Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ποιες τροφές καταστρέφουν τα δοντάκια των παιδιών;

 

Ποιες τροφές καταστρέφουν τα δοντάκια των παιδιών;

Όλοι το έχουμε ακούσει να μας το λένε σαν παιδιά: “μην τρως γλυκά, χαλάνε τα δόντια σου”. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο; Τι μπορεί να φάει άφοβα ένα παιδί για να διατηρήσει τα δόντια του υγιή; Σήμερα θα διαβάσετε αναλυτικά μια προς μια τις τροφές που καταστρέφουν τα παιδικά δόντια και τις τροφές που τα βοηθάνε. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, οι πειρασμοί και οι παγίδες (παγωτά, ζαχαρωτά, αναψυκτικά, χυμοί κ.α ) είναι πολλές και παντού και οι γονείς δεν πρέπει να εφησυχάζουν.
«Η υγεία των δοντιών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμός από την καθημερινή στοματική υγιεινή και από την διατροφή μας» τονίζει ο Επ. Καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Νικόλαος Κουβελάς.
«Τους καλοκαιρινούς μήνες, προσθέτει ο κ Κουβελάς όλοι υποκύπτουμε στις δροσερές απολαύσεις , περισσότερο δε, τα παιδιά που στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνουν υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών με βλαβερές συνέπειες για τα δόντια τους, αφού αμελούν το βούρτσισμα».
ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Επ. Καθ. Κ. Νικόλαος Κουβελάς, υπάρχουν τροφές που θα πρέπει να αποφεύγονται να καταναλώνονται από τα παιδιά ή να καταναλώνονται κάτω από συγκεκριμένες οδηγίες των γονιών για να μην επιβαρύνονται τα δόντια.
Συγκεκριμένα μεταξύ των «κακών» τροφών, αυτών που κολλούν στα δόντια ή που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συγκαταλέγονται:
- Αποξηραμένα φρούτα (κολλάνε πολύ εύκολα στα δόντια και η ζάχαρη "ταΐζει" τα βακτήρια στο στόμα , κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση)
- Παγωτά- Αναψυκτικά (η υπερκατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών είναι πολύ επιβλαβής για τα δόντια, ιδιαίτερα αν λαμβάνονται πολύ συχνά, διότι η τερηδόνα των δοντιών είναι ανάλογη με την συχνότητα λήψης τεριδονογόνων τροφών)
- Καραμέλες (κολλούν στα δόντια και μένουν πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν)
- Λεμόνι και όξινες τροφές (Τροφές υψηλές σε οξέα- λεμόνι ντομάτα- μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους)
- Αμυλούχα τρόφιμα ( πατατάκια και λευκό ψωμί κολλούν ανάμεσα στα δόντια, τρέφοντας με αυτόν τον τρόπο τα βακτήρια μέσα στο στόμα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν την πλάκα).
Αντίθετα στις καλές τροφές, εκείνες, που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων, είναι τα:
- Γαλακτοκομικά (Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια)
- Φθοριούχα (Τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού και εμποδίζει τη διάβρωση από τα οξέα)
- Βιταμινούχα ( Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού)
- Λαχανικά ( Τα περισσότερα φρέσκα λαχανικά, σέλινο, μπρόκολο, όταν καταναλώνονται ωμά, είναι καλά για τα δόντια, καθώς λόγω των ινών που περιέχουν, απαιτούν καλό μάσημα, γεγονός που ενεργοποιεί την παραγωγή του σάλιού)
- Φρούτα ( Αντίστοιχα με τα λαχανικά και τα ωμά φρούτα κινητοποιούν την παραγωγή του σάλιου και ειδικά τα αχλάδια, που, σύμφωνα με έρευνες, δρουν πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων απ’ ότι άλλα φρούτα όπως οι μπανάνες, τα μήλα και τα μανταρίνια)
- Τσίχλες( χωρίς ζάχαρη, αποσπούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια ενώ συγχρόνως αυξάνουν και την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα)
- Ξυλιτόλη ( υποκατάστατο ζάχαρης, περιέχουν πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μειώνει την οδοντική πλάκα, καθώς αποτρέπει μικρόβια και άλλου τύπου επιβλαβείς μικροοργανισμούς να δράσουν κατά του σμάλτου των δοντιών).
Απαραίτητη προϋπόθεση, πέρα από τη σωστή διατροφή, για να διατηρηθούν υγιή τα δόντια των παιδιών είναι ο καθαρισμός τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα, αμέσως μετά από κάθε γεύμα.
Παράλληλα οι οδοντίατροι συνιστούν πριν τις διακοπές, να γίνεται η εξαμηνιαία επίσκεψη στον οδοντίατρο για καθαρισμό, φθορίωση και τσεκάπ. Είναι καλύτερα εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί πριν τις διακοπές, ώστε να μην υπάρχουν απρόοπτα τότε.
Επίσης εάν το παιδί αθλείται, ειδικά στο μπάσκετ, ποδόσφαιρο, μποξ και παρόμοια αθλήματα, καλό είναι να φορά προστατευτικό νάρθηκα, όπως και οι αθλητές, για πρόληψη καταγμάτων δοντιών και γνάθων.
Νικόλαος Κουβελάς


Παχύσαρκα και με χοληστερίνη τα Ελληνόπουλα


Αντιμέτωπα με καρδιαγγειακά νοσήματα θα βρεθούν στην ενήλικη ζωή τους τα Ελληνόπουλα λόγω των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, των υψηλών τιμών χοληστερίνης και της υπερλιπιδιαμαίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου CHILDRENHEALTH.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι πολύ υψηλά, δηλαδή τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στις δύο χώρες ήταν 29,9% και 24,9%, αντίστοιχα, ενώ των παχύσαρκων ήταν 16,7% και 18%, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά θεωρούνται σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα προηγούμενης μελέτης του INTERREG III που διεξήχθη το 2006-2008 σε άλλες διασυνοριακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που ήταν υπέρβαρα 27,1% και παχύσαρκα 8,2%.

Εξάλλου τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρδιαγγειακά νοσήματα ή υπερλιπιδαιμία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (70,1%) από εκείνα της ΠΓΔΜ (28,5%).

Επιπλέον, στην Ελλάδα, το 49,8% των παιδιών είχαν τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ενώ στην ΠΓΔΜ μόλις το 33,5%, με σημαντική διαφορά. Επίσης, το 40,6% των παιδιών στην ΠΓΔΜ είχε χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και άρα χαμηλότερη καρδιοπροστασία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα παιδιά (85,8%) είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL. Αναφορικά με τη λιποπρωτεϊνη Lp(α), που είναι γενετικά καθοριζόμενη και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 1/4 περίπου των παιδιών (26%) των ελληνικών περιοχών και το 1/5 (20%) των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ είχαν επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Επίσης, στα παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας η λιπιδαιμική ταυτότητα και οι παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής παρουσίαζαν σημαντική επιδείνωση. Στα παχύσαρκα παιδιά της ΠΓΔΜ διέφεραν σημαντικά μόνο οι τιμές των τριγλυκεριδίων, της HDL και των παραγόντων οξείδωσης και φλεγμονής.

Και στις δύο χώρες η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιδεινώνει τα λιπίδια και τους παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Τέλος, η γενετική ανάλυση στο δείγμα δεν έδωσε στατιστική διαφορά στα υπό-διερεύνηση γονίδια ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των δυο πληθυσμών.

Στο πλαίσιο των δράσεων του έργου, CHILDRENHEALTH με βάση τις νέες τεχνολογίες διαδικτύου αναπτύχθηκαν εργαλεία ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και αναπαραγωγής, μέσω αυτού, δυναμικών χαρτών με τα επιδημιολογικά προφίλ υγείας των παιδιών της περιοχής, καθώς επίσης και πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης στα παραπάνω θέματα.

Το έργο CHILDRENHEALTH ξεκίνησε στο 2011 και ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου του 2013 για την καταγραφή της παιδικής παχυσαρκίας στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - ΠΓΔΜ και τη διερεύνηση παραγόντων κινδύνου για την παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το δείγμα της έρευνας ήταν συνολικά 800 παιδιά και από τις δύο χώρες (400 και 400) ηλικίας ηλικίας 10-12 ετών. Στο έργο συνεργάστηκαν πέντε φορείς της διασυνοριακής ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα: το ΑΠΘ, το νοσοκομείο “Dr. Trifun Panovski” Bitola, το Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας (ΓΝ Γιαννιτσών, ΓΝ Έδεσσας), το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου» και το Κέντρο Υγείας Health Home Gevgelija.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των δράσεων του έργου θα πραγματοποιηθεί αύριο (12.30-15.30) ημερίδα στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

Aδυνατίζουν οι ξηροί καρποί

Μία χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να κόψουν την πείνα και να συμβάλλουν στην απώλεια των περιττών κιλών, αυξάνοντας την παραγωγή σεροτονίνης, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπαρτσελόνα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα αντικρούουν την ευρέως επικρατούσα πεποίθηση ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους ξηρούς καρπούς διότι περιέχουν πολλές θερμίδες και έτσι παχαίνουν.
Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που καταδεικνύεται συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ξηρών καρπών και στα υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης – μιας ουσίας που κόβει την όρεξη, διεγείρει την ευεξία και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.
Οι επιστήμονες λένε πως το αδυνάτισμα επιτυγχάνεται με μόλις 30 γραμμάρια ωμούς ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια) ημερησίως.
Ελπίζεται ότι τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Προτεομικής Έρευνας» (JPR), θα ωφελήσουν τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη τριών ή περισσότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Οι παράγοντες αυτοί είναι το περιττό λίπος στην κοιλιά (μεγάλη περίμετρο μέσης), τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης, και τα χαμηλά επίπεδα «καλής» (HDL) χοληστερόλης.
Η μελέτη
Η δρ Κριστίνα Αντρίς-Λακουέβα και οι συνεργάτες της από την Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου Ροβίρα ι Βιρτζίλι, επιστράτευσαν 22 πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, οι οποίοι επί 12 εβδομάδες ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή εμπλουτισμένη με μίγμα ξηρών καρπών.
Η πορεία της υγείας τους συγκρίθηκε με αυτήν 20 άλλων ασθενών, οι οποίοι ακολούθησαν ένα διαιτολόγιο δίχως ξηρούς καρπούς.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα παρήγαγαν πολύ υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης.
Αν και η σεροτονίνη είναι γνωστή ως ουσία του εγκεφάλου, το σχεδόν 90% απ' όση κυκλοφορεί στον οργανισμό παράγεται στο έντερο, και μόνο το 10% στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου ρυθμίζει την ψυχική διάθεση και την όρεξη.
"Λανθασμένη πεποίθηση"
Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν και ταυτοχρόνως παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα μιας άλλης μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος στην «Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής» (BJN) και έδειξε πως τα φιστίκια μπορεί να μας αδυνατίσουν.
«Τα ευρήματα και των δύο μελετών αποδεικνύουν πως είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι οι ξηροί καρποί πρέπει να αποκλείονται από την υγιεινή διατροφή επειδή έχουν πολλές θερμίδες και παχαίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της προγενέστερης μελέτης δρ Ντέιβιντ Μπάερ, από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
«Όπως ισχύει με όλα τα υγιεινά τρόφιμα, έτσι και αυτά πρέπει να καταναλώνονται στη σωστή δόση».

Όταν τα παιδιά δοκιμάζουν άγνωστες τροφές

Όταν τα παιδιά δοκιμάζουν άγνωστες τροφές
οι γκριμάτσες είναι απερίγραπτες
Μικρά παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία της δοκιμής διάφορων τροφών για πρώτη φορά. Οι γκριμάτσες που παίρνουν είναι απερίγραπτες. Μεταξύ μας .. το έχουμε κάνει και εμείς που δεν είμαστε μωρά καθώς έχουμε βάλει μωρά στο repeat για να γελάσουμε λίγο παραπάνω.
 Πως αντιδράνε με τη γεύση μίας φέτας λεμονιού ή της σοκολάτας;