Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ξηροί καρποί: Το θαύμα της φύσης στο πιάτο μας

Ξηροί καρποί: Το θαύμα της φύσης στο πιάτο μας
Από πολλούς θεωρούνται απαγορευμένη τροφή είτε γιατί έχουν μεγάλη θερμιδική αξία, είτε γιατί είναι πλούσιοι σε λιπαρές ύλες. Και όμως, όλες οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί είναι ότι πιο πολύτιμο έχει να μας δώσει η φύση.
Οι ξηροί καρποί είναι μία φυσική τροφή, αφού πρόκειται για σπόρους ή ξερά φρούτα από δέντρα, που επειδή παράγονται από μεγάλα δέντρα και έχουν σκληρό κέλυφος είναι και προστατευμένα από τα διάφορα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται καθώς επίσης και από τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Πρόκειται για φυτικές τροφές που δεν περιέχουν χοληστερίνη.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρές ύλες αφού το 70% περίπου των θερμίδων τους προέρχονται από τις λιπαρές τους ουσίες. Εξαιρούνται εδώ τα κάστανα στα οποία το λίπος είναι πολύ πιο χαμηλό περίπου στο 7% των συνολικών θερμίδων τους.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών αυτών είναι μονοακόρεστα δηλαδή το είδος των λιπαρών που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο και που θεωρούνται πολύ ευεργετικά για την υγεία μας. Πάρα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα λίπη αυτά, τα μονοακόρεστα, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό μας αλλά το αντίθετο μάλιστα αφού χαμηλώνουν τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη ''LDL'' την λεγόμενη και "κακή" χοληστερίνη χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη "HDL" την λεγόμενη "καλή" χοληστερίνη.
Επίσης μία διατροφή πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και όχι σε επεξεργασμένους (ραφιναρισμένους) υδατάνθρακες θα μείωνε και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα τριγλυκερίδια μαζί με την LDL θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Τα περισσότερα είδη ξηρών καρπών είναι πλούσια σε πολλά μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά καθώς και βιταμίνες όπως φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, θειαμίνη, σελήνιο, βιταμίνη Ε, φαινόλες κλπ.
Η ξηροί καρποί αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης για τον οργανισμό μας. Έτσι δεν χρειάζεται να τρώμε συνέχεια ζωικά λίπη και γαλακτοκομικά για να εξασφαλίσουμε τα γραμμάρια πρωτεΐνης που ο καθένας από εμάς χρειάζεται ημερησίως.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς ιδίως αμύγδαλα, φυστίκια και καρύδια μπορούμε να πετύχουμε χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης καθώς και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου του αίματος χαμηλώνοντας έτσι και την ινσουλίνη στο αίμα μας.
Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι:
• Η κατανάλωση ξηρών καρπών πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνάει τα 50-60γρ. ημερησίως ώστε να μην επιβαρυνόμαστε με πολλές θερμίδες
• Πρέπει να καταναλώνονται άψητοι και ανάλατοι
• Να συνδυάζονται με φρούτα ή λαχανικά, σαλατικά
Λεμέ ΝΑΙ... λοιπόν σε μία χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως αφού μας γεμίζουν με ενέργεια, καλές θερμίδες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν την καρδιά μας και τις αρτηρίες μας.
Dr. Μέριανος Ιωάννης
Βιοπαθολόγος – Ιατρική παχυσαρκίας – Κλινική Διατροφή

Πηγή: http://www.queen.gr/OMORFIA/BEAUTY-NEWS/item/73354-xiroi-karpoi-to-thayma-tis-fysis-sto-piato-mas#ixzz2RjSDR3TL

Έρευνα: To 97% των παιδικών πιάτων στα εστιατόρια δεν είναι υγιεινό!

Την έρευνα πραγματοποίησε το Center for Science in the Public Interest της Αμερικής εξετάζοντας εξονυχιστικά 3.500 διατροφικούς συνδυασμούς παιδικών γευμάτων από 34 αλυσίδες εστιατορίων. Και όπως προείπαμε το 97% απέτυχε παταγωδώς να περάσει τον έλεγχο. Ελάχιστη βελτίωση από την τελευταία τέτοιου είδους έρευνα στην Αμερική το 2008 που έβγαζε ακατάλληλα τα παιδικά γεύματα των εστιατορίων σε ποσοστό 99%
Οι υπεύθυνοι του οργανισμού απογοητεύτηκαν πλήρως καθώς είδαν πως οι προειδοποιήσεις τους για την βελτίωση της υγείας των παιδιών της χώρας που παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας από πολύ μικρή ηλικία πήγαν στον βρόντο. Ελάχιστα ήταν τα εστιατόρια που υιοθέτησαν τις προτάσεις τους και αντικατέστησαν συνοδευτικά, όπως οι πατάτες τηγανητές με λαχανικά ή φρούτα.

Πηγή: http://www.mothersblog.gr/fae-paidi-moy/item/6926-ereyna-to-97-ton-paidikon-piaton-sta-estiatoria-den-einai-ygieino#ixzz2RjQubpXf

Αυστραλία: Θεραπεία του αυτισμού μέσω θεάτρου από Ελληνίδα επιστήμονα

Προσκεκλημένη αυστραλιανού πανεπιστημίου, η Ελληνίδα επιστήμονας δρ Χάρις Καρνέζη θα επισκεφθεί σε λίγους μήνες την Αυστραλία για να διδάξει Αυστραλούς πως μπορεί το θέατρο να θεραπεύσει φάσματα αυτισμού.

ΑΥΤΙΣΜΟΣ
Αυτό θα είναι το τρίτο της ταξίδι στην Αυστραλία όπου παρουσίασε πορίσματα μελέτης της σε διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε στο Σίδνεϊ, αλλά και σε ανάλογο συνέδριο στη Μελβούρνη όπου παράλληλα δίδαξε την μέθοδό της και σε εκπαιδευτικούς.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα τον άλλο μήνα η δρ Χάρις Καρνέζη θα παρουσιάσει τη μελέτη της με τίτλο «Κατανοώντας τον κόσμο μέσω της θεατρικής φόρμας» στο 34ο Διεθνές συνέδριο για νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές» που θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη.
Στην παρουσίασή της θα αναπτύξει τη σχέση της δραματικής τέχνης με τις ανάγκες των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και θα εξηγήσει πώς το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα, διαμορφώθηκε για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους, συνδυάζοντας την τέχνη του θεάτρου με Γνωσιακές και Συμπεριφορικές Τεχνικές.
Η δρ Χάρις Καρνέζη, που έκανε τη διδακτορική μελέτη της στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ Κόλετζ του Δουβλίνου (Trinity College Dublin) της Ιρλανδίας, δηλώνει ότι «τα αποτελέσματά της καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του CBD στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης των συμμετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συμπεριφοράς, στη μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων προβληματικών συμπεριφορών».
Η δρ Καρνέζη εφάρμοσε στην Αυστραλία την πρωτοποριακή της μέθοδο (εφαρμόζεται για πρώτη φορά) και όπως λέει «συνδυάζει τις τεχνικές του δράματος με τις πιο επιτυχημένες θεραπευτικές μεθόδους για άτομα στο φάσμα του αυτισμού, όπως η γνωστική και η συμπεριφορική».
Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 2008 και είναι βασισμένο σε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας. Έκτοτε ταξίδεψε σε Αυστραλία, Μεξικό και Αμερική, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπου ιδρύθηκε και το πρώτο κέντρο γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος στον κόσμο.
Η δρ Χάρις Καρνέζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική και δούλεψε επαγγελματικά ως ηθοποιός για δέκα χρόνια. Πήρε Μάστερ (MA) στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» από το University of Central England στο Birmingham και έκανε διδακτορικό με υποτροφία στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Trinity College Dublin. Κατά τη διατριβή της μελέτησε τις ανάγκες των παιδιών με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό και σύνδρομο Άσπεργκερ και δημιούργησε ένα ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται σε αυτές, το «Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα» (ΓΣΔ). Για τη μελέτη της αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ιρλανδικό Κρατικό Συμβούλιο Ειδικής Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα της απονεμήθηκε και μεταπτυχιακό βραβείο έρευνας από το πανεπιστήμιο του Δουβλίνου.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της παρουσίασε σε διεθνή συνέδρια εκτός από την Αυστραλία, Ιρλανδία, το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Read more: http://www.newsbomb.gr/ygeia/story/302377/aystralia-therapeia-toy-aytismoy-meso-theatroy-apo-ellinida-epistimona#ixzz2RjQ1wHv2