Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015

Το παλιό αλλά και το νέο διοικητικό συμβούλιο σας εύχονται χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2015.

Μετά τις εκλογές που έγιναν, εκλέχθηκε νέο Δ.Σ για το 2015-2016. Σας παραθέτουμε τους εκλεγέντες στον παρακάτω πίνακα.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                            ΚΑΣΚΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΤΑΜΙΑΣ                                          ΛΙΟΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΕΛΟΣ                                          ΚΛΕΙΣΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΜΕΛΟΣ                                          ΧΛΟΨΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΜΕΛΟΣ                                          ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ ΑΝΝΑ

Τα τηλέφωνα των εκλεγέντων μπορείτε να τα βρείτε στη Διεύθυνση του 26ου Δημοτικού Σχολείου.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 27/11/2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 19,00 ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΤΟΥ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

Α. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ 

Β. ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Παρεμβάσεις στον τομέα φαρμακευτικών φυτών


Του Δημήτρη Κουρέτα
Τα ελληνικά είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών που έχουν καταγραφεί ξεπερνούν τα 6.500, από τα οποία τα 1.500 είναι ενδημικά. Ενώ η Γερμανία με έκταση τριπλάσια της Ελλάδας έχει 2.700 είδη και 6 ενδημικά και η Αγγλία με έκταση διπλάσια έχει 1.550 είδη και 16 ενδημικά. Δηλαδή η Ελλάδα παρουσιάζει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών.
Οι εξαγωγές προϊόντων αρωματικών και φαρμακευτικών παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αύξηση, φτάνοντας σε όγκο προϊόντος τους 2.500 τόνους (από 900 τόνους πριν από 5 χρόνια) και σε αξία τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αντίστοιχων προϊόντων έφτασαν τους 5.000 τόνους, ενώ η αξία τους ήταν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ. Το παραπάνω αντικατοπτρίζει τη σημαντική προοπτική ανάπτυξης που έχει ο κλάδος με την αξιοποίηση αποκλειστικά και μόνο της εγχώριας αγοράς, που ούτως ή άλλως είναι ευαισθητοποιημένη στην επιλογή και κατανάλωση ελληνικών προϊόντων. Οι σημερινές τάσεις της αγοράς αφορούν κυρίως στην παραγωγή βιολογικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη ζήτηση όσων παράγονται βιολογικά με βάση τα πρωτόκολλα της αειφόρου ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές που αυτά απολαμβάνουν, δημιουργούν τις κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η περιφερειακή οικονομία.
Το παραπάνω σε συνδυασμό με τη δυνατότητα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντος αποτελεί μια άκρως ελπιδοφόρα προοπτική για την ανάπτυξη του τομέα και τη διεκδίκηση ενός σημαντικού μέρους της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας αγοράς. Για την πραγματοποίησή της, ωστόσο, απαιτείται αρχικά η παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ώστε να διατηρείται το προνόμιο της υψηλής ποιότητας, το οποίο θα αποτελέσει και το ισχυρό ανταγωνιστικό προνόμιο των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Τα κυριότερα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι βασικοί κλάδοι και οι εξεταζόμενοι υποκλάδοι της περιφερειακής αυτής οικονομίας τα επόμενα χρόνια αφορούν:
Την έλλειψη επαρκούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ή την είσοδο στην ελληνική αγορά πολλαπλασιαστικού υλικού από μη ελληνικά είδη ή ποικιλίες.
Την ανεπαρκή ενημέρωση των παραγωγών με άμεσο αντίκτυπο στη μείωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, στην αύξηση του κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια στον περιορισμό της ανταγωνιστικότητάς του.
Τη διασφάλιση μεγάλου όγκου παραγωγής ώστε να καταστεί δυνατή η πρόσβαση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές, δεδομένης της αδυναμίας εκμηχάνισης και του εκσυγχρονισμού της παραγωγής πολλών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Την έλλειψη σύνδεσης της πρωτογενούς παραγωγής και της βιομηχανίας μεταποίησης και τυποποίησης του προϊόντος, δηλαδή συσκευαστηρίων, μονάδων απόσταξης και παραγωγής αιθέριων ελαίων κ.λπ., ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο.
Την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του παραγόμενου προϊόντος και τη διατήρηση του υπερκέρδους σε τοπικό επίπεδο, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατό αφού οι κυριότερες μονάδες μεταποίησης και τυποποίησης των προϊόντων είναι συγκεντρωμένες στην Αθήνα, στην Κρήτη και στη Μακεδονία.
Το χαμηλό κόστος παραγωγής των αντίστοιχων προϊόντων που παράγονται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Μαρόκο, κυρίως λόγω των χαμηλών εργατικών. Την καταχώριση νέων προϊόντων ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ).
Την προώθηση της βιολογικής και ολοκληρωμένης καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Τα κατάλληλα κίνητρα για επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη θα μπορούσαν να είναι η χρηματοδότηση στοχευμένων προγραμμάτων από τις περιφέρειες της χώρας από τα νέα ΕΣΠΑ 2014-2020, με αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων που διαθέτουν τα σχετικά με το αντικείμενο τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και η συνεργασία των τοπικών παραγωγών και των μονάδων μεταποίησης της περιοχής, οι οποίες θα αποτελέσουν πυρήνες διάδοσης της νέας γνώσης.
Τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί στην Ε.Ε. εδώ και μήνες από κάθε περιφέρεια της χώρας. Νομίζω ότι έχουν χρέος οι περιφέρειες να ενημερώσουν τους πολίτες για το πώς θα υλοποιήσουν τον σχεδιασμό σε αυτό τον σημαντικό τομέα της αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα, κάτι για το οποίο έχουν δεσμευτεί στην Ε.Ε. Αμεσα.
* Ο Δημήτρης Κουρέτας είναι μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής του Ποταμιού

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ 26ο.

11-9-2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 10,00 π.μ.
Καλή αρχή με αγιασμό και πολλά χαμόγελα από όλα τα παιδιά των τάξεων στο νέο ξεκίνημα.
Πολλοί γονείς που κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο για να παρακολουθήσουν την πρώτη του σχολείου μας μαζί με τα παιδιά μας, δίνοντας μήνυμα στήριξης σ αυτά και στους δασκάλους τους.

 ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ





Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥΣ

ΟΣΟΙ(ΕΣ) ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-9-2014.

KAΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014 - 2015 ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 11-9-2014 ΚΑΙ ΩΡΑ 10 Π.Μ ΤΟ 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει για το καλοκαίρι του 2014 την παράσταση:


Η Κοιμωμένη ξύπνησε
της Ξένιας Καλογεροπούλου & του Θωμά Μοσχόπουλου

Ένα παραμύθι για παιδιά κάθε ηλικίας!

«Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου είναι μια διασκευή από το γνωστό αγαπημένο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης, με την πριγκίπισσα που κοιμήθηκε πολλά πολλά χρόνια και που την ξύπνησε το πριγκιπόπουλο μ’ ένα φιλί. Τι θα γινόταν όμως αν η πριγκίπισσα του παραμυθιού ξυπνούσε στην εποχή μας; Ποιος θα της έδινε τώρα το φιλί και πώς θα επιβίωνε στον κόσμο του σήμερα;

«Η Κοιμωμένη Ξύπνησε» είναι και παραμυθένια και σημερινή. Ένα πειραγμένο παραμύθι με νεράιδες, πύργους και πριγκιπόπουλα, αλλά και με αυτοκινητόδρομους, τρένα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα, όπου η πριγκίπισσα δουλεύει σκληρά για να βγάλει το ψωμί της και κερδίζει με το σπαθί της τον έρωτα του σύγχρονου πρίγκιπα.

Μια ιστορία ενηλικίωσης από αυτές που αγαπούν τόσο τα παιδιά, ένα έργο που απευθύνεται στο μυαλό και στην καρδιά, σκανδαλιάρικο όσο και ανθρώπινο, μια παράσταση με καλαισθησία, χιούμορ, με πολλή μουσική και ωραία χορογραφία, και με ένα θίασο από εξαιρετικούς ηθοποιούς! Παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και οι γονείς τους, θα βρουν πολλά πράγματα για να διασκεδάσουν και να συγκινηθούν, πολλές εικόνες που θα τους συνοδεύουν για πολύ πολύ καιρό. Ένα καλοκαιρινό δώρο για τα παιδιά και όλη την οικογένεια!
Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Μουσική: Σπύρος Γραμμένος
Επιμέλεια κίνησης: Ξένια Θεμελή
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αμαλία Αρσένη
Ανθή Ευστρατιάδου
Χρήστος Πίτσας
Σταύρος Σβήγκος
Ευαγγελία Συριοπούλου
Φωτεινή Τιμοθέου
Ορέστης Τζιόβας

 Η παράσταση θα δωθεί στις 10 Ιουλίου, στην Λάρισα (Κηποθέατρο Αλκαζάρ στις 21:00)

Δηλώστε τώρα συμμετοχή με τους συναδέλφους σας και με πακέτα εισιτηρίων άνω των 10 ατόμων, κερδίστε έκπτωση έως και 50% από την αρχική τιμή του εισιτηρίου(12€)!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, στο χώρο των εκδηλώσεων του 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί η η τελετή λήξης της σχολικής χρονιάς.

ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΤΗΣ

9.00-10.30 ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ Α&Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
11.-12.30   ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Άμεση ανάγκη για βοήθεια έχει 13χρονο κοριτσάκι στη Λάρισα

Η 13χρονη Ελένη Μαντά πάσχει από συγγενή καρδιοπάθεια και έχει άμεση ανάγκη για χειρουργείο.
Ωστόσο, το κόστος της επέμβασης είναι απαγορευτικό για την οικογένειά της, που ζητά την μεγαλοψυχία της κοινωνίας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί κάποιος να καλέσει το 6976 438280.
Αριθμός Λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας: 883/743192-96

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ

 manta eleniΠηγή: http://www.onlarissa.gr

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ" Oταν ο Ιούλιος Καίσαρ απείλησε τη Λάρισα


Oταν ο Ιούλιος Καίσαρ απείλησε τη Λάρισα













Ιούλιος Καίσαρ, Πομπήιος. Η Λάρισα που κινδύνεψε να καεί από τον Καίσαρα το 48 π.Χ. μετά τη μάχη της Φαρσάλου και ο σωτήρας της, ο Ρωμαίος Βάλβος! Το άγαλμά του δέσποζε, στο κέντρο του κοίλου του αρχαίου θεάτρου… Η άγνωστη ρωμαϊκή ιστορία της πόλης, στο φως. Το μνημείο ανοιχτό βιβλίο ιστορίας…
Το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, «έπαιξε» έντονα, προεκλογικά, όντας στο επίκεντρο των εξαγγελιών των δημοτικών παρατάξεων. Συγχρόνως, όμως γίνονται και έργα στο θέατρο, που δεν φαίνονται σε αυτή τη φάση. Φαίνονται μόνο οι εργαζόμενοι «με τα νυστέρια», όπως από άγνοια, μερικές φορές, αναφέρονται κάποιοι. Το θέατρο, μέσα από τους επιστήμονες και όλο το προσωπικό, που εργάζεται για αυτό, από χρόνια, προσφέρει σήμερα στην πόλη, την άγνωστη ιστορία της, επί ρωμαιοκρατίας. Τους τελευταίους αιώνες πριν και τους πρώτους αιώνες μετά Χριστό! Με τη βασική διαπίστωση, ότι η Λάρισα ως ηγέτιδα της Θεσσαλίας και ευρύτερα της κεντρικής Ελλάδας, ήταν αυτόνομο κράτος. Βασική αιτία, το θεσσαλικό σιτάρι και οι ανάγκες των ρωμαϊκών στρατευμάτων.
Για τις τελευταίες εξελίξεις, η «Ε» συζήτησε με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής αποκάλυψης αρχαιολόγο κ. Αθανάσιο Τζιαφάλια και τον στενό του συνεργάτη επί 40ετία, καθηγητή Αρχαιολογίας κ. Μπρούνο Ελί, ειδικό σε θέματα επιγραφών. Η συζήτηση, είναι η πρώτη σειράς δημοσιευμάτων, που θα ακολουθήσουν για το Αρχαίο Θέατρο, με συνεντεύξεις ανθρώπων, που δούλεψαν και δουλεύουν για αυτό. Μερικά από αυτά που ειπώθηκαν, με τους κ. Τζιαφάλια και Ελί: «Φέτος κορυφώνεται η συνεργασία μας με τους Γάλλους συναδέλφους, είναι η κορύφωση της μελέτης του μνημείου, από την άποψη της ιστορίας του θεάτρου. Έχουμε εκπληκτικές ιστορικές πληροφορίες. Η ταύτιση των μαρμάρων είναι στο περατούσθαι, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, πού πάει το καθένα. Μετά από αδειοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού θα μπει γερανός μέσα (εντός του καλοκαιριού), για να μπουν τα μάρμαρα στην ακριβή τους θέση. Ο τρόπος που επικολλούνται τα μάρμαρα δεν είναι αντιστρεπτός. Χρειάζεται απόλυτη ακρίβεια. Ο αρχαίος αρχιτέκτονας και μάστορας, χάραζε πάνω στο εδώλιο το σημείο, που θα έμπαινε το παραπάνω. Το ελάχιστο λάθος, χαλάει όλη την επόμενη σειρά.
Η ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑ
Βρήκαμε στο θέατρο όλη τη ρωμαϊκή ιστορία της Λάρισας, που ήταν άγνωστη. Να πούμε για παράδειγμα, ένα όνομα ιστορικού προσώπου, του Λεύκιου Κορνήλιου Βάλβου: “Ήταν φίλος του Ιουλίου Καίσαρα στη μάχη των Φαρσάλων, μεταξύ Ιουλίου Καίσαρα και Πομπηίου, που είχε νικητή, ως γνωστό, τον Καίσαρα (σ.σ. 9 Αυγούστου 48 π.Χ. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο στρατός του Πομπηίου είχε τεράστιες απώλειες, αν και υπέρτερος αριθμητικά. Μετά την μάχη αυτή, ο Πομπήιος κατέφυγε πρώτα στη Λάρισα και έπειτα στην Αίγυπτο, όπου και τελικά δολοφονήθηκε).
Οι Λαρισαίοι και το λαρισαϊκό ιππικό ήταν με το μέρος του Πομπηίου. Ο Ιούλιος Καίσαρας, θέλησε μετά να καταστρέψει τη Λάρισα, για να την εκδικηθεί. Ο Βάλβος παρενέβη, έπεισε τον Ιούλιο Καίσαρα, να μην κάψει την πόλη. Γι” αυτό οι Λαρισαίοι τίμησαν τον Βάλβο στο πιο επίσημο μνημείο της πόλης, στο αρχαίο θέατρο. Μάλιστα έβαλαν το άγαλμά του, μπροστά στο κέντρο του κοίλου του θεάτρου. “Ήταν μεγαλύτερο από τα άλλα αγάλματα τιμωμένων προσώπων (κάτι σαν τις κερκίδες των επισήμων στα γήπεδα). Βρέθηκε η βάση του με την επιγραφή. Έχουμε ελπίδες, μήπως βρεθεί και το άγαλμα.
Βρήκαμε επίσης και τον Λούκιο Τίλιο Κικέρωνα, πρεσβευτή των ρωμαϊκών συμφερόντων στη Λάρισα, συγγενής του γνωστού ρήτορα Κικέρωνα, πρωτοξάδελφος. Αυτό το ξέρουμε όχι άμεσα, αλλά έμμεσα. Οι Ρωμαίοι, που ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τη Θεσσαλία, ο λόγος ήταν το σιτάρι και όχι τίποτε άλλο. Γι” αυτό, είχαν δώσει προνόμια στη Λάρισα, την ονόμασαν Αυγούστα (σεβαστή). Οι Ρωμαίοι δεν είχαν στρατό εδώ, μόνο αντιπροσωπεία. Παρεμβαίνει ο κ. Μπρούνο Ελί: «Βεβαιώνεται λοιπόν ότι την αυτοκρατορική εποχή, η Θεσσαλία, το Κοινό των Θεσσαλών στη Λάρισα, ήταν αυτόνομο κράτος. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαρτιόταν από τη Μακεδονία, ούτε από την Αχαΐα. Μέχρι το τέλος της ρωμαϊκής εποχής. Κι όχι μόνο αυτό, ήταν τεράστιο κράτος. Το εύρος του έφτανε εκτός από τη σημερινή Θεσσαλία, μέχρι την Υπάτη, τις Θερμοπύλες, τη Σκάρφεια κοντά στην Αταλάντη, όλη την κοιλάδα του Σπερχειού και βόρεια μέχρι τον Όλυμπο…
Όλα τα ελληνικά και τα λατινικά ονόματα που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή Ολυμπιόδωρος, Ελλανοκράτης κλπ. Ο Ολυμπιόδωρος ήταν πατέρας του καθηγητή της ρητορικής του Λαρισαίου που δίδασκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Κι εκείνος λεγόταν Ολυμπιόδωρος, ήταν καθηγητής της Ρητορικής. Πολύ μεγάλο όνομα της εποχής. Πρέπει να ξέρεις όλες τις επιγραφές της Λάρισας, για να βρεις τα πρόσωπα. Με μια επιτύμβια στήλη π.χ. μπορούμε να δούμε ονόματα του γιου ή της κόρης, δηλαδή να έχουμε μια προσωπογραφία. Ήταν ο τηλεφωνικός κατάλογος των Λαρισαίων της εποχής, το αρχαίο θέατρο. Όλες οι γενεές εκείνων των αιώνων. Αυτά βγήκαν μόνο από τη μελέτη.
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ
Η δουλειά μας δεν φαίνεται. Στα τρίγλυφα και τις μετώπες, ξεκαθαρίσαμε τα ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Του Οκταβιανού, του Αυγούστου, του διαδόχου του Τιβέριου, του Γερμανικού, βρήκαμε και το όνομα της Λυδίας της γυναίκας του Αυγούστου. Μας λείπει ο Δρούσος. Κάπου πίσω από τη σκηνή θα τον βρούμε. Οι Λαρισαίοι, που είχαν προνόμια, τιμούσαν τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, με αγάλματα. Αυτά βρίσκονταν στο 2ο όροφο της σκηνής.
Πρώτα θα βγάλουμε τις κολώνες πίσω από τη σκηνή. Οι πωρόλιθοι στην αρχαία Θεσσαλία. προέρχονται από το αρχαίο λατομείο στην Περαχώρα Τυρνάβου, επειδή είχαν μεγάλες τρύπες, είχαν σοβά! Ασβέστη, άμμο… Ώρες- ώρες μας πιάνει το παράπονο, που μερικοί δεν καταλαβαίνουν. Δεν είναι εργολαβία, να κάνουμε πολυκατοικία και μια γέφυρα, με καλουπώματα. Το πρόβλημά μας είναι ένα και μοναδικό: Δεν επιτρέπεται να κάνουμε λάθος. Είτε η ιστορική μελέτη, που είναι πολύ μεγάλη ή μελέτη αρχαιολογική, με την έννοια ταύτισης των μαρμάρων. Κάνουμε αρχαιολογία όχι οικοδομή, αυτή είναι η διαφορά. Αν ήταν να βάλουμε τα μάρμαρα, το ένα πάνω στο άλλο, θα τελειώναμε σε μια εβδομάδα. Έχουμε περίπου 700 εδώλια. Πολλά έχουν βάρος 3- 4 τόνων. Ίσως πρέπει να μετρήσουμε, με την πρώτη ευκαιρία, τα κυβικά μέτρα των μαρμάρων, θα είναι χιλιάδες. Η δουλειά του κ. Αθ. Τζιαφάλια και της ομάδας του, είναι εξαιρετική. Από χρόνια, είναι συστηματική, πρέπει να το ξέρει ο κόσμος αυτό.
Κάποτε, πάνω από το θέατρο, υπήρχε η οδός Παπαναστασίου. Περνούσαν και βαριά φορτηγά για τη λαχαναγορά, που λειτουργούσε στο Φρούριο. Αν δεν ήταν τόσο ισχυρό το μνημείο, θα είχε διαλυθεί πλήρως, δεν θα υπήρχε τίποτα σήμερα. Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Μέχρι τις αρχές του 2009 κάναμε ακόμα κατεδαφίσεις. Ας σκεφτούμε, ότι η αναστήλωση του Παρθενώνα στην Αθήνα γίνεται συνεχώς τα τελευταία 40 χρόνια περίπου… Χρειάζονται χρόνια για το θέατρο και εμείς πάμε πολύ γρήγορα. Πίσω, από το θέατρο υπάρχουν 2.500 κομμάτια, που πρέπει να κατεβούν κάτω! Τα δε μικρά κομμάτια στα κιβώτια ξεπερνούν τις 6.000 χιλιάδες! Χιλιόμετρα ολόκληρα, τριχοειδείς ρηγματώσεις τις γέμισαν αυτά τα άτομα, που εργάζονται με το νυστεράκι. Αυτή η δουλειά είναι πάρα πολύ σημαντική για τη διατήρηση του μνημείου. Αυτό πρέπει να μείνει και για τις επόμενες γενιές. Εμείς δεν θα υπάρχουμε, αλλά κάποιες μελλοντικές γενιές θα το έχουν. Ολοκληρώσαμε τη συντήρηση του κοίλου, τώρα πιάνουμε τη σκηνή και μετά θα πάμε στους αναλημματικούς τοίχους. Ευτυχώς, εκεί η δουλειά είναι ελάχιστη.
Έχουμε 25 άτομα, συντηρητές κ.λπ., που καθαρίζουν, συντηρούν, κολλάν, θραύσματα. Βγάζουμε τα τσιμέντα, με τα καλεμάκια από τα μάρμαρα, που χρησιμοποιήθηκαν ως θεμέλια οικοδομών. Γοητευόμαστε κάθε μέρα, από κάτι νέο που βρίσκουμε, υπάρχει ενθουσιασμός. Προ ημερών βρήκαμε κοντά στη σκηνή ένα κομμάτι από μαρμάρινο αναλόγιο, έργο περίτεχνο. Από κάπου στέκονταν και μιλούσαν οι αρχαίοι ομιλητές.
ΤΣΙΡΚΟ ΚΑΙ ΔΙΩΓΜΟΙ
Ξεκαθαρίσαμε την ιστορία του θεάτρου, όσον αφορά στη μετατροπή του. Προσωπικά πιστεύω, ότι επί Οκταβιανού Αυγούστου και Τιβερίου έγινε αρένα. Περί το τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ., μετά το 180, έχουμε και σχετική επιγραφή, όπου αναφέρεται το όνομα Πολυδεύκης, έχουμε νέα σοβαρή μετατροπή του θεάτρου. Έκλεισαν τις παρόδους και τις εισόδους (άφησαν μόνο μία, έβαλαν όρθια τα μάρμαρα γύρω από την ορχήστρα, έβαλαν και επιπλέον φράχτη, για να προστατεύονται οι θεατές από τα άγρια ζώα), κάτι σαν στηθαία και μετέτρεψαν, τέλη 2ου αρχές 3ου αιώνα, το θέατρο, σε αρένα για θηριομαχίες! Μάλιστα μέσα στον αποχετευτικό αγωγό του θεάτρου βρήκαμε πάνω από 400 χάλκινα νομίσματα. Ήταν νομίσματα σε κυκλοφορία και τα έριχναν οι θεατές, όπως γίνεται σήμερα στα γήπεδα! Τότε το θέατρο ήταν τσίρκο, ένας κυκλικός κλειστός χώρος, με μόνη είσοδο από αριστερά, αυτή που βρήκε ο Αρβανιτόπουλος και πιθανόν έκλεινε με κάποιο είδος κάγκελου. Κάτι σαν Κολοσσαίο, σε μικρή κλίμακα.
Επίσης, θα τολμήσω να πω, συνεπικουρούμενοι κι από το γεγονός ότι βρέθηκαν απέναντι από τον Άγιο Αχίλλιο, στον Πηνειό ταφές Χριστιανών του 4ου αιώνα μ. Χ., ότι δεν αποκλείεται να έγιναν και διώξεις πρωτοχριστιανών μέσα στο θέατρο. Δηλαδή, τους έβαζαν στην αρένα με τα θηρία. Δεν έχω όμως αποδείξεις. Είναι μια υπόθεση. Είναι η εποχή του «άρτος και θεάματα». Ουδεμία σχέση με την αρχαία αποστολή των θεάτρων, με παραστάσεις θεατρικές κ.λπ. Το θέατρο ήταν προς το τέλος του. Στα τέλη του 16ου αιώνα, που οι Οθωμανοί αναμόρφωσαν τη Λάρισα, κατεδάφισαν τους λόφους της. Όταν ανεσκάφη η Βασιλική στο Φρούριο, από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δεν βρήκε κρημνίσματα, ούτε πέτρες πεσμένες, ούτε κεραμίδια στέγης. Μόνο τη θεμελίωση, που είναι ορατή σήμερα. Στο σημερινό Μπεζεστένι υπήρχε λοφάκος, τον καθάρισαν οι Οθωμανοί και τα κρημνίσματα του Αγίου Αχιλλίου, τα έριξαν όλα στο βάθος του θεάτρου. Γι αυτό βρήκαμε θωράκια, κολώνες και άλλα που παραδώσαμε στην Εφορεία Βυζαντινών.
Όταν αρχίσαμε ένα σκάβουμε τον δρόμο για την αποκάλυψη του θεάτρου είδαμε ότι στα πλάγια στηριζόταν από πέτρες με επικάλυψη ασβέστης και δεν μπορούσαμε να το εξηγήσουμε, γιατί τότε δεν είχε αποκαλυφθεί η Βασιλική. Ήταν, προφανώς από τον Άγιο Αχίλλιο. Μέχρι που βρήκαμε και έναν σταυρό, στο θέατρο και εκπλαγήκαμε. Για παράδειγμα βλέπουμε στο Μπεζεστένι σπονδύλους κιόνων, εντοιχισμένους. Αυτοί δεν είναι από το θέατρο, αλλά από τον ναό της Πολιάδος Αθηνάς, που ήταν στη γωνία των οδών Σκυλοσόφου και Μητρ. Αρσενίου, στη γωνία που είναι μια καφετέρια. Στην Πολιάδα οι Λαρισαίοι κατέθεταν όλα τα ψηφίσματα, αποφάσεις κλπ. Αν σκαφτεί κάποτε ο χώρος, μπροστά προς την πλατεία Μητέρας, ίσως βρεθούν πράγματα…
Εντός του καλοκαιριού θα κυκλοφορήσει βιβλίο- οδηγός για το Αρχαίο Θέατρο, μετά θα κυκλοφορήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, άλλο βιβλίο, με τις διαδικασίες αποκάλυψης, το «Οδοιπορικό στις αρχαιότητες των νομών Λάρισας και Τρικάλων».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ // ΕΥΑΓ. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΘΩΜΑ


Με το βλέμμα καρφωμένο πάνω στα παιδιά που μας έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες, έκλεισε και για φέτος η σειρά μαθημάτων χορού στον Αγ. Θωμά.
Γονείς, παιδιά και τιμώμενα πρόσωπα (από το συνδυασμό Λαρισαίων Συμπαράταξη), πέρασαν ευχάριστα σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΣΕ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ. ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.




Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Οδηγίες προς …ψηφοφόρους

Οδηγίες προς …ψηφοφόρους
Τις επόμενες Κυριακές, 18 και 25 Μαΐου 2014, οι Έλληνες πολίτες καλούνταί να προσέλθουν στην κάλπη, για να ψηφίσουν για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κο Σπυρίδωνα Μπαρμούτη «ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε προεκλογική προετοιμασία, για να είναι έτοιμα όλα τις ημέρες των εκλογών, έτσι ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, οι 109.016 ψηφοφόροι στα 218 εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργήσουν στο Δήμο Λαρισαίων» .

Αντίστοιχα ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού & Οικονομίας, κος Αθανάσιος Μαμάκος δήλωσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που είναι σε πλήρη ετοιμότητα, κατά τις ημέρες των εκλογών θα είναι σ’ επιφυλακή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με κάθε δυνατό τρόπο, όλους τους εκλογείς, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών» .
Χρήσιμες πληροφορίες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Λαρισαίων δίνει η Διεύθυνση Διοικητικού του Δήμου, με απαντήσεις στις πλέον συχνά διατυπωμένες ερωτήσεις, που υποβάλλουν καθημερινά οι Λαρισαίοι πολίτες.
Πληροφορίες και Οδηγίες
Εκλογικές περιφέρειες αποτελούν οι συνενούμενοι Δήμοι ή Κοινότητες οι οποίες ονομάζονται δημοτικές ενότητες.
Κάθε Δήμος, ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα που το καθένα έχει από 5000 έως 15000 εκλογείς.
Συνολικά οι εκλογείς του Δήμου Λαρισαίων είναι 109.016 (51.831 άνδρες και 57.185 γυναίκες).
Τα εκλογικά τμήματα στο Δήμο είναι 218 (193 στη Λάρισα και 25 στην Κοιλάδα και Γιάννουλη)
Σε κάθε εκλογικό τμήμα έχει ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να είναι εγγεγραμμένοι από 450 έως 500 εκλογείς.
Ο Δήμος Λαρισαίων χωρίζεται σε 3 Εκλογικές Περιφέρειες που είναι οι εξής:
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ συνολικού πληθυσμού 145.867 κατοίκων και που αποτελείται από την:
1η Δημοτική κοινότητα Λάρισας (31.773 κατοίκων ) που περιλαμβάνει τα 1ο και 9ο εκλογικά διαμερίσματα (Ιπποκράτης, Αλκαζάρ – πρώην Παπασταύρου) , Δυτ. Αγ. Αθανάσιος, Φιλιππούπολη, Αγ. Θωμάς, Λιβαδάκι, Νεάπολη)
2η Δημοτική κοινότητα Λάρισας (42.742 κατοίκων ) που περιλαμβάνει τα 2ο ,, 4ο , 5ο και 7ο εκλογικά διαμερίσματα (Αμπελόκηποι, Ανατ. Αγ. Αθανάσιος, Κέντρο-Αγ. Αχίλλειος. Αγ. Νικόλαος, τμήμα Αγ. Σαράντα, Αγ. Κωνσταντίνου)
3η Δημοτική κοινότητα Λάρισας (32.518 κατοίκων ) που περιλαμβάνει τα 3ο και 6ο εκλογικά διαμερίσματα (Νέα Σμύρνη, τμήμα Αγ. Σαράντα, τμήμα Αγ. Κωνσταντίνου, λαχανόκηποι, Αγ. Γεώργιο) μαζί και οι οικισμοί Κουλουρίου και Αμφιθέας.
4η Δημοτική κοινότητα Λάρισας (36.815 κατοίκων ) που περιλαμβάνει τα 4ο και περιλαμβάνει τα 8ο , 10ο, και 11ο εκλογικά διαμερίσματα (Νεράιδα, Σταθμός Ανθούπολη, Χαραυγή,Τούμπα, Ν.Πολιτεία, Πυροβολικά, Αβέρωφ, Ηπειρώτικα) και
Την Δημοτική Κοινότητα Τερψιθέας (2.019 κατοίκων )
Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ συνολικού πληθυσμού 12.280 κατοίκων ταυτίζεται με τον πρό Καλλικράτη Δήμο Γιάννουλης και περιλαμβάνει τη Γιάννουλη (Δημοτική Κοινότητα Γιάννουλης) και Φαλάνη και Δασοχώρι (Δημοτική Κοινότητα Φαλάνης) :
¬¬¬¬Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΙΛΑΔΑΣ συνολικού πληθυσμού 3.192 κατοίκων ταυτίζεται με τον πρό Καλλικράτη Δήμο Κοιλάδας και περιλαμβάνει την Κοιλάδα, Αμυγδαλέα, Ελευθεραί, Κουτσόχερο, Λουτρό, Μάνδρα, Ραχούλα, Κάστρο, και Αργυρόμυλοι .
1. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΛΟΓΩΝ
Οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014 ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους αυτών.
Η ψηφοφορία διαρκεί από ώρα 07.00 έως ώρα 19.00 της ίδιας ημέρας.
2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ
Α. Στις Δημοτικές εκλογές έχουν:
αα. όλοι οι δημότες του Δήμου που σωρευτικά:
• έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους (δηλαδή να έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1996),
• είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου
ββ. οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια , αλλά που σωρευτικά :
• Κατοικούν στην Ελλάδα
• έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους (δηλαδή να έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1996),
• είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν, μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014
• Δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα
Β. Στις Περιφερειακές εκλογές έχουν όλοι οι δημότες της οικείας περιφέρειας, που σωρευτικά:
• έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας τους (δηλαδή να έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1996),
• είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου της οικείας περιφέρειας και
• Δεν έχουν στερηθεί το εκλογικό δικαίωμα
Διευκρινίζεται ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν οι πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατοικούν στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι στις Δημοτικές & Περιφερειακές εκλογές:
1. Δεν ισχύει ο θεσμός του ετεροδημότη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και συνεπώς όλοι οι εκλογείς δύνανται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι
2. δεν έχουν συνταχθεί ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατουμένους και τους ναυτικούς και
3. οι ομογενείς οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών ΕΖΕΣ, σύμφωνα μρ το άρθρο 4 του Ν. 4244/2014 δεν έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι
3. ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
• Όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό
• Όσοι έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους
• Όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.
Κατά συνέπεια :
Α) οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λ.π.), από τα οποία να προκύπτει ότι κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονταν στο εξωτερικό.
Β) οι εκλογείς άνω των 70 ετών αν δεν ψηφίσουν δεν υποχρεούται να προβούν σε καμία ενέργεια:
Γ)οι εκλογείς που ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο εγγραφής τους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα , εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο διαμονής τους, οφείλουν να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στον δήμο ή στην κοινότητα του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση. Με τέτοιες βεβαιώσεις θα εφοδιαστούν οι δημοτικές αρχές από το Υπουργείο Εσωτερικών .
4. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΚΛΟΓΕΩΝ
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή τους βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή της άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Ειδικότερα για τα διαβατήρια επισημαίνεται ότι, αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του, ακόμα και αν αυτό έχει εκδοθεί από την τότε οικεία νομαρχιακή αυτοδιοίκηση πριν από την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας στην Ελληνική Αστυνομία.
Οι στρατιωτικοί γενικά και οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, επιδεικνύουν τις στρατιωτικές ή άλλες υπηρεσιακές τους ταυτότητες.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ψηφίζουν μαζί με τους λοιπούς εκλογείς στα εκλογικά τμήματα που ορίζει ο Αντιπεριφερειάρχης, οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.
5.ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ
Ως προς τις προσεχείς περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές της 18ης Μαΐου 2014, θα ισχύουν οι εκλογικοί κατάλογοι όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν μέχρι και την 14η Μαρτίου 2014.
Επισημαίνεται ότι, μόνο για τις δημοτικές εκλογές (και όχι για τις περιφερειακές) τηρούνται και ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των πολιτών των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν στην Ελλάδα.
Κατά την ημέρα των εκλογών, σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα που θα λειτουργούν ως εκλογικά τμήματα, για την εξυπηρέτηση των εκλογέων θα υπάρχει Η/Υ, με δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα έχουν πλήρη εκλογικό αλφαβητικό κατάλογο, με τις διευθύνσεις των σχολείων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά καταστήματα και θα δίνουν πληροφορίες στους δημότες για το που ψηφίζουν
6. ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΙΣ
Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στα δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.
Συνεπώς, όσοι Έλληνες πολίτες είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια Δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των οικείων ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της 18ης και 25ης Μαΐου 2014 να απευθυνθούν στο δήμο στα δημοτολόγια των οποίων είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους στα δημοτολόγια, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Όσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας, μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.
Στα πιστοποιητικά που θα προσκομίζουν οι ανωτέρω εκλογείς και τα οποία θα εκδίδονται εις διπλούν, θα υπάρχουν οι κάτωθι ενδείξεις αντίστοιχα:
<<ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 18ης ΜΑΪΟΥ 2014>>
και
<< ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΪΟΥ 2014>>
Σημειώνεται ότι ,οι ανωτέρω εκλογείς θα υπογράφουν και την υπεύθυνη δήλωση που προβλέπεται για τους διπλοεγγεγραμμένους εκλογείς, στην οποία θα δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν ούτε προτίθενται να ψηφίσουν την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα και ότι δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού τους δικαιώματος.
7. ΔΙΠΛΟΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ
Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ,υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος).
Προκειμένου λοιπόν να διασφαλιστεί το ενδεχόμενο διπλοψηφία ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας θα υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής, έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 113 παρ. 2 του Π.Δ. 26/2012 έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της χώρας. Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις , καθώς και με το λοιπό εκλογικό υλικό ,εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα.
Αναφέρεται ότι Έλληνες Πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Κράτος , αλλά κατά την ημέρα δημοσίευσης του Π.Δ. περί ορισμού της ημέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τελούν σε καθεστώς προσωρινής κράτησης ή εκτίουν στερητικές της ελευθερίας ποινές και δεν τους έχει επιβληθεί αμετάκλητα παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος , όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων.
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους
Απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων
-Δημοτολόγιο στο ισόγειο του Δημαρχείου τηλ. 2413 500-251 και 500-252
- Δ/νση Διοικητικού του Δήμου Λαρισαίων (2413 500-318, 2413 500-242, 2410531953)
-1ο Κ.Ε.Π. του Δήμου Λαρισαίων (Ι.Δραγούμη & Σκ . Σούτσου ).τηλ. 2413-500-023 έως 028
2.Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτόν που είμαι δημότης ….
Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα απ’ αυτό που κατοικώ…
Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές της 18/05/2014 και 25/05/2014 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές αποταθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.
3. Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία της ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους. Θ αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι να κάνω;
Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδες, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.
4. Χορήγηση αδειών στους υπαλλήλους για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012 και της παρ. 1 του άρθρου 50 του Υ.Κ. (Ν. 3528/2007) προκύπτει ότι, στους τακτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, χορηγείται ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.
Ειδικότερα, για την μετάβαση στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και την επιστροφή στον τόπο διαμονής στους ανωτέρω θα χορηγηθεί άδεια ως εξής:
1. Για τους υπαλλήλους για τους οποίου δεν εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια δύο (2) εργάσιμων ημερών.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια τριών (3) εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.
δ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που θα λάβουν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρείς (3) εργάσιμες ημέρες.
2. Για τους υπαλλήλους για τους οποίους εφαρμόζεται πενθήμερη εβδομάδα εργασίας:
α. Όσοι μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων θα λάβουν άδεια μίας (1) εργάσιμης ημέρας.
β. Όσοι μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και πάνω θα λάβουν άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους.
γ. Όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών άδειας θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

 

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ... ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ... αλλά κατάφερε να κάνει μια Πόλη ολόκληρη να ενώσει τις δυνάμεις της για ένα κοινό σκοπό.
Το παράδειγμά του, θα μείνει ζωντανό σε όλους μας.
Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και κουράγιο ευχόμαστε ολόψυχα.

ΚΑΛΟ ΔΡΟΜΟ ΚΩΣΤΗ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ενός λεπτού σιγή, για τον Κωστή



 filiko-gia-ton-kosth-omades-1

Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΕΛ – διοίκηση, αγωνιστικό τμήμα και προσωπικό – εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το χαμό του Κωστή και απευθύνει στους οικείους του τα ειλικρινή θερμά της συλλυπητήρια.
Ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του,  οι ποδοσφαιριστές της ομάδας θα αγωνιστούν με μαύρα περιβραχιόνια στον κυριακάτικο αγώνα με τον Εθνικό Φιλιππιάδας στο Στάδιο Αλκαζάρ, πριν από την έναρξη του οποίου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ενώ αντιπροσωπεία της ΑΕΛ 1964 θα παραστεί στη νεκρώσιμη ακολουθία.
Ο Κωστής «έφυγε» από κοντά μας, αλλά η μνήμη του θα παραμένει ζωντανή στις καρδιές μας. Γιατί η ιστορία του ευαισθητοποίησε, συσπείρωσε και κινητοποίησε μια ολόκληρη πόλη, αναδεικνύοντας σπάνιες αξίες και προσφέροντας ένα ξεχωριστό παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
πηγή sportlarissa.gr

Σάββατο 3 Μαΐου 2014

«26 χρόνια κι ακόμη επιμένω»


mitsibonasAEL1988
Το ημερολόγιο έγραφε 1η Μαΐου 1988 όταν ο αείμνηστος, Γιώργος Μητσιμπόνας, πέτυχε το γκολ στο «Αλκαζάρ», με αντίπαλο τον Ηρακλή και έχρισε ποδοσφαιρική… πρωτεύουσα της Ελλάδας τη Λάρισα.
Πριν από 26χρόνια ακριβώς ο αείμνηστος, Γιώργος Μητσιμπόνας, πέτυχε, με ωραίο γυριστό σουτ (87’), το γκολ που χάρισε το μοναδικό πρωτάθλημα Ελλάδας στους «βυσσινί». Η ΑΕΛ έγινε η πρώτη – και μοναδική μέχρι σήμερα – επαρχιακή που κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για έναν τεράστιο άθλο, καθώς μια ομάδα από Έλληνες παίκτες και δη αρκετούς Θεσσαλούς κατάφεραν να «σπάσουν» το… κατεστημένο του πρώην ΠΟΚ, των οποίων τα ρόστερ ήταν κατά πολύ καλύτερα και φυσικά ακριβότερα.
ael 1987-88
Μητσιμπόνας, Καραπιάλης, Γκαλίτσιος, Βαλαώρας, Κολομητρούσης, Αγορογιάννης, Ζιώγας, Βουτυρίτσας, Μιχαήλ, Κυριλλίδης και ο… ξένος, Τσιώλης ήταν οι ποδοσφαιριστές των οποίων τα ονόματα γνωρίζουν σήμερα και οι… πέτρες στη Λάρισα.
Στο ρόστερ της ΑΕΛ εκείνης της εποχής υπήρχαν μόλις δύο ξένοι ποδοσφαιριστές. Ο λόγος για τον Ζαϊρινό, Κανιέμπα και τον Τσίγκοφ, ο οποίος πιάστηκε ντοπαρισμένος στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Η τιμωρία του μηδενισμού και της αφαίρεσης ενός βαθμού «έκοψε» την Ελλάδα στα δύο, καθώς οι οπαδοί της ΑΕΛ ξεσηκώθηκαν και βγήκαν στην Εθνική οδό. Τελικά, ο κανονισμός άλλαξε, οι «βυσσινί» πήραν πίσω τους βαθμούς, επανήλθε στην πρώτη θέση και τελικά κατέκτησε τον τίτλο. Γιατί ο τίτλος του πρωταθλήματος που σήκωσαν πριν από 26 χρόνια ο Γκαλίτσιος, ο Ζιώγας και ο Βουτυρίτσας είναι ίσως ο μόνος που αυταπόδεικτα ήταν μεγάλος, ήταν ωραίος και ήταν -αναμφισβήτητα- αληθινός.
«Ένα δικό μας, πενήντα δικά τους» θα σου απαντήσει ένας γνήσιος Λαρισαίος. Και κάπως έτσι είναι τελικά τα πράγματα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο τα ίδια. Τίποτα δεν αλλάζει και οι εκπλήξεις ολοένα και μειώνονται. Γι’ αυτό και η αξία της κατάκτησης του τίτλου της πρωταθλήτριας την περίοδο 1987 – 1988 είναι απλά τεράστια. Σαν σήμερα λοιπόν πριν από 26 ολόκληρα χρόνια το ενδιαφέρον όλου του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν συγκεντρωμένο στο στάδιο Αλκαζάρ.
kentriko-1
Εκεί για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος η ΑΕΛ αντιμετώπιζε τον Ηρακλή. Με νίκη σφράγιζε την πρώτη θέση. Μετά από ένα χαμένο πέναλτι των φιλοξενουμένων, αρκετά νεύρα και μεγάλη αγωνία ήρθε η στιγμή της λύτρωσης. Ο αείμνηστος Γιώργος Μητσιμπόνας με ανάποδο ψαλίδι έκανε το 1-0 λίγο πριν τη λήξη και το όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Η ΑΕΛ ήταν πρωταθλήτρια.
Προπονητής της ομάδας ήταν ο Γιάτσεκ Γκμόχ. Βέβαια όχι με γλυκό φινάλε. Στην τελευταία αγωνιστική μέσα στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν καθώς η συνεργασία τελείωσε μια εβδομάδα νωρίτερα. Στα πανηγύρια μετά τον Ηρακλή δεν πήγε. Είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και αυτό «πλήρωσε». Όπως και να ’χει όμως στην πορεία αυτή του ανήκει το μερίδιο επιτυχίας που ανήκει σε κάθε προπονητή.
kentriko-3
Εντυπωσιακά στοιχεία
1.Καμία άλλη επαρχιακή ομάδα δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα μέχρι το 1988, ούτε φυσικά το κατέκτησε από εκεί και πέρα. Η ΑΕΛ είναι η μοναδική εκτός Λεκανοπεδίου και Θεσσαλονίκης που έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ελλάδας στην εποχή της Α’ Εθνικής.
2. Το δυναμικό της ΑΕΛ τότε απαρτιζόταν βασικά από Θεσσαλούς παίκτες και στην πλειοψηφία τους από το νομό Λάρισας. Στο ρόστερ υπήρχε επίσης ένας Σερραίος, ο Χρήστος Μιχαήλ, και δύο ξένοι παίκτες, ο Κανιέμπα και ο Τσίγκοφ.
3.Η ΑΕΛ ξεκίνησε και ουσιαστικά κατέκτησε το πρωτάθλημα με προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Ομως μία αγωνιστική πριν από το τέλος και καθώς οι φήμες οργίαζαν ότι ο Πολωνός τεχνικός έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό του Γιώργου Κοσκωτά, ο Γκμοχ απολύθηκε.
4.Η ΑΕΛ ουσιαστικά έπαιξε σχεδόν μιάμιση δεκαετία νωρίτερα το ρόμβο στο κέντρο, με τον Αλεξούλη αμυντικό χαφ, τους Βουτυρίτσα και Τσιώλη στις δύο πλευρές με αμυντικά αλλά και επιθετικά καθήκοντα και τον Καραπιάλη ως επιτελικό μέσο.
kentriko-2
5.Ο Πλίτσης ήταν ο τερματοφύλακας που συνέδεσε το όνομά του με τη χρυσή εποχή της ΑΕΛ. Ωστόσο, την περίοδο του πρωταθλήματος είχε αρχίσει πια η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του από τους Θεσσαλούς (για τον Ολυμπιακό και στη συνέχεια τον Ηρακλή) και βασικός γκολκίπερ ήταν ο Χρήστος Μιχαήλ, ο οποίος για χρόνια είχε μείνει στη σκιά του. Το Δεκέμβρη ο Πλίτσης, ο οποίος είχε παίξει μόνο στο Κύπελλο, μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, ο δε Μιχαήλ -μέλος του προπονητικού τιμ της ΑΕΛ- έπαιξε τα 29 από τα 30 ματς πρωταθλήματος.
6.Στο πρωτάθλημα του 1987-88 η ΑΕΛ ευστόχησε σε όλα τα πέναλτι τα οποία είχε κερδίσει, ενώ η εστία της δεν δέχτηκε κανένα! Τελευταίο πέναλτι ήταν αυτό που εκτέλεσε ο Θανάσης Αναστασιάδης του Ηρακλή και απέκρουσε ο Χρήστος Μιχαήλ τη μέρα που κρίθηκε ο τίτλος, Πρωτομαγιά του ‘88, με το γκολ του Μητσιμπόνα στο ΑΕΛ – Ηρακλής 1-0.
7.Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Μιχάλης Ζιώγας με 16 γκολ, όμως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Χένρικ Νίλσεν, ο Δανός της ΑΕΚ, με 21. Ο Ζιώγας είχε τις περισσότερες συμμετοχές (30), μαζί με τον Βασίλη Καραπιάλη, αφού δεν έχασαν κανένα ματς.
8.Ο Γκεόργκι Τσίγκοφ, για τον οποίο λίγο έλειψε να χάσει τον τίτλο η ΑΕΛ, αγωνίστηκε σε 11 ματς (πολλά μάλιστα ως ολιγόλεπτη αλλαγή) και σκόραρε όλες κι όλες 4 φορές (συνολικά η ΑΕΛ πέτυχε 51 τέρματα). Η τιμωρία του Τσίγκοφ (η οποία στη συνέχεια με την αλλαγή της νομοθεσίας είχε επιπτώσεις μόνο στον ίδιο) έγινε για την ουσία κοδεΐνη, η οποία υπάρχει και στα απλά αντιβηχικά.
9.Με την ισοπαλία που απέσπασε την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ, η ΑΕΛ τερμάτισε 3 βαθμούς πάνω από τη 2η ΑΕΚ. Ακόμη δηλαδή κι αν είχε ισχύσει η ποινή του μηδενισμού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και η αφαίρεση των δύο βαθμών της νίκης (αυτό το σύστημα ίσχυε τότε) και η τιμωρία του -1 βαθμού, και πάλι η ΑΕΛ θα ήταν πρωταθλήτρια.
10.Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ εκείνη τη χρονιά. Στο Κύπελλο έφτασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, τελικό νικητή στο θεσμό. Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες και στις 24/8/88 για το Σούπερ Καπ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο ματς αυτό, που όμως έγινε στην Αθήνα (ΟΑΚΑ).

Βαθμολογία

Θέση
Ομάδα
Σύνολο
Εντός
Εκτός
Βαθ.
Αγ.
Ν
Ι
Η
Τέρματα
δ/τ
Ν
Ι
Η
Τέρματα
Ν
Ι
Η
Τέρματα
1
Λάρισα
43
30
18
7
5
51 – 22
+29
14
1
0
36 – 6
4
6
5
15 – 16
2
Α.Ε.Κ.
40
30
15
10
5
51 – 31
+20
13
2
0
36 – 10
2
8
5
15 – 21
3
Π.Α.Ο.Κ.
39
30
17
5
8
60 – 27
+33
12
2
1
42 – 9
5
3
7
18 – 18
4
Ο.Φ.Η.
37
30
17
3
10
54 – 41
+13
13
1
1
38 – 11
4
2
9
16 – 30
5
Παναθηναϊκός
36
30
15
6
9
47 – 34
+13
11
3
1
32 – 14
4
3
8
15 – 20
6
Ηρακλής
34
30
13
8
9
42 – 32
+10
9
4
2
26 – 13
4
4
7
16 – 19
7
Εθνικός
32
30
12
8
10
27 – 28
-1
9
4
2
18 – 10
3
4
8
9 – 18
8
Ολυμπιακός
31
30
9
13
8
39 – 41
-2
7
6
2
26 – 17
2
7
6
13 – 24
9
Άρης
27
30
11
5
14
39 – 41
-2
10
3
2
29 – 11
1
2
12
10 – 30
10
Πανιώνιος
26
30
8
10
12
32 – 34
-2
7
5
3
21 – 10
1
5
9
11 – 24
11
Απόλλων Θεσσαλονίκης
24
30
7
10
13
23 – 39
-16
7
6
2
19 – 6
0
4
11
4 – 33
12
Διαγόρας Ρόδου
23
30
7
9
14
25 – 38
-13
5
6
4
13 – 11
2
3
10
12 – 27
13
Λεβαδειακός
23
30
7
9
14
32 – 46
-14
7
5
3
23 – 16
0
4
11
9 – 30
14
Βέροια
23
30
7
9
14
24 – 53
-29
7
6
2
16 – 14
0
3
12
8 – 39
15
Πανσερραϊκός
21
30
8
5
17
24 – 42
-18
5
3
7
12 – 13
3
2
10
12 – 29
16
Παναχαϊκή -1
20
30
7
7
16
32 – 53
-21
5
5
5
23 – 21
2
2
11
9 – 32
 πηγή sportlarissa.gr

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Ο σύλλογος γονέων εύχεται ολόψυχα το Άγιο Φως της Ανάστασης να καταυγάσει τις ψυχές όλων μας και να φέρει ευλογία σε κάθε βήμα μας στο ταξίδι της ζωής.
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑ

Αφή Αγίου Φωτός - Ναός Αναστάσεως, Ιερουσαλήμ

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.
H πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας και η χαρά που τη διαδέχεται το βράδυ της Ανάστασης δεν βιώνονται με την ίδια κατάνυξη και τον ίδιο ενθουσιασμό από ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάσταση του Κυρίου, ενώ η Δυτική στο θρήνο για το θάνατό του.
Η ορθόδοξη θεώρηση για την Ανάσταση συμπυκνώνεται στον πασίγνωστο ύμνο:
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών
θανάτω θάνατον πατήσας και
τους εν τοις μνήμασι ζωήν
χαρισάμενος!
Τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα. Όλα άλλαξαν τις ημέρες του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου και οι πρώτες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ.
Το Χριστιανικό Πάσχα πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στο Εβραϊκό Πεσάχ. Το Πεσάχ ήταν η πρώτη από τις τρεις ετήσιες μεγάλες εορτές των Ισραηλινών, η οποία γιορταζόταν στις αρχές της Άνοιξης.
Η λέξη Πάσχα είναι ελληνοποιημένη απόδοση του Πεσάχ και σημαίνει Διάβαση. Οι μεν Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία. Οι δε Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα, την ανάσταση του Χριστού και την απελευθέρωσή τους από την αμαρτία και το θάνατο. Ο Χριστιανισμός πήρε το Πάσχα από τους Εβραίους και του έδωσε νέο νόημα.
Με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται σ’ όλη τη Χριστιανοσύνη την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των γεγονότων.
Όμως, από την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, Ανατολικοί και Δυτικοί Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι μεν βάσει του παλαιού ημερολογίου, οι δε βάσει του νέου. Αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υιοθετήσει το νέο ημερολόγιο από τις αρχές του 20ου αιώνα, για το Πάσχα ακολουθεί το παλαιό.
Οι προσπάθειες για κοινό εορτασμό μεταξύ όλων των δογμάτων και ομολογιών του Χριστιανισμό δεν έχουν ευοδωθεί ως σήμερα.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/87#ixzz12JlYvUne

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ευχαριστούμε για την ανταπόκριση τους γονείς και μαθητές του 26ου, όπως και τη συνεργασία των Δασκάλων για την αγάπη που έδειξαν για τον Κωστή, τον παλιό μαθητή του 26ου.

ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΩΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Μένει να παριστούμε όλοι στον αγώνα της Τρίτης ΑΕΛ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ. για να ταρακουνήσουμε και τους υπόλοιπους.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ  ΟΣΟΥΣ  ΕΔΩΣΑΝ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΦΩΤΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ... ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Για ένα παλιό μαθητή του 26ου, ο σύλλογος γονέων σε συνεννόηση με τη Διευθύντρια του σχολείου αλλά και με το 6ο Λύκειο, αύριο θα μοιράσουν στους μαθητές του σχολείου μας εισιτήρια για τον αγώνα που θα γίνει τη μεγάλη Τρίτη στο στάδιο Αλκαζάρ στις 4.00 το απόγευμα δίνοντας ζωή σε έναν παλιό ...συμμαθητή που έχει ανάγκη.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΙΝΑΙ 3 € ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΘΗΤΗ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν και τον αγώνα της ΑΕΛ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ, ραντεβού στο σχολείο μας στις 15,15 την μεγάλη Τρίτη για να πάμε όλοι μαζί δίνοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα συμπαράστασης.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

25η Μαρτίου.

Epanastasi.jpg

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τους Ελληνες.  Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά και ...



την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Όταν η Παναγία έγινε δεκαπέντε ετών, επειδή οι γονείς της είχαν κοιμηθεί, οι ιερείς του ναού της φρόντισαν να την αποκαταστήσουν. Προέκριναν ως καταλληλότερο τον δίκαιο Ιωσήφ. Η Γραφή τον ονομάζει Δίκαιο, που σημαίνει πως είχε όλες τις αρετές. Ακόμη ο Ιωσήφ ήταν χήρος και πατέρας επτά παιδιών από άλλη γυναίκα. Αυτά είναι τα «θετά» αδέλφια του Ιησού και όχι παιδιά της Θεοτόκου, η οποία είναι Αειπάρθενος, παρέμεινε δηλαδή Παρθένος και μετά τη γέννηση του Κυρίου. Έτσι ο αρραβώνας ήταν απαραίτητος, για να καλυφθεί η υπερφυσική γέννηση του Ιησού με την παρουσία του Ιωσήφ.

Ο Ιωσήφ παρέλαβε τη Μαρία και ήρθε στη Ναζαρέτ. Τον τέταρτο μήνα μετά την έξοδό της απ' το Ναό, ο αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάστηκε μπροστά της και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Και όταν η Μαριάμ αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής. Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους. Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.
 Η Εκκλησία μας εορτάζει τον Ευαγγελισμό στις 25 Μαρτίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου εθνικού κράτους.

Οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος βρίσκονται στην ώριμη φάση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, περί το 1800. Η επανάσταση οργανώθηκε από μία συνωμοτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814, τη Φιλική Εταιρία. Την άνοιξη του 1821 οι Φιλικοί δημιούργησαν πολλές επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Οι περισσότερες από αυτές έσβησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι επαναστάτες κατάφεραν να υπερισχύσουν στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε πολλά νησιά του Αιγαίου και να κατανικήσουν τις στρατιές που έστειλε εναντίον τους τα δύο επόμενα χρόνια ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β΄. Οι Έλληνες οργανώθηκαν πολιτικά και συνέστησαν προσωρινή κεντρική διοίκηση, η οποία επέβαλε την εξουσία της στους επαναστατημένους μετά από δύο εμφυλίους πολέμους. Οι οθωμανικές δυνάμεις με τη συνδρομή του Ιμπραήμ πασά της Αιγύπτου κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου το 1826 σε συνδυασμό με το κίνημα του Φιλελληνισμού, συνέβαλαν στη μεταβολή της διπλωματικής στάσης των ευρωπαϊκών μεγάλων δυνάμεων, που είχαν αντιμετωπίσει με δυσαρέσκεια το ξέσπασμα της επανάστασης. Η διπλωματική ανάμιξη της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας και η ένοπλη παρέμβασή τους με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και το ρωσοτουρκικό πόλεμο συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων, αναγκάζοντας την Πύλη να αποσύρει τις δυνάμεις της αρχικά από την Πελοπόννησο και έπειτα από τη Στερεά Ελλάδα. Μετά από μια σειρά διεθνών συνθηκών από το 1827 και εξής, η ελληνική ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε το 1830 και τα σύνορα του νέου κράτους οριστικοποιήθηκαν το 1832.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Το προνόμιο, να μιλάς Ελληνικά.

 
Κάποιος είπε ότι, αν αφαιρέσεις από τα ξένα λεξικά τις λέξεις που έχουν ελληνική προέλευση, τότε οι λαοί αυτοί θα πρέπει να μείνουν μουγκοί
Αυτά, για όσους επιχείρησαν ακόμα να επιβάλουν σαν κύρια γλώσσα την Αγγλική , για όσους επιχειρούν με χίλιους τρόπους να αλλοιώσουν τη γλώσσα μας και για όσους επιδιώκουν τα παιδιά μας να συνεννοούνται με greeklish 
 
 
 
Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και δε χρειάζεται να ξέρετε αγγλικά.
 
IT IS SO TRUE..WE MUST PROUD WE ARE GREEKS
If you know English then You know Greek with the start of the new Greek school year this is appropriate!
 
The article below was published in a British art magazine.
The words in RED color are exclusively ENGLIGH, the rest are Greek......
Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε σε Βρετανικό περιοδικό.
Οι λέξεις με κόκκινο χρώμα είναι αποκλειστικά Αγγλικές  και οι υπόλοιπες όλες είναι ελληνικές !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"The genesis of classical drama was not symptomatic. An euphoria of charismatic and talented protagonists showed fantastic scenes of historic episodes. The prologue, the theme and the epilogue, comprised the trilogy of drama while synthesis, analysis and synopsis characterized the phraseology of the text. The syntax and phraseology used by scholars, academicians and philosophers in their rhetoric, had many grammatical idioms and idiosyncrasies. The protagonists periodically used pseudonyms. Anonymity was a syndrome that characterized the theatrical atmosphere. The panoramic fantasy, the mystique, the melody, the aesthetics, the use of the cosmetic epithets are characteristics of drama. Even through the theatres were physically gigantic,there was no need for microphones because the architecture and the acoustics would echo isometrically and crystal - clear.
Many epistemologists of physics, aerodynamics, acoustics, electronics, electromagnetics, can not analyze - explain the ideal and isometric acoustics of Hellenic theaters even today. There were many categories of drama: classical drama, melodrama, satiric, epic, comedy, etc.
The syndrome of xenophobia or dyslexia was overcome by the pathos of the actors who practiced methodically and emphatically. Acrobatics were also euphoric. There was a plethora of anecdotal themes, with which the acrobats would electrify the ecstatic audience with scenes from mythical and historical episodes. Some theatrics episodes were characterized as scandalous and blasphemous.
Pornography, bigamy, homophilia, nymphomania, polyandry, polygamy and heterosexuality were dramatized in a pedagogicalway so the mysticism about them would not cause phobia or anathema or taken as anomaly but through logic, dialogue and analysis, skepticism and the pathetic or cryptic mystery behind them would be dispelled. It is historically and chronologicallyproven that theater emphasized pedagogy, idealism and harmony. Paradoxically it also energized patriotism a phenomenon that symbolized ethnically character and phenomenal heroism."

 
  Η Γλώσσα μας

«Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε
και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα».

Γιώργος Σεφέρης

Ποια Ελληνική λέξη είναι αρχαία και ποια νέα;
Γιατί μια Ομηρική λέξη μας φαίνεται δύσκολη και ακαταλαβίστικη;
Οι Έλληνες σήμερα ασχέτως μορφώσεως μιλάμε ομηρικά, αλλά δεν το ξέρουμε επειδή αγνοούμε την έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.
Για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα για να δούμε ότι η Ομηρική γλώσσα όχι μόνο δεν είναι νεκρή, αλλά είναι ολοζώντανη.


Αυδή είναι η φωνή. Σήμερα χρησιμοποιούμε το επίθετο άναυδος.
Αλέξω στην εποχή του Ομήρου σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο αλεξήλιο Αλέξανδρος (αυτός που αποκρούει τους άνδρες) κ.τ.λ.
Με το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια κ..τ.λ.
Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.
Πέδον στον Όμηρο σημαίνει έδαφος, τώρα λέμε στρατόπεδο, πεδινός.
Το κρεβάτι λέγεται λέχος, εμείς αποκαλούμε λεχώνα τη γυναίκα που μόλις γέννησε και μένει στο κρεβάτι.
Πόρο έλεγαν τη διάβαση, το πέρασμα, σήμερα χρησιμοποιούμε τη λέξη πορεία. Επίσης αποκαλούμε εύπορο κάποιον που έχει χρήματα, γιατί έχει εύκολες διαβάσεις, μπορεί δηλαδή να περάσει όπου θέλει, και άπορο αυτόν που δεν έχει πόρους, το φτωχό.
Φρην είναι η λογική. Από αυτή τη λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων κ.τ.λ.
Δόρπος, λεγόταν το δείπνο, σήμερα η λέξη είναι επιδόρπιο.
Λώπος είναι στον Όμηρο το ένδυμα. Τώρα αυτόν που μας έκλεψε (μας έγδυσε το σπίτι) το λέμε λωποδύτη.
Ύλη ονόμαζαν ένα τόπο με δένδρα, εμείς λέμε υλοτόμος.
Άρουρα ήταν το χωράφι, όλοι ξέρουμε τον αρουραίο.
Τον θυμό τον αποκαλούσαν χόλο. Από τη λέξη αυτή πήρε το όνομα της η χολή, με την έννοια της πίκρας. Λέμε επίσης αυτός είναι χολωμένος.
Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως
παλινόστηση, ή νοσταλγία..
Άλγος στον Όμηρο είναι ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το  αναλγητικό.
Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.
Ο ρύπος, δηλαδή η ακαθαρσία, εξακολουθεί και λέγεται έτσι - ρύπανση.
Από τη λέξη αιδώς (ντροπή) προήλθε ο αναιδής.
Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τη λέξη χειροπέδες.
Από το φάος, το φως προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.
Άγχω, σημαίνει σφίγγω το λαιμό, σήμερα λέμε αγχόνη. Επίσης άγχος είναι η αγωνία από κάποιο σφίξιμο, ή από πίεση.
Βρύχια στον Όμηρο είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και τo υποβρύχιο.
Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να τη λέμε «πολύφερνη νύφη».
Το γεύμα στο οποίο ο κάθε παρευρισκόμενος έφερνε μαζί του το φαγητό του λεγόταν έρανος. Η λέξη παρέμεινε, με τη διαφορά ότι σήμερα δεν συνεισφέρουμε φαγητό, αλλά χρήματα.

Υπάρχουν λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε - η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, η ναυς έγινε πλοίο, το άστυ έγινε πόλη, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως.
Από τη λέξη χειρ έχουμε: χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ κ.τ.λ.
Από το ύδωρ έχουμε τις λέξεις: ύδρευση υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, υδρογόνο, υδροκέφαλος, αφυδάτωση, ενυδρείο, κ.τ.λ.
Από τη λέξη ναυς έχουμε: ναυπηγός, ναύαρχος, ναυμαχία, ναυτικός, ναυαγός, ναυτιλία, ναύσταθμος, ναυτοδικείο, ναυαγοσώστης, ναυτία, κ.τ.λ.
Από τη λέξη άστυ έχουμε: αστυνομία, αστυνομικός, αστυφιλία, κ.τ.λ.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα παραδείγματα προκύπτει ότι: Δεν υπάρχουν αρχαίες και νέες Ελληνικές λέξεις, αλλά μόνο Ελληνικές.
Η Ελληνική γλώσσα είναι ενιαία και ουσιαστικά αδιαίρετη χρονικά.
Από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα προστέθηκαν στην Ελληνική γλώσσα μόνο ελάχιστες λέξεις.
Η γνώση των εννοιών των λέξεων θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μιλάμε τη γλώσσα της ομηρικής ποίησης, μια γλώσσα που δεν ανακάλυψε ο Όμηρος αλλά προϋπήρχε πολλές χιλιετίες πριν από αυτόν.
Προσθέστε και εσείς τις δικές σας γνώσεις που να σχετίζονται με το θέμα.
Σκοπός μας είναι να ανακαλύψουμε τις έννοιες των λέξεων για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα. Παλαιότερα όταν έλεγαν μια λέξη καταλάβαιναν όλοι το ίδιο. π.χ για τη λέξη αρετή ήξεραν ότι είναι η μεσότητα ανάμεσα σε δύο υπερβολές. Σήμερα ο καθένας για την ίδια λέξη
εννοεί και κάτι διαφορετικό.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Ξεκινάει σήμερα το 10ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης



Ξεκινάει σήμερα το 10ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης


Ξεκινάει σήμερα, στην Κολωνία, με διοργανωτές την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» και τον Θεσσαλικό Σύλλογο Κολωνίας , το εορταστικό 10ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης.

Στην εκδήλωση θα βραβευθούν εκπρόσωποι δήμων της Θεσσαλίας που αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα στο πλαίσιο αδελφοποίησης τους με δήμους της Ευρώπης. Το παρών θα δώσει ο δήμαρχος Τρικαίων, Χρήστος Λάππας, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Δημοσθένη Μάντζαρη και τον δημοτικό σύμβουλο, Κωνσταντίνο Ψύχο.

Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα παρουσιάσουν με τα χορευτικά τους παραδοσιακούς θεσσαλικούς χορούς και όχι μόνο.

Στόχος του 10ου Φεστιβάλ Θεσσαλών είναι η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των Ομογενών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ιδιαίτερα η γνωριμία της θεσσαλικής νεολαίας Ευρώπης, η ενημέρωση για την ανάπτυξη κ.ά. 
 
πηγή zougla.gr

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 


Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού διοργανώνει το  «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα» στη Λάρισα,
το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 14, 15 & 16 Μαρτίου 2014 στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ Λάρισας.
Το Φεστιβάλ έχει σαν στόχο την επαφή της τοπικής κοινωνίας με τα προϊόντα του νομού αλλά και προϊόντα από όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που αναδεικνύει την τοπική ταυτότητα και την κουλτούρα κάθε τόπου με τη συμμετοχή ιδιαίτερων προϊόντων από πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως Χανιά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Ημαθία, Κορινθία, Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Εύβοια, Ξάνθη, Μεσσηνία, Δράμα, Αργολίδα.
Πολλά ιδιαίτερα εδέσματα θα περιμένουν τους επισκέπτες. Οι Chef του φεστιβάλ θα παρουσιάσουν παραδοσιακά πιάτα από πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως: Κρητικό Γαμοπίλαφο, Παστιτσάδα Κέρκυρας, Φάβα Σαντορίνης, Θρακιώτικη Λαχανιά με Λουκάνικο, Κοτόπουλο με ελιές, Φυτούρια Ζακύνθου και άλλα πολλά.
Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά στον παιδότοπο του φεστιβάλ και να παρακολουθήσουν παιδικά εργαστήρια όπως το Εργαστήριο Κεραμικής, το Εργαστήριο Μαγειρικής αλλά και να πάρουν μαζί τους αναμνηστικά που θα φτιάξουν μόνοι τους με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Φεστιβάλ.
Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι 3€, δωρεάν για τα παιδία έως 12ετών

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Μυτιλήνη περ. 650 - 560 π.Χ.            
       
Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ   
       
        ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

 Ένας από τους «Επτά Σοφούς» της Αρχαίας Ελλάδος. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Με τη συνδρομή του ποιητή Αλκαίου απελευθέρωσε την πατρίδα του από την Τυραννία του Μελεάγρου, και εξελέγη αισυμνήτης για να υποστηρίξει το νέο καθεστώς. Διακρίθηκε για τη μετροπάθειά του, τη σαφή και δίκαιη νομοθεσία του και τη συνετή διοίκησή του. Όταν οι Αθηναίοι προσέβαλαν με πόλεμο τους Μυτιληναίους, ο Πιττακός διέπρεψε και ως στρατηγός, νίκησε και φόνευσε τον Αθηναίο στρατηγό Φρύνωνα. Περί τα 580 εγκατέλειψε εκουσίως την αρχή, και πέρασε τα τελευταία έτη της ζωής του ειρηνικά, με κύρια ασχολία του τα γράμματα. Πέθανε σε βαθύ γήρας. Το προσφιλέστερο γνωμικό του ήταν «καιρόν γνώθι». Από τα γραπτά του που καταστράφηκαν όλα, μαζί με το «Περί νόμων σύγγραμμα», διασώθηκε μόνο ένα μικρό ποίημα του και μια επιστολή του προς τον Κροίσο.    

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ


Σάμος
6ος αιώνας  π.Χ.






ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΘΕΙ Η ΨΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟ Ή ΤΟ ΚΑΚΟ





ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Μέγας σοφός της αρχαιότητος, ο ιδρυτής της λεγομένης Ιταλικής Πυθαγορείου Σχολής. Γεννήθηκε στη Σάμο και ήταν υιός του Μνησάρχου του δακτυλογράφου και της ωραιοτάτης Πυθαΐδος. Με σύσταση του Σαμίου τυράννου Πολυκράτη, πήγε στην Αίγυπτο κοντά στον Άμασιν. Έμεινε εκεί, έμαθε τη γλώσσα των Αιγυπτίων, μυήθηκε στα αιγυπτιακά άδυτα και μελέτησε τις Βίβλους των. Ύστερα πήγε στην Κρήτη και μαζί με τον Επιμενίδη κατέβηκαν στο Ιδαΐον άντρον. Είχε δάσκαλο τον Φερεκύδη, στην Λέσβο, και τον Αναξίμανδρο στη Μίλητο. Επιστρέφοντας στη Σάμο και θέλοντας να διαδώσει τις γνώσεις του, δεν έγινε ούτε κατανοητός ούτε πιστευτός. Γι’ αυτό το λόγο πήγε στη Σικελία, όπου τον υπεδέχθησαν με ευμένεια διάφορες ιταλικές πόλεις. Ιδιαίτερα στον Κρότωνα, όπου και νυμφεύθη, ίδρυσε την πρώτη εταιρεία και μύησε τους πρώτους μαθητές του.
Σκοπός της πυθαγορείου κινήσεως ήταν η δημιουργία σοφών και ενάρετων ανδρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση των πόλεων. Οι αντίπαλοι του Πυθαγόρα, που ανησύχησαν, με επικεφαλής τον ευγενή και πλούσιο Κύλωνα, κατόρθωσαν να διαλύσουν με συκοφαντίες την εταιρεία και να σκοτώσουν ή να διασκορπίσουν τα μέλη της. Ο Πυθαγόρας κατέφυγε στο Μεταπόντιο, όπου και αργότερα πέθανε. Γενικά ο βίος του και η διδασκαλία του περιβάλλεται από θρύλους. Πάντως αποτελείτο από διαφόρους βαθμούς μυήσεων, οι πρώτοι από τους οποίους ήταν η σκληρή πειθαρχεία και η σιωπή. Η σχολή ήταν κλειστή για τους βέβηλους και οι γνώσεις ήταν αποκλειστικό κτήμα των μυστών, οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να γράφουν ή να διαδίδουν προφορικά τα μυστικά που διδάσκονταν και που ήταν κυρίως τα μαθηματικά.
Ο Πυθαγόρας απέδιδε στους αριθμούς μεταφυσικές ιδιότητες, λέγοντας ότι αυτοί, οι αριθμοί, διέπουν τις κινήσεις των αστέρων και ότι κατέχουν ορισμένη θέση στο Διάστημα. Οι Πυθαγόρειοι εργάσθηκαν με σημαντικές αποδόσεις και στη Γεωμετρία.