Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Παχυντική η... αφηρημάδα;

Όσοι συνηθίζουν να τρώνε αφηρημένα ή έχοντας εστιάσει την προσοχή τους στην οθόνη του υπολογιστή, την τηλεόραση ή το τηλέφωνο, τείνουν να τρώνε περισσότερο.




Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, αναλύοντας τα στοιχεία 24 προηγούμενων ερευνών που είχαν εστιάσει στην επίδραση της προσοχής και της μνήμης στην πρόσληψη τροφής.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτών των ερευνών, είχε παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που είχαν υποστεί αμνησία ή σοβαρές διαταραχές μνήμης, μπορούσαν να φάνε ένα πλήρες γεύμα λίγο μετά από ένα άλλο γεύμα, το οποίο δεν θυμούνταν ότι είχαν καταναλώσει. Κι ενώ κανονικά θα έπρεπε να νιώθουν κορεσμό, εντούτοις η αδυναμία τους να θυμηθούν ότι μόλις είχαν φάει, τους οδηγούσε στην εκ νέου κατανάλωση τροφής.

Έχοντας αυτές τις παρατηρήσεις υπόψη, οι ειδικοί θέλησαν να διαπιστώσουν κατά πόσο η αφηρημάδα την ώρα του γεύματος και η εστίαση της προσοχής μας σε κάτι άλλο πέραν του πιάτου μας επηρεάζει την πρόσληψη τροφής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition», όταν η προσοχή μας αποσπάται την ώρα του γεύματος τείνουμε να τρώμε περισσότερο, ενώ όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στο γεύμα μας και προσέχουμε τη γεύση και το άρωμα των εδεσμάτων που καταναλώνουμε, τότε τείνουμε να τρώμε λιγότερο στο υπόλοιπο της ημέρας.

Πηγή: vita.gr

Δυσλεξία

Η δυσλεξία είναι το κοινό χαρακτηριστικό των διάσημων Αϊνστάιν, Έντισον, Λεονάρδο Ντα Βίντσι, Kέννεντυ, Τσώρτσιλ, Τομ Κρουζ, Σ. Σταλόνε, Τζον Λένον, Γ. Ντίσνεϊ, Πικάσσο, κλπ.
Συνεπώς, είναι θείο δώρο μόνον όμως όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά, ενώ αντιθέτως, η άγνοια χειροτερεύει την ειδική μαθησιακή δυσκολία των δυσλεξικών.
Η Δυσλεξία είναι Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στα γραπτά. Δηλαδή, οι δυσλεξικοί παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση (πολύ αργή, με λάθη), στην ορθογραφία και δυσκολεύονται να μεταφέρουν τον προφορικό τους λόγο στο γραπτό.
Επειδή η δυσλεξία είναι κυρίως κληρονομική, υπάρχει από τη γέννα. Συνεπώς, υπάρχει και μπορεί να εντοπισθεί από την Προσχολική Ηλικία με βιολογικά τεστ, όπως είναι το PAVLIDIS TEST. Διεθνώς, η δυσλεξία εμφανίζεται σε 4 αγόρια προς 1 κορίτσι, που σημαίνει ότι τα αίτιά της είναι Βιολογικά, γι’ αυτό και τα διαφορετικά κοινωνικο-πολιτιστικά περιβάλλοντα δεν επηρεάζουν την αναλογία αγοριών (4) - κοριτσιών (1).

                                               ΔΥΣΛΕΞΙΑ
                            (Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στα Γραπτά)
Κύρια Συμπτώματα
Εφευρετικοί - σκέφτονται ευκολότερα με Εικόνες
Δημιουργικοί - Καλοί στις κατασκευές
Σοβαρά Προβλήματα Ανάγνωσης (πολύ αργή, με λάθη)
Δυσκολία Μεταφοράς της Σκέψης στο Γραπτό
Καλύτεροι στα Προφορικά από τα Γραπτά
Καλύτεροι στα Πρακτικά μαθήματα
Υστερούν στα Γραπτά - Γλωσσικά - Φιλολογικά
Υστερούν στις Ξένες Γλώσσες
Ακαλλίγραφοι - Αδέξιοι
Ανορθόγραφοι - Παραλείπουν Τόνους & Στίξη
Δυσκολία στην Προπαίδεια - Αποστήθιση
Διάσπαση Προσοχής – Υπερκινητικότητα

Γραφή έξυπνου δυσλεξικού αγοριού 8 χρονών & 8 μηνών με αναστροφές, παραλήψεις. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας θετικός - αιτιολογικός ορισμός της δυσλεξίας που να είναι παγκόσμια αποδεκτός. Ωστόσο, αυτός που διατυπώθηκε από τον Critchley, τον πρώην Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας, είναι ο πληρέστερος και o λειτουργικότερος:
«Η ειδική αναπτυξιακή δυσλεξία είναι μαθησιακή δυσκολία που αρχικά εκδηλώνεται με μια δυσκολία στην εκμάθηση ανάγνωσης και αργότερα με έντονη ανορθογραφία και με έλλειψη άνεσης στο χειρισμό γραπτού λόγου, σ’ αντίθεση με τον προφορικό. Η αιτία είναι στην ουσία γνωστική και συνήθως γενετική. Δεν οφείλεται σε διανοητική ανεπάρκεια ή σε έλλειψη κοινωνικο-πολιτισμικών ευκαιριών ή σε αποτυχημένη διδασκαλία ή σε συναισθηματικούς παράγοντες ή σε εγκεφαλική κάκωση ή βλάβη. Πιθανώς να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη έλλειψη ωριμότητας, που τείνει να μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και επιδέχεται σημαντική βελτίωση, ειδικά όταν η κατάλληλη θεραπευτική βοήθεια προσφέρεται έγκαιρα». (CRITCHLEY, In: PAVLIDIS and MILES, 1981)