Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε τι προκαλεί τις μαγνητικές καταιγίδες


Επιστήμονες από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Βασίλη Αγγελόπουλο ανακάλυψαν το μηχανισμό που “γεννά” τις μαγνητικές καταιγίδες και το πολικό σέλας.

Μια ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Βασίλη Αγγελόπουλο, καθηγητή διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας- Λος Άντζελες ανακάλυψαν την κινητήρια δύναμη και τον μηχανισμό στο γήινο μαγνητικό πεδίο, που τροφοδοτεί τόσο τις διαστημικές (γεωμαγνητικές) καταιγίδες, όσο και το θεαματικό σέλας στους πόλους του πλανήτη μας.

Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο διεθνούς κύρους περιοδικό "Science", θα βοηθήσει πλέον τους επιστήμονες να προβλέπουν καλύτερα τον διαστημικό καιρό, ο οποίος μπορεί να απειλήσει τους δορυφόρους GPS, τα ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στη Γη, καθώς επίσης μπορεί να εκθέσει τους αστροναύτες σε επικίνδυνη ακτινοβολία.

«Επιτέλους βρήκαμε από πού προέρχεται η ενέργεια, η οποία τροφοδοτεί τον διαστημικό καιρό», δήλωσε ο Βασίλης Αγγελόπουλος. Οι μετρήσεις έγιναν με τη βοήθεια κυρίως των πέντε διαστημοσυσκευών του προγράμματος «Themis» της NASA, οι οποίες συνεχώς παρακολουθούν τις μεταβολές του γήινου μαγνητικού πεδίου. Δύο από αυτές βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη στο πλαίσιο της ειδικότερης αποστολής «Artemis», που καταγράφει την ενέργεια που στέλνουν οι ηλιακές καταιγίδες στον πλανήτη μας (ο Βασ. Αγγελόπουλος είναι ο βασικός ερευνητής και στις δύο αποστολές "Themis" και "Artemis").

Στη διάρκεια των ισχυρών ηλιακών καταιγίδων, φορτισμένα σωματίδια βομβαρδίζουν το μαγνητικό πεδίο της Γης και ωθούν υψηλής ενέργειας σωματίδια προς την μακρά ουρά του γήινου μαγνητικού πεδίου (της μαγνητόσφαιρας), τα οποία μετά επιστρέφουν στον πλανήτη μας με την μορφή γεωμαγνητικών καταιγίδων.


Ο Έλληνας επιστήμονας γεννήθηκε το 1965 και αποφοίτησε το 1986 από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια, με υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ, έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό του στη διαστημική φυσική στο UCLA.

Ο ηλιακός «άνεμος» στέλνει προς τη Γη πανίσχυρα ρεύματα πλάσματος και σωματιδίων με ταχύτητα έως 1,6 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, όπως δήλωσε ο Έλληνας καθηγητής. Υπό αυτή την επίδραση, το γήινο μαγνητικό πεδίο παραμορφώνεται, καθώς συμπιέζεται προς την πλευρά του Ήλιου, ενώ ταυτόχρονα επιμηκύνει την ουρά του προς την αντίθετη πλευρά.

Ένα μέρος αυτής της τεράστιας ηλιακής ενέργειας μεταφέρεται στο γήινο μαγνητικό πεδίο και αποθηκεύεται σε μια σχετικά μικρή περιοχή της μαγνητικής ουράς. Όταν πια δεν μπορεί να αποθηκεύσει άλλη ενέργεια, το σύστημα αποφορτίζεται εκρηκτικά -σαν βραχυκύκλωμα- με τη μορφή γεωμαγνητικών καταιγίδων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προκαλούν το εντυπωσιακό σέλας στις δύο πολικές περιοχές. Μερικές φορές μάλιστα, σύμφωνα με τον Έλληνα επιστήμονα, αυτές οι διαστημικές καταιγίδες είναι τόσο έντονες, που φωτίζεται όλος ο νυχτερινός ουρανός σε πολύ πιο νότια γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα το σέλας να μπορεί να γίνει ορατό ακόμα και στη Χαβάη.

Το καλοκαίρι του 2012, οι διαστημοσυσκευές και οι δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη και τη Σελήνη κατάφεραν να μελετήσουν συντονισμένα, για πρώτη φορά με τόσες λεπτομέρειες, μια ισχυρή διαστημική καταιγίδα. «Η ποσότητα ενέργειας ήταν συγκρίσιμη με την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από όλα τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της Γης και διήρκεσε για πάνω από 30 λεπτά. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε, ισοδυναμούσε με ένα σεισμό 7,1 Ρίχτερ», ανέφερε ο Βασίλης Αγγελόπουλος.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

«Εύκαμπτες» οθόνες σε «έξυπνα» τηλέφωνα θα κυκλοφορήσει σύντομα κορεατική εταιρεία


Η κορεατική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Samsung σκοπεύει να κυκλοφορήσει σύντομα «εύκαμπτες» οθόνες σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση του μοντέλου της εταιρείας, Galaxy Note 3, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ.

«Στόχος μας είναι να λανσάρουμε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο με εύκαμπτη καμπυλωτή οθόνη στη Νότιο Κορέα τον Οκτώβριο» ανακοίνωσε ο Ντι Τζέι Λι, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ για κινητά τηλέφωνα της εταιρείας.

Οι νέες «έξυπνες» συσκευές θα διαθέτουν πλαστικά πάνελ με ενσωματωμένες διόδους εκπομπής φωτός (OLED). Ωστόσο, ο Λι δεν αποκάλυψε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Τον Ιανουάριο, η Samsung παρουσίασε ένα πρωτότυπο μοντέλο με καμπυλωτές αναδιπλούμενες οθόνες. Πάρα ταύτα, ειδικοί στο χώρο της έρευνας για ηλεκτρονικές συσκευές, τονίζουν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο μπορεί η συγκεκριμένη τεχνολογία να βγει στην αγορά σε χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα να είναι αξιόπιστη.

Ο αναλυτής της CCS, Μπεν Γουντ, μιλώντας στο δίκτυο BBC, υπογράμμισε: «Μια καμπυλωτή εύκαμπτη οθόνη δεν πρόκειται να φέρει επανάσταση στο χώρο των έξυπνων συσκευών ούτε πρόκειται να αλλάξει δραστικά την καθημερινή εμπειρία του χρήστη. Ωστόσο, θα επιτρέψει στη Samsung να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες κατασκευάστριες εταιρείες έξυπνων συσκευών».

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνάντηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη 25/9/2013 και ώρα 19.45 μμ στις εγκαταστάσεις του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, για θέματα του σχολείου.
Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλους τους γονείς των παιδιών του 26ου Δημοτικού.
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε και να συζητήσουμε μαζί για θέματα που μας αποσχολούν αλλά και να ακούσουμε τις προτάσεις σας για αυτά.


Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙΟΣΚΙ ΣΤΟ 26ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ



Μετά από ενέργειες της Διεύθυνσης  του 26ου Δημοτικού και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ήρθε στο σχολείο από χθές κιόσκι από το Δασαρχείο Καλαμπάκας, αξίας 2.000 Ε, δωρεά του αρμόδιου Υπουργείου.
Ούτε ο Δήμος ούτε το Δασαρχείο αναλαμβάνουν την ευθύνη για την τοποθέτησή του, καθώς δεν αποτελεί υποχρέωσή τους. Την τοποθέτησή του διαπραγματευόμαστε με συνεργεία αλλά προσπαθούμε ταυτόχρονα να δούμε μήπως μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εθελοντών από γονείς του Δημοτικού και να αποφύγουμε τα έξοδα τοποθέτησης.
Όποιος θέλει να δηλώσει εθελοντική εργασία ας επικοινωνήσει μαζί μας στο email του Συλλόγου ή τηλεφωνικά.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η 1η ΤΟΥ 26ου ΓΙΑ ΤΟ 2013



ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ 8.30  ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ. Η ΠΡΩΤΗ ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ.Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΕΥΧΕΤΑΙ  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Παρουσιάστηκε το έξυπνο ρολόι της Samsung


Η κορεατική εταιρεία Samsung παρουσίασε το πρώτο «έξυπνο» ρολόι της.
Το όνομα του είναι Galaxy Gear.
Όπως έγινε γνωστό, το «έξυπνο» ρολόι συνδέεται μέσω bluetooth με όλες τις συσκευές Galaxy της εταιρείας.
Η παρουσίαση του νέου προϊόντος έγινε στη διεθνή έκθεση IFA στο Βερολίνο.
Αναφερόμενος στο «έξυπνο» ρολόι, ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung, Τζέι Κι Σιν υπογράμμισε: «Το κοινό ζητά διαρκώς περισσότερες επιλογές και εμείς τις προσφέρουμε».
Το «έξυπνο» ρολόι Samsung Galaxy Gear δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να πραγματοποιεί και να λαμβάνει κλήσεις και μηνύματα, με φωνητική εντολή.
Παράλληλα, διαθέτει υψηλής ανάλυσης κάμερα ενώ η οθόνη του είναι μόλις 1,63 ίντσες.

Πιο μολυσμένοι οι καναπέδες από τις τουαλέτες


Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στον καναπέ σας, θυμηθείτε αυτό: φέρει στα «μπράτσα» του 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά - 12 φορές περισσότερα απ' όσα η... λεκάνη της τουαλέτας.
Κι αν θελήσετε να παίξετε με την κονσόλα παιχνιδιών, να θυμάστε ότι το χειριστήριο είθισται να φέρει σχεδόν πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας.
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από κοινή έρευνα της Unicef και της εταιρείας απολυμαντικών Domestos, που πήραν δείγματα από διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Όπως διαπίστωσαν, φαινομενικά «αθώα» αντικείμενα του σπιτιού βρίθουν μικροβίων, για τον απλούστατο λόγο ότι τα πιάνουμε με άπλυτα χέρια και δεν τα καθαρίζουμε συχνά.
Έτσι, η μέση λεκάνη τουαλέτας που καθαρίζεται συχνά φέρει κατά μέσον όρο 1.600 μικρόβια ανά 100 cm2, αλλά τα χειριστήρια στις κονσόλες των παιχνιδιών 7.863 ανά 100 cm2.
Τα παιχνίδια των παιδιών επίσης είναι πολύ μολυσμένα, λένε οι ερευνητές, με τις μπάλες και τα ποδήλατα να έχουν από 14.000 μικρόβια ανά 100 cm2.
Τί είδους μικρόβια είναι αυτά; Οι ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουνσοβαρές γαστρεντερίτιδες όταν περάσουν από τα βρώμικα χέρια στο στόμα.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως πολύ μολυσμένο είναι και το χερούλι του ψυγείου, με 7.474 μικρόβια ανά 100 cm2.
Μακράν, πάντως, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα (όπου υπάρχουν, διότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένα) είναι τα τραμπολίνα στον κήπο, που βρέθηκαν να φέρουν 640.000 βακτήρια ανά 100 cm2.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι τα λούτρινα παιχνίδια, όπως τα αρκουδάκια, βρέθηκαν να είναι λιγότερο μολυσμένα από τα συμπαγή παιχνίδια των παιδιών - ίσως διότι αυτά συνηθίζουμε να τα πλένουμε πότε-πότε. Σύμφωνα με την έρευνα, τα λούτρινα παιχνίδια φέρουν 2.549 μικρόβια ανά 100 cm2.
Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης σχετικώς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών από τα οποία ελήφθησαν τα δείγματα και οι τρεις στους πέντε απάντησαν ότι κατά τη γνώμη τους τα σπίτια τους δεν έχουν και πολλά μικρόβια, και ότι τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.
«Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος για την προστασία μας από τα μικρόβια, αλλά μικροί και μεγάλοι συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους ούτε καν όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλυ, από το Λονδίνο.
Πηγή: tanea.gr

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.



ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ , ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ - ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.

                                                        ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Έγινε η πρώτη εγχείρηση με τη βοήθεια του Google Glass!


Ο χειρουργός Κρίστοφερ Κέντινγκ φορούσε τα έξυπνα γυαλιά της Google κατά τη διάρκεια της εγχείρισης και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με συνάδελφό του στην άλλη άκρη της πόλης, μεταδίδοντάς του ζωντανά εικόνα από το χειρουργείο.


Ο ίδιος δήλωσε πως είναι τιμή του να είναι μέρος αυτού του project γιατί βλέπει πρακτικά πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή φροντίδα των ασθενών.


Κατά τη διάρκεια της επέμβασης μάλιστα, ξεχνούσε ότι φορούσε τη συσκευή ενώ στην άλλη άκρη της πόλης ο συνάδελφός του Ρόμπερτ Μάγκνουσεν παρακολουθούσε την επέμβαση από το γραφείο του και ταυτόχρονα οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Οχάιο παρακολουθούσαν και αυτοί ζωντανά την επέμβαση από τα laptop τους.