συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου του  Δήμου Λαρισαίων και θα αναρτηθεί το Β1 στάδιο της μελέτης:
«Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως και Πράξη Εφαρμογής σε τμήμα της Π.Ε.13, στην περιοχή Άγιος Θωμάς Λάρισας»
Ως εκ τούτου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες της υπό ένταξη περιοχής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (3ος όροφος), προκειμένου να λάβουν γνώση της πιο πάνω μελέτης.
            Τυχόν ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
                                                                              
                                                                                                Α/ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
                                                                                 ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΓΑΛΑΤΟΣ
 Στοιχεία της Μελέτης
Πολεοδομική Μελέτη Επέκτασης και Τροποποιήσεων περιοχής Αγ. Θωμά
Χάρτης 1, Χάρτης 2, Χάρτης 3
Έλεγχος Επάρκειας και Πρόταση Κοινωνικής Υποδομής Πολεοδομικής Ενότητας 13
Λοιπά Στοιχεία

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν κολατσιό στα δημοτικά σχολεία από τα τέλη Φεβρουαρίου

Από τα τέλη Φεβρουαρίου θα διατίθεται καθημερινά σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων μικρό γεύμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.Το γεύμα αυτό θα περιλαμβάνει τοστ, φρούτο και γάλα.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο Κ.Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε ότι εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους 60 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία.

«Είχα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα του υποσιτισμού με έναν τρόπο που να μην δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Νομοθετική ρύθμιση για επανεγγραφή των πολυτέκνων-επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2011

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι στο Νόμο 4115/2013 (ΦΕΚ 24 Α΄) που ψηφίστηκε, συμπεριλαμβάνεται διάταξη που αφορά τους πολυτέκνους – επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011, οι οποίοι αν και επέτυχαν την εισαγωγή τους σε τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διαγράφηκαν από αυτό, επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια του τότε ισχύοντος νόμου.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ανωτέρω νόμου : «Όσοι μαθητές, τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2010/2011 και μετέχοντας στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πέτυχαν σε Πανεπιστήμια ή Τ.Ε.Ι. από τα οποία όμως διεγράφησαν, διότι σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό καθεστώς, δεν εντάχθηκαν στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων, δύνανται να επανεγγραφούν στις σχολές εισαγωγής τους εντός δέκα εργασίμων ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω έχουν το δικαίωμα αίτησης επανεγγραφής στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 μόνο οι υποψήφιοι που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2010-2011, συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2011, εισήχθησαν με την ειδική περίπτωση των πολυτέκνων σε Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ και στη συνέχεια διεγράφησαν από τις σχολές ή τα τμήματα επιτυχίας τους, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της εν λόγω ειδικής περίπτωσης σύμφωνα με το τότε ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος προσέφερε σε κάθε Τμήμα από μία βασιλόπιτα.
Μια ευγενική προσφορά των γυναικών του συμβουλίου, αλλά και των συζύγων των αντρών του συμβουλίου.
 Μαζί με αυτές, για τους τυχερούς, είχε και από ένα συμβολικό δώρο (γούρι).
Τα δώρα, τα προσέφερε ο Δάσκαλος Πληροφορικής, Λάζαρος Μακαριάδης,που είναι μία ώρα δωρέαν (για ασφαλές σερφάρισμα, μάλλον για ...παιγνίδι το βλέπω) στο internet.

ΑΕΙ και ΤΕΙ Αυτές είναι οι 94 σχολές που καταργούνται

Σοβαρό πλήγμα δέχονται 12  πόλεις μετά την μετακόμιση σχολών και φοιτητών που έδιναν οικονομική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες. Το κλείσιμο, οι συγχωνεύσεις και οι μετακινήσεις τμημάτων θα προκαλέσουν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανατροπές καθώς θα πρέπει 15-20 χιλιάδες φοιτητές να αλλάξουν τόπο σπουδών με αποτέλεσμα να αναμένονται αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.
Ελληνικά πανεπιστήμιαΟι 12 πόλεις που δεν θα φιλοξενούν καμία σχολή ή τμήμα είναι οι εξής: Ιεράπετρα, Άγιος Νικόλαος Κρήτης,  Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.
Σύμφωνα με  το σχέδιο Αθηνά συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα σβήσουν από το χάρτη και οι πόλεις που φιλοξενουν τμήματα σχολές ή τμήματα από 63 θα γίνουν 51.
Τα πανεπιστήμια από 26 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 20 με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12.
Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.
Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).
Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).
Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.
Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Αντιδράσεις
Μεικτές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου, καθώς τέσσερα τμήματα του πανεπιστημίου εδρεύουν στην πόλη.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών -Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, να κάνουμε το όνομα του, διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».
Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ’ αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή. Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη. Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».
Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές. Δείτε αναλυτικά:
Γιατί τώρα;
Το «Σχέδιο Αθηνά» είναι η υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης, ήδη από τις Προγραμματικές Δηλώσεις, για τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.
Μετά το Νόμο που φέραμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το καλοκαίρι του 2012 κατορθώσαμε να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση του Συστήματος Διοίκησης των Ιδρυμάτων και προχωράμε στο ουσιαστικό σκέλος της Μεταρρύθμισης, στο διδακτικό, ερευνητικό και αναπτυξιακό ρόλο των Ιδρυμάτων.
Η χώρα διέρχεται κρίση και πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη της χώρας δεν είναι δυνατή χωρίς την ανάταξη και την αναγέννηση του Εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Δεν χρειαζόταν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαβούλευσης;
Δεν έχουμε την πολυτέλεια ατέρμονων συζητήσεων. Παρόλα αυτά διαβούλευση πραγματοποιήθηκε. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συνομίλησε με τους αρμόδιους φορείς, τα Ιδρύματα, τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, τη Σύνοδο των Προέδρων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και με την ΠΟΣΔΕΠ, με το κάθε Ίδρυμα ξεχωριστά και με την ΑΔΙΠ. Οι προτάσεις τους ελήφθησαν πολύ σοβαρά υπ’ όψη.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.
Σήμερα κατατίθεται η πρόταση του Υπουργείου και ο διάλογος συνεχίζεται. Αποστέλλεται στα Ιδρύματα και θα καλέσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα να τοποθετηθεί επί της πρότασης. Η πρόταση, επίσης, αποστέλλεται στα Κόμματα και η βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι να γίνει  μία ενδελεχής συζήτηση επί του Σχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, παρότι το  Σχέδιο αυτό δεν υλοποιείται μέσα από ένα Νομοσχέδιο, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις. Είναι, όμως, μία εθνική υπόθεση και πρέπει να γίνει μία συζήτηση επί της ουσίας, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;
Με τη λήξη της διαβούλευσης ανακοινώνεται το Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων αυτής της χρονιάς, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα του ακαδημαϊκού χάρτη.
Με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής περιόδου τα νέα Τμήματα που προκύπτουν από το Σχέδιο Αθηνά θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φοιτητές τους.
Ποιες είναι οι βασικές παθογένειες που θέλετε να καταπολεμήσετε;
Ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από:
•    πανσπερμία και  κατακερματισμό γνωστικών αντικειμένων κυρίως στα ΤΕΙ και ιδίως στους Τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Πληροφορικής.
•    ανεξάρτητα -απομονωμένα Τμήματα σε διαφορετικές πόλεις και κωμοπόλεις χωρίς να εντάσσονται σε Σχολές, χωρίς Διδακτικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με ελάχιστους φοιτητές και ακόμη λιγότερους αποφοίτους
•    Τμήματα με αποφοίτους με πτυχία που έχουν τίτλο εξειδικευμένης κατεύθυνσης μεταπτυχιακού προγράμματος, συχνά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και με πολύ μικρές επαγγελματικές προοπτικές
Και κυρίως Τμήματα και Ιδρύματα χωρίς σύνδεση με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και να ενισχύονται από αυτές. Ιδρύθηκαν τμήματα κατακερματισμένα ακαδημαϊκά με ελλιπή προγράμματα σπουδών. Για την ικανοποίηση μικροκομματικών συμφερόντων Άσχετα με την οικονομική γεωγραφία της χώρας, με μεγάλο κόστος για τον Έλληνα Φορολογούμενο.
Σε ποιους απευθύνεται το Σχέδιο Αθηνά;
•    Στους φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να βγουν ενισχυμένοι, μέσα από ισχυρά Τμήματα, που θα τους δίνουν πιο ισχυρά και ανταγωνιστικά πτυχία.
•    Στους μαθητές, που σήμερα προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και πρέπει να δουν ένα μηχανογραφικό σύστημα, με πιο ορθολογικά αντικείμενα και να γνωρίζουν ότι θα αποκτήσουν ένα πτυχίο, το οποίο δε θα είναι είσοδος στην ανεργία.
•    Στην ελληνική οικογένεια, η οποία ιδίως μέσα σ’ αυτή την κρίση θα πρέπει να δει ότι οι θυσίες της δεν πάνε χαμένες και ότι υπάρχει μέλλον για τα παιδιά της.
•    Στις τοπικές κοινωνίες που θα βγουν ενισχυμένες, μέσα από τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας και μέσα από την επένδυση στη γνώση.
•    Στους παραγωγικούς φορείς της χώρας, που πρέπει να συνδεθούν με κόμβους αριστείας που δημιουργούνται.
Ποιοι είναι οι στόχοι;
•    Η ενίσχυση της Δημόσιας, Δωρεάν Παιδείας.
•    Η αναβάθμιση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, με τον εξορθολογισμό των γνωστικών αντικείμενων των Τμημάτων, με Τμήματα και Ιδρύματα ισχυρά, εξωστρεφή, κόμβους αριστείας. Αναβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με επιστροφή στην αρχική φιλοσοφία ίδρυσή τους, αυτή  της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Τα ΤΕΙ ισχυρός, τεχνολογικός πυλώνα εκπαίδευσης, όχι κακέκτυπα των Πανεπιστημίων.
•    Σύνδεση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, διότι δεν είναι δυνατόν η γνωσιακή διαδικασία για τους σκοπούς της κοινωνίας να είναι αποκομμένη από την παραγωγική διαδικασία.
Ποιες είναι οι παράμετροι της μεταρρύθμισης;
•    Εντάσσουμε όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα, Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στις Σχολές.
•    Ενοποιούμε τα κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, κυρίως αυτά που έχουν να κάνουν με τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας, και αυτά που έχουν να κάνουν με την Πληροφορική, στα ΤΕΙ.
•    Αναδιατάσσουμε χωρικά τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μέσα στις Διοικητικές Περιφέρειες. Η προσπάθειά μας είναι, Τμήματα, τα οποία ανήκουν σε μία Σχολή, να στεγάζονται σε μία πόλη, ώστε να δημιουργηθεί μία κρίσιμη Ακαδημαϊκή μάζα.
•    Προχωράμε στις συγχωνεύσεις Τμημάτων, με ομοειδή αντικείμενα, γνωστικά αντικείμενα και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Συγχωνεύουμε τα Ιδρύματα, που διοικούνται από Διοικούσες Επιτροπές και έχουν λιγότερα από τέσσερα Τμήματα.
•    Συγχωνεύουμε Ιδρύματα που λειτουργούν εντός της ίδιας Περιφέρειας και βρίσκονται σε πόλεις με μικρή χιλιομετρική απόσταση , προκειμένου να κάνουμε αυτή τη χωρική αναδιάταξη και να δημιουργήσουμε ένα Ίδρυμα ανά Περιφέρεια.
Γιατί το Αθηνά δεν προχώρησε σε συγχωνεύσεις περισσοτέρων από 147 τμήματα;
Γιατί δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, να βάλουμε την ελληνική κοινωνία στο κρεβάτι του Προκρούστη, και να ωθήσουμε χιλιάδες φοιτητές σε μετακίνηση. Η μεταρρύθμιση είναι μια διαρκής διαδικασία.
Στα τμήματα που απορροφώνται σε άλλα τι γίνεται με τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους διοικητικούς;
Το τμήμα που απορροφά είναι ο καθολικός διάδοχος του τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό εντάσσονται οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του τμήματος που συγχωνεύεται.
Κάποιες χιλιάδες φοιτητών θα αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη μέσα στην οικονομική κρίση.
Θα υπάρξει πρόνοια επιδότησης των εξόδων, αλλά έχουμε μεριμνήσει οι μετακινήσεις να είναι οι λιγότερες δυνατές.
Αφού δεν απολύονται διδάσκοντες, ούτε διοικητικοί, πώς εξοικονομούνται  χρήματα;
Βασικός σκοπός δεν είναι η εξοικονόμηση τμημάτων αλλά η δημιουργία ισχυρών τμημάτων στη χώρα. Όλα τα τμήματα εντάσσονται σε σχολές συναφούς γνωστικού αντικειμένου.  Δε μας ενδιαφέρουν οι πόλεις αλλά οι ισχυροί πόλοι.
Στόχος είναι η Ισχύς εν τη ενώσει.  Ενώνουμε δυνάμεις γιατί θέλουμε ισχυρούς κόμβους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνδέουμε τους θύλακες αριστείας, προκειμένου να λειτουργήσουν ισχυρά ιδρύματα σε όλα τα επίπεδα: Υποδομών, Υπαλλήλων, Καθηγητών.
Με την εισαγωγή του Ομόσπονδου Μοντέλου τι επιδιώκετε;
Είναι ένα μοντέλο, το οποίο έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γαλλία και αυτό το εισάγουμε στην Αττική.
Επιδιώκουμε τη δημιουργία «Κόμβων Αριστείας», κινητικότητα του προσωπικού, μεγαλύτερες δυνατότητες φοιτητές, δυνατότητες οικονομίας κλίμακος και σύνδεση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας.
Δημιουργούμε έναν Πανεπιστημιακό Ομόσπονδο κόμβο, το ομόσπονδο Πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο φέρει και το όνομα ενός ανθρώπου που έχει συνδεθεί με το διαφωτισμό και έχει εισάγει και τον όρο «Πανεπιστήμιο» στην ελληνική γλώσσα και ένα Τεχνολογικό Ομόσπονδο κόμβο, το Αττικό ΤΕΙ.
Ενδυναμώνουμε τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που εντάσσονται στα Ομόσπονδα Ιδρύματα, τα οποία διατηρούν την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλειά, τα προγράμματα σπουδών τους, τα πτυχία τους και την εξέλιξη του προσωπικού τους. Δημιουργείται μια υπερδομή από τα υφιστάμενα Συμβούλια σε ένα ομόσπονδο Κεντρικό Συμβούλιο.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο γιατί δεν συγχωνεύεται με το Αριστοτέλειο ή το Μακεδονίας;
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο αναβαθμίζεται για να επιτελέσει έναν επιπλέον ρόλο.  Θέλουμε να καταστήσουμε το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, έναν κόμβο που θα δημιουργήσει δίκτυο με τις Έδρες Ελληνικών Σπουδών του εξωτερικού. Θα ενισχυθεί ως ακαδημαϊκός χώρος προσέλκυσης ξένων σπουδαστών, που ήδη το πράττει, με ξενόγλωσσα Μεταπτυχιακά προγράμματα, κατά τα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας.
Γιατί αφού μιλάτε για πολυδιάσπαση αφήνετε Τμήματα σε 51 πόλεις;
Στις περισσότερες από αυτές τις πόλεις έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου. Αυτές οι  υποδομές δεν πρέπει να έχουν την τύχη των Ολυμπιακών Ακινήτων. Επίσης λειτουργούν τμήματα που δίνουν προοπτικές στους αποφοίτους τους και είναι συνδεδεμένα με τα τοπικά και περιφερειακά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα:
•    Στα δυο μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Ελλάδας, Θήβα και Κατερίνη: Τμήματα  Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού.
•    Μεσολόγγι: Τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μεσολόγγι
•    Κιλκίς:  Τμήμα  Ετοίμου Ενδύματος και  Κλωστοϋφαντουργίας
•    Κοζάνη: Τα Πολυτεχνικά τμήματα  εντάσσονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ παραμένουν στην Κοζάνη, γιατί συνδέονται με τον τομέα της βαριάς βιομηχανίας της περιοχής.
Ποια θα είναι η στάση του Υπουργείου απέναντι σε αντιδράσεις από πόλεις που χάνουν τμήματα ή τις 12 πόλεις που μένουν χωρίς φοιτητές;
Δε θέλουμε Τμήματα-φαντάσματα, δε θα κοροϊδέψουμε την ελληνική οικογένεια και τους Έλληνες φορολογουμένους. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να σπαταλάμε τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για να λειτουργούν Πανεπιστήμια χωρίς Τμήματα, Τμήματα χωρίς πανεπιστημιακούς και πολλές φορές χωρίς αποφοίτους. Και όλα αυτά μακριά από την αναπτυξιακή πολιτική των ελληνικών Περιφερειών. Πρέπει να σταματήσουμε να εισάγουμε ανέργους και να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε τους επιστήμονες εκείνους, που θα βρουν εργασία στην Ελλάδα.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αντιληφθούν ότι η πραγματική επένδυση δεν είναι σε μία κοινωνία ραντιέρηδων, αλλά σε μία κοινωνία της Γνώσης.  Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι τοπικές κοινωνίες θα βγουν ενισχυμένες, μέσα από τον εξορθολογισμό του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας και μέσα από την επένδυση στη γνώση.
Οι εισακτέοι μειώνονται;
Η εκτίμησή είναι ότι θα έχουμε αύξηση 15% εισακτέων στα Πανεπιστήμια και μείωση 30% στα ΤΕΙ. Η συνολική εκτίμηση είναι, ότι η μείωση δεν θα υπερβεί το 4%. Συνολικά το 2012 οι εισακτέοι στην γενική σειρά κατάταξης ήταν 51485 άτομα και το 2013 προβλέπεται να είναι 49600 άτομα.
Επανεξετάζουμε την απόδοση, βέβαια, επαγγελματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να υπάρξει αντιστοιχία με τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων. Και βέβαια, στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων ΤΕΙ, κάτι που εκκρεμεί εδώ και χρόνια.
Ο συνολικός χάρτης, για να κάνουμε τη συνολική αποτίμηση, μας δείχνει μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, ότι τα 533 Τμήματα που είχαν ιδρυθεί, και τα 480 που ήταν στο μηχανογραφικό δελτίο πέρυσι, θα περιοριστούν στα 386. Μειώνονται κατά 20 τα τμήματα των Πανεπιστημίων και κατά 74 των ΤΕΙ.
Η βάση του 10 θα επανέλθει;
Η βάση του 10 δεν θα επανέλθει φέτος. Θα εξετάσουμε την επαναφορά της στις επόμενες Πανελλήνιες εξετάσεις με οδηγό τις φετινές εξετάσεις.
Πηγή: protothema.gr

Συγχωνεύσεις ΑΕΙ, απελευθέρωση στα δίδακτρα και αξιολόγηση καθηγητών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία δρομολογεί με την έλευση του νέου έτους η κυβέρνηση με σκοπό τον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών στον ευρύτερο χώρο της ελληνικής εκπαίδευσης.

Στο κυβερνητικό σχέδιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, χρόνιο αίτημα των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, η αξιολόγηση των καθηγητών στο Νέο Λύκειο στο πλαίσιο ριζικών αλλαγών στη δημόσια εκπαίδευση, αλλά και συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ με στόχο την πιο ορθολογική λειτουργία τους.

Πιο αναλυτικά:


Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία


Απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, για όλες τις τάξεις των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται σε σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με τις επίσημες τιμοληψίες, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων μειώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά κατά 2%, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν πρόσθετες εκπτώσεις οι οποίες δεν εμφανίζονται στους επίσημους τιμοκαταλόγους. Με την απελευθέρωση των διδάκτρων των σχολείων η κυβέρνηση αναμένει ενίσχυση του ανταγωνισμού, περαιτέρω πτώση του συνολικού κόστους για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και πιο διαφανής καταγραφή των τιμοκαταλόγων.

Συγχωνεύσεις στα πανεπιστήμια

Στα πανεπιστηημια έρχεται η ώρα του εξορθολογισμού μέσω κύματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και σχολών, στο πλαίσιο του σχεδίου Αθηνά.  Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Μάρτιο, από τα περίπου 500 τμήματα που λειτουργούν σήμερα στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας θα απομείνουν περίπου 350. Ωστόσο, ο αριθμός των εισακτέων δεν θα μειωθεί, με την αναμενόμενη επαναφορά της βάσης του δέκα όμως οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται ότι θα είναι αισθητά λιγότεροι από όσους εισήχθησαν φέτος.

Επίσης στα πανεπιστήμια πιάνουν από το νέο έτος δουλειά τα καινούργια Συμβούλια Διοίκησης. Δουλειά τους είναι να χαράξουν στρατηγικές με στόχο την αριστεία και το άνοιγμα των ιδρυμάτων στην κοινωνία, αλλά και να εντοπίσουν νέους οικονομικούς πόρους. Τα Συμβούλια θα προσπαθήσουν να «αποδαιμονοποιήσουν» τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τις  επιχειρήσεις και να ανοίξουν στα ιδρύματα διεθνείς προοπτικές, καθιερώνοντας (και) ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών. Το αν θα το καταφέρουν, εν μέσω των γνωστών δυναμικών αντιδράσεων εκείνων που αντιδρούν στις αλλαγές, παραμένει ερώτημα.

Αξιολόγηση καθηγητών και Νέο Λύκειο 

Στη Δευτεροβαθμια Εκπαίδευση αναμένονται συγχωνεύσεις σχολείων και η έναρξη της αξιολόγησης  των εκπαιδευτικών, στην οποία όμως οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες είναι αντίθετες. Επειτα από τις περυσινές περίπου 1.000 συγχωνεύσεις, σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας είναι δεύτερος γύρος συγχωνεύσεων – πολύ μικρότερης κλίμακας – προκειμένου να μειωθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς.

Σε συνδυασμό με την πρόθεση να επιστρέψουν όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές έδρες και με τη φημολογούμενη αύξηση του ωραρίου εργασίας τους κατά 2-3 ώρες, ο επόμενος χρόνος εκτιμάται ότι θα φέρει σχεδόν μηδενικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Αναμένεται νέο νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση του Νέου Λυκείου – που ξεκίνησε από την Αννα Διαμαντοπούλου – χωρίς πάντως να αλλάξει, τουλάχιστον προς το παρόν, το εξεταστικό σύστημα. Η Α’ Λυκείου θα παραμείνει τάξη Γενικής Παιδείας, στην οποία ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων θα μειωθεί πιθανώς στα 8 από 16 σήμερα, ενώ η «ερευνητική εργασία» αναμένεται να επεκταθεί και σε μεγαλύτερες τάξεις. Στη Β’ Λυκείου θα μειωθούν επίσης τα μαθήματα και θα αρχίσει η επιλογή των κατευθύνσεων, χωρίς να θεωρείται οριστική. Στην Γ’ Λυκείου ο μαθητής θα επιλέγει οριστικά μία κατεύθυνση, ενώ τα μαθήματα αναμένεται να μειωθούν σε 10 από 16 σήμερα.

Η εξεταστέα ύλη δεν θα είναι πλέον όπως την ξέρουμε, αλλά θα προσδιορίζεται σε πολύ αδρές γραμμές για να ενισχυθεί η κριτική ικανότητα και σκέψη των εξεταζομένων. Αλλαγές αναμένονται και στο Τεχνολογικό Λύκειο, προκειμένου ο απόφοιτος να αποκτήσει πραγματική επαγγελματική επάρκεια και να το προτιμούν περισσότεροι
μαθητές τα επόμενα χρόνια, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.