Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Το πρώτο αεροδρόμιο πάνω στο νερό είναι γεγονός



Μπορεί να είναι  μπλε στην  όψη, αλλά διαθέτει πράσινη ψυχή… Ο λόγος για το νέο διεθνές αεροδρόμιο Hanimaadhoo International Aiport  στις Μαλδίβες, που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και βρίσκεται σε ένα μικρό νησί που δύσκολα μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Τη στιγμή που ο αεροδιάδρομος καλύπτει όλη σχεδόν την έκταση του νησιού, η ιδέα για ένα «πλωτό αεροδρόμιο» των Architects - IDA Limited  είναι όχι μόνο καινοτόμα και συναρπαστική αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.
 
Το αεροδρόμιο είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου σε στύλους πάνω από το νερό, ενώ το γαλάζιο της θάλασσας και η λευκή αμμουδιά ως φόντο του νέου αεροδρομίου προσφέρει στους επιβάτες μια μοναδική και αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία.

Υβριδικός καυστήρας βιομάζας στο Αρχιπέλαγος


 Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έως και  εξοικονομεί 80%. Το καλό παράδειγμα με αυτόν τον τρόπο δίνει το Ινστιτούτο ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ δημιουργώντας ομάδα περιβαλλοντικής καινοτομίας, αφού σημαντική προτεραιότητα έχει την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Δείτε πως εξοικονομεί ενέργεια...

Στην χερσαία βάση  στην Ικαρία βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος ένας υβριδικός καυστήρας βιοντίζελ και βιομάζας, ο οποίος λειτουργεί με πυρινόξυλο και ξύλα που συλλέγουν  από το κλάδεμα των δέντρων και τον καθαρισμό των δασών.


Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομείται το 80% του ποσού που θα ξόδευαν για θέρμανση με τη χρήση συμβατικού καυστήρα.
Ωστόσο το Αρχιπέλαγος δεν μένει μόνο σε αυτό.
Η ομάδα περιβαλλοντικής καινοτομίας  στη νέα ερευνητική βάση, στο Πυθαγόρειο της Σάμου,  όχι μόνο μπορεί να μελετήσει το κτίριο και να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να γίνει φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά και να καταγράψει, βήμα προς βήμα, τα αποτελέσματα της κάθε εργασίας.
Οι πρώτες εργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι η εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών μονάδων.

Απολύσεις στο Δημόσιο: πώς, πότε και από που θα φύγουν 14.000 υπάλληλοι


Ποιοι και από που θα απολυθούν

Ως ένδειξη αποφασιστικότητας η κυβέρνηση σχεδιάζει την άμεση κατάργηση τουλάχιστον δύο φορέων του Δημοσίου μέχρι τη συνεδρίαση του επόμενου euro working group στις 29 Απριλίου. Αμέσως μετά θα έρθει στη Βουλή ο νόμος που θα προβλέπει την κατάργηση 73 φορέων που ήδη έχουν τεθεί σε αξιολόγηση και που απασχολούν 3.000 υπαλλήλους.

Μετά τις συγχωνεύσεις φορές θα γίνει επιλογή των υπαλλήλων. Θα υπάρξει αξιολόγηση (άγνωστο ακόμη πως) και οι υπάλληλοι που δεν κριθούν ικανοί για να συνεχίσουν την εργασία τους θα απολυθούν.

Ταυτόχρονα θα απομακρύνονται απο το Δημόσιο οι υπάλληλοι οι θέσεις των οποίων καταργούνται και δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Προσλήψεις μετά τις απολύσεις

Οι 14.000 απολύσεις θα σημάνουν την αρχή νέων προσλήψεων. Με βάση τους αριθμούς θα αποροφηθούν στο Δημόσιοι οι περίπου 12.000 επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που έχουν διεξαχθεί από το 2008, ενώ θα προκύψουν και άλλες 2.000 εργασίας οι οποίες θα “κλείσουν” μέσω νέων διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν στο μέλλον.